torstai 6. heinäkuuta 2023

Miten hyvin Sinä tunnet Suomen Vapaudenpatsaan? 5/8

 

Sunnuntaina 9.7.2023 minulla on ilo ja kunnia esitellä Suomen Vapaudenpatsaan jalustan ja pääaiheen yksityiskohtia. Näitä kun harvemmin pysähdytään katsomaan. Esitykseni on lyhyt, noin 20 min. Puheenvuoroni pidän Vaasan torilla klo 12 alkavan muistomerkin 85-vuotispäivän juhlatilaisuuden päätteeksi seremonioiden ja juhlapuheiden jälkeen.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa Suomen Vapaudenpatsaalle!
Tapahtuman aluksi patsaalle lasketaan Puolustusvoimien, Vaasan kaupungin, sotiemme veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele.

 

Taustoitan etukäteen omaa esitystäni tässä blogissa tällä kirjoitussarjalla Suomen Vapaudenpatsaan symboleista (13 kohdetta). Julkaistaan 2.7. – 9.7.2023.

 

9 TYÖ

 


 

10 TULEVAISUUS

 


 Kuvat: AN

 

(Siirrytään itäpuolelle)

Työ -allegoria. Nuori mies sirppi ja viljantähkä käsissään, yllään lantion peittävä vaate.

ja Tulevaisuus – allegoria. Perinteinen madonna-aihe: äiti katse tulevaisuuteen suunnattuna, sylissään pieni lapsi ja helmoissaan vähän vanhempi poika. 

 

Kuten muistatte nainen ja mies ovat rinnakkain myös patsaan jalustan vastakkaisella puolella. Ja samalla tavalla ihanteelliseen tyyliin esitettyinä. Eli näissä tyylisuunta on Liipolan nuoruuden teosten mukaisesti klassinen, kun taas Mannerheim joukkoineen ja jalustan päällä olevat kaksi sotilasta edustavat realistista tyyliä.

Reliefit Tulevaisuus (äiti lapset helmoissaan) ja Työ (mies, isä) täydentävät kokonaisuuden viestiä: perheiden merkitys on suuri koko kansan selviytymisessä itsenäisenä ja omin voimin toimeentulevana kansakuntana. 

Perinteinen perheen idylli näkyy Suomen Vapaudenpatsaassa selkeänä, itsestään selvyytenä.

Työnjako perheen sisällä oli nykypäivään verrattuna yksinkertaisempi. Nainen synnyttää antaa lapsille elämän. Lastenhoito etenkin monilapsisissa perheissä kesti usein kovin pitkään. Miehen rooli ei edellyttänyt merkittävää osallistumista kotitöihin, toisin kuin on tämän päivän Suomessa. 

Sota-aikoina ja niiden jälkeen meillä Suomessakin korostui ajattelu, että mies puolustaa kotia, uskontoa ja isänmaata ase kädessään, ja naisten ja lasten voimin hoituivat suurelta osin koririntaman työt.  

Tulevaisuuden symboleista yksinkertaisin ja puhuttelevin symboli on kuva lapsista. Tytöstä ja pojasta, kuten tässä Suomen Vapaudenpatsaan Tulevaisuus-reliefissä. Lapsemme ovat joltain osin oman minämme jatkumoja, ja samalla ikään kuin ”viestikapuloita” ajan päättymättömässä virrassa. Elämä on energiaa, voimaa, pysähtymätöntä, loputonta liikettä "pihakeinuista vanhuuden keinutuoleihin". Uskonnollisiksi koetut käsitteet, usko toivo rakkaus, usko (elämään) – toivo (paremmasta tulevaisuudesta) – rakkaus (puolisoa ja myös toisiamme kohtaan) liittävät yhteen naisellisuuden ja miehisyyden prinsiipit luoden jatkuvuuden elämän kiertokululle.

 

Vaikka maailmamme on tänään hyvin erilainen kuin mitä Suomikin oli itsenäisyytemme ensimmäisinä vuosikymmeninä, on mahdollista arvostaa tuon aikakauden ratkaisuja. Maailmansotien välisenä historiallisesti hyvin lyhyenä aikana luotiin perusteet kasvavalle hyvinvoinnille ja myös lisäämään luottamusta toinen toisimme. Talvi- ja jatkosota osoittivat, että Suomi ja suomalaiset haluavat vapauden ja itsenäisyyden säilyvän maassamme.


Tutustu lisää: blogikirjoitukset Työ ja Tulevaisuus

Työ 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/10/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-9.html 


Tulevaisuus

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/11/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-10.html  


Huomisessa blogikirjoituksessa aiheena ovat

-          Etummainen sotilas

-          Haavoittunut sotilas

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuharrastaja, erityiskohteena patsaat, muistomerkit, muistolaatat
Kaupunkiblogi VAASA ENNEN JA NYT ylläpitäjä
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

aimonyberg(at)gmail.com



 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...