maanantai 3. heinäkuuta 2023

Miten hyvin Sinä tunnet Suomen Vapaudenpatsaan? 2/8

 

Sunnuntaina 9.7.2023 minulla on ilo ja kunnia esitellä Suomen Vapaudenpatsaan jalustan ja pääaiheen yksityiskohtia. Näitä kun harvemmin pysähdytään katsomaan. Esitykseni on lyhyt, noin 20 min. Puheenvuoroni pidän Vaasan torilla klo 12 alkavan muistomerkin 85-vuotispäivän juhlatilaisuuden päätteeksi seremonioiden ja juhlapuheiden jälkeen.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa Suomen Vapaudenpatsaalle!
Tapahtuman aluksi patsaalle lasketaan Puolustusvoimien, Vaasan kaupungin, sotiemme veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele.

 

Taustoitan etukäteen omaa esitystäni tässä blogissa tällä kirjoitussarjalla Suomen Vapaudenpatsaan symboleista (13 kohdetta). Julkaistaan 2.7. – 9.7.2023.

Historian tutkimus, jonka osana myös taidehistoriallinen tutkimus on, lisää ymmärrystä menneestä ajasta ja antaa viisautta meille tätä päivää eläville katsoa eteenpäin tulevaisuuteen. Historian tutkimus perustuu pitkälti säilyneisiin dokumentteihin, myös esineistöön, ja se on korostuneen faktapohjaista. Taidehistoriallinen tutkimus tekee samoin mutta kaikenlainen kuviin, merkkeihin, symboleihin pohjautuva selvitystyö on tulkinnanvaraisempaa. Tämä pätee tähänkin esitykseen. 


3 INSKRIPTIO JA VUOSILUKU

 


Kuva: AN

 

INSKRIPTIO JA VUOSILUKU – sanoo kahdella kotimaisella kiellä mitä tapahtui ja milloin.

Isänmaansa vapauttajille – Åt fäderneslandets befriare.  nitton hundra arton - 1918.

Vuonna 1938 kaksi vuosikymmentä vapaussodan päättymisen jälkeen tämä muistomerkki paljastettiin. Seremonioihin osallistuivat Mannerheim ja presidentti Kyösti Kallio ja itsenäisyyssenaatin eli Vaasan senaatin elossa olevat jäsenet. Usko Suomen vapauteen, itsenäisyyteen oli vahva. Ei mennyt kuin 1 ½ vuotta ja venäläiset pommikoneet saapuivat Vaasan taivaalle. Ensimmäisen kerran joulukuun 20. päivänä 1939. Talvisodan kuusi pommituskertaa Vaasassa jätti jälkiä myös tähän muistomerkkiin. Sirpaleita osui, ja muistomerkki laudoitettiin. Jälkiä osumista on nähtävissä, mm. taaimmaisen sotilaan saappaassa.

 

Tutustu lisää blogikirjoitus Inskriptio ja vuosiluku

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/08/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-4.html 


 

4 VAPAUDENRISTI

 


Kuva: AN


VAPAUDENRISTI
on asetettu muistomerkin etusivulle ylimmäksi symboliksi. Jalustassa etelän suuntaan oleva vapaudenristi on perusmuodoltaan yrjönristi, jonka päällä on lyhytsakarainen hakaristi. Ristin keskiössä on heraldinen ruusu.
Mannerheimin apuna Suomen armeijan arvomerkkejä ym. suunnittelussa oli Akseli Gallen-Kallela.
On syytä todeta, että Gallen-Kallelan tässä käyttämät symbolit, yrjönristi, hakaristi ja ruusu ovat ikiaikaisia vahvoja symboleja, kaikki kautta aikain positiiviksi koettuja voimauttavia ja yhteisöjä vahvistaviksi koettuja kuvioita.

 

Tutustu lisää: blogikirjoitus Vapaudenristi 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/08/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-3.html  

 

Huomisessa blogikirjoituksessa aiheena ovat

-          Laki

-          Uskonto

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuharrastaja, erityiskohteena patsaat, muistomerkit, muistolaatat
Kaupunkiblogi VAASA ENNEN JA NYT ylläpitäjä
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...