tiistai 7. maaliskuuta 2023

Tunnistatko tämän muistolaatan?

 

 Mitä ihmettä – onko meillä täällä Vaasassa UKK:n muistolaatta?

 


 

Kuvat: AN 25.2.2023.

 

Mitä tiedät tästä muistolaatasta? Missä se on – kenen muistolle se on pystytetty – milloin paljastettu ja keiden toimesta?

No, Kekkosesta ei kyllä ole kyse. Ja paikankin kenties tunnistat kuvan taustalla olevan rakennuksen perusteella.

 

Enemmän tietoa löytyy tietenkin netistä, jos vaan tietää mistä etsiä.

Yksi parhaista linkeistä tutustua vaasalaisiin patsaisiin, muistomerkkeihin ja -laattoihin on ylläpitämäni Rojekti X= hankkeen sivusto 

https://rojektixon.blogspot.com/ 

 

Vaasan kaupunki on aivan mahtavasti tätä hanketta tuonut esille Pohjanmaan museon ja Vaasan kaupungin karttapalvelun julkaisemassa sovelluksessa. Kannattaa tutustua!

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/pohjanmaan-patsaat-ja-muistomerkit-mukaan-karttasovellukseen/


Lainaus

Pohjanmaan patsaat ja muistomerkit mukaan karttasovellukseen

Julkaistu: 22.2.2023

”Uudessa sovelluksessa esitellään Pohjanmaan patsaita ja muistomerkkejä kunnittain. Tällä hetkellä siitä löytyvät Vaasan, Laihian ja Kaskisten patsaat ja muistomerkit. Nykyinen laajempi sovellus korvaa aiemman, vuonna 2019 julkaistun sovelluksen.

Kaiken kaikkiaan sovellukseen on kerätty noin 190 patsasta, muistomerkkiä ja taideteosta Vaasasta, Laihialta sekä Kaskisista. Sovellukseen lisätään tulevan neljän vuoden aikana kaikkien Pohjanmaan kuntien kohteet. Tietoja patsaista ja muistomerkeistä kerätään yhteistyössä kuntien kulttuuritoimijoiden ja kotiseutuaktiivien kanssa. Aikaisemmassa sovellusversiossa oli koottuna vain Vaasan alueen patsaat ja muistomerkit.

Kaksikielisen sovelluksen tavoitteena on koota yhteen paikkaan tiedot Pohjanmaan alueen patsaista ja muistomerkeistä. Karttasovelluksesta on siis helppo löytää patsaiden paikat ja niiden lyhyt historiikki.

– Sovellusta täydennetään jatkuvasti samalla kun uusia kohteita tulee ja saamme lisää tietoa niistä. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia ja vinkkejä yleisöltä sovellukseen liittyen, kertoo aluetaideamanuenssi Silvia Rinne.

Sovellus on toteutettu yhteistyössä Vaasan kaupungin museoihin kuuluvan Pohjanmaan museon sekä Aimo Nybergin kanssa. Eläkkeellä oleva kuvataiteen lehtori Aimo Nyberg on koostanut sovellukseen Vaasan kohteet kuvineen. Laihian ja Kaskisen kohteet on koonnut Pohjanmaan museo. Sovelluksen toteutuksesta vastaa Vaasan Paikkatietopalvelut.”

Linkki sovellukseen: 

https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/ 

Työ tämän teeman parissa jatkuu

Kun uusia kohteita Vaasaan varmasti saadaan jatkossakin. Näistä kuvia ja perusfaktoja on syytä tallentaa tähän samaan kokonaisuuteen. Ja vanhoja kuvia, dokumentteja otetaan edelleen vastaan.

Allekirjoittaneen lisäksi yhteydessä voi olla Pohjanmaan museoon:

aluetaideamanuenssi Silvia Rinne (silvia.rinne(at)vaasa.fi), Vaasan kaupungin museot

maakuntatutkija Kaj Höglund (kaj.hoglund(at)vaasa.fi), Pohjanmaan museo

paikkatietoasiantuntija Eveliina Toivola (eveliina.toivola(at)vaasa.fi), Vaasan kaupunki

 

Pidetään yhteyttä

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...