perjantai 21. heinäkuuta 2023

Tuntematon sukunimikaima

 

Kuvia Knut Nybergin kuvaamista Vaasa postikortteista 1920 ja -30-luvulta on jaettu jonkun verran ainakin fb-ryhmässä Vanhoja Valokuvia Vaasasta - Gamla Fotografier från Vasa (yli 6000 jäsentä).

 


 

Tämän Knut Nybergin postikorttikuvan sain pari päivää sitten WhatsAppiin Vesa K:lta. Kuva on hänen  isovanhempiensa jäämistöstä. ”Jotenkin on erilainen näkymä (vesitornista) verratuna siihen, mihin olemme tottuneet.”

Knut Nyberg ja hänen valokuvansa kiinnostavat minua. Jossain vaiheessa yritin perehtyäkin asiaan ja toivoin löytäväni tietoja tästä sukunimikaimastani – mutta tuloksetta.

Pian jo sadan vuoden takaisiin kaupunkinäkymiin olisi kiehtovaa perehtyä perusteellisemmin – jos vaan pääsisi jostain alkuun.

Onkohan kellään kokoelmissaan ”täydellistä” sarjaa näitä Knut Nybergin taiteellisesti signeeraamia postikortteja? Monet hänen kuvansa ovat talvisia maisemia Vaasasta. Aika jännittävää olisi yrittää löytää näitä samoja paikkoja ja kuvata näistä ennen ja nyt kuvaparit! Mahdollisesti tulevana kevättalvena 2024.

Vaasalaisista valokuvaajista 1800-luvulla on tehty kirja: WASAFOTOGRAFER under 1800-talet, WAASALAISVALOKUVAAJIA 1800-luvulla / Katariina Andersson – Pohjanmaan museon julkaisuja nr0 8. Kirja on vuodelta 1993.

En tiedä varmasti, mutta luulenpa ettei 1900-luvun alun valokuvaajista ole vastaavaa kirjaa tehty. Jos joku tietää asiasta paremmin eli tuon ajan vaasalaisita valokuvaajista, ja siis Knut Nybergistä jotain, toivoisin yhteydenottoa.

Myös postikorttien skannauksesssa / reprokuvauksessa voin auttaa (Taiteiden Yön aikoihin esim.)

Myös kotialbumien mahdolliset ”aarteet” eli ihan kenen tahansa ottamat entisaikojen näkymät Vaasasta ansaitsevat tulla digitalisoiduiksi ja jaetuiksi erilaisille somen sivuille.

Mukavaa kesän jatkoa

Aimo

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...