keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Miten hyvin Sinä tunnet Suomen Vapaudenpatsaan? 4/8

 

Sunnuntaina 9.7.2023 minulla on ilo ja kunnia esitellä Suomen Vapaudenpatsaan jalustan ja pääaiheen yksityiskohtia. Näitä kun harvemmin pysähdytään katsomaan. Esitykseni on lyhyt, noin 20 min. Puheenvuoroni pidän Vaasan torilla klo 12 alkavan muistomerkin 85-vuotispäivän juhlatilaisuuden päätteeksi seremonioiden ja juhlapuheiden jälkeen.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa Suomen Vapaudenpatsaalle!
Tapahtuman aluksi patsaalle lasketaan Puolustusvoimien, Vaasan kaupungin, sotiemme veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele.

 

Taustoitan etukäteen omaa esitystäni tässä blogissa tällä kirjoitussarjalla Suomen Vapaudenpatsaan symboleista (13 kohdetta). Julkaistaan 2.7. – 9.7.2023.

Monumentin jalustan kolmelle sivustalla on kiveen hakattuina korkokuvat: LAKI, USKONTO, MANNERHEIM JOUKKOINEEN, TYÖ ja TULEVAISUUS.

 

7 MANNERHEIM JOUKKOINEEN 

 


 

 Kuva: AN


(Siirrytään pohjoispuolelle)

Mannerheim. Ylipäällikkö on kuvattu sivulta, talvisessa sotilasasussa mantteli päällä, kiikari oikeassa kädessä ja vasen käsi taskussa. Takana valkoisen armeijan joukkoja.

Mannerheim-reliefin korkeus on 230 cm ja leveys 160 cm. Mannerheimiä esittävä reliefi sijoitettiin Hovioikeudenpuistikon puolelle – ilmeisenä ideana oli ikään kuin antaa vertauskuvallisesti Mannerheimin ottaa vastaan torille marssivat paraatijoukot.

Mannerheimistä tehdyssä korkokuvassa vapaussodan ylipäällikkö on kuvattu sivuprofiilissa näköiskuvana, tunnistettavana niin olemukseltaan kuin oikeina asuineenkin. Reliefin Liipola on valmistunut vuonna 1937.

Taustalla Valkoisen armeijan joukkoja marssimassa aseet olalla, tykistö tukenaan. Etualalla joukkojaan johtava ylipäällikkö Mannerheim, rauhallisena ja armeijansa etenemiseen luottaen. 

 

Suomen Vapaudenpatsaassa on nähtävissä kahta tapaa esittää valittuja aiheita. Reliefit länteen ja itään ja myös etusivun leijona ja lohikäärme ovat klassisempaa kuvanveistotyyliä, eli kuvanveistäjä Yrjö Liipolan varhaisemman kauden mukaista kuvanveistotaidetta. Toinen käytetty tyylilajji on realistinen esitystapa. Suorastaan virheettömään näköisyyteen pyrkivä esitystapa näkyy pääaiheessa eli jalustan päällä olevissa suojeluskuntalaisten kuvaustavassa, asepuvuissa, varusteissa, sotilaiden olemuksessa (näköiskuvia) samoin on myös Mannerheim joukkoineen -reliefissä.

 

8 VALKOISEN ARMEIJAN JOUKOT 

 


Kuva: AN


Tutustu lisää: blogikirjoitukset Mannerheim ja Valkoisen armeijan joukot

Mannerheim

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/12/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-11.html  


Valkoisen armeijan joukot

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/12/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-12.html 

 



Huomisessa blogikirjoituksessa aiheena ovat

-          Työ

-          Tulevaisuus

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuharrastaja, erityiskohteena patsaat, muistomerkit, muistolaatat
Kaupunkiblogi VAASA ENNEN JA NYT ylläpitäjä
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...