Siis koittaa valokuvata länsitaivaalla tänään poikkeuksellisen lähellä toisiaan olevat planeetat Venus ja Jupiter.
Katso aiheesta enemmän tähtitieteellisen yhdistyksen URSAN sivuilta
https://www.ursa.fi/venusjupiter2023.html
Lainaus sivulta
”Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla koko helmikuun ajan. Lähimmän kohtaamisensa hetkellä 2.3. ne ovat taivaalla vain noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan. Kohtaamista voi havaita hyvin paljain silmin.”
” Kohtaaminen on upea jo paljain silmin nähtynä, mutta siitä saa vielä lisää irti kiikarilla, jolloin Jupiterin ympäriltä voi erottaa sen suurimmat kuut. Kuut ovat lähikohtaamisen aikaan rivissä siten, että Jupiterin oikealla eli länsipuolella on Io, ja vasemmalla eli itäpuolella ovat Kallisto, Ganymedes ja Europa.
Suurella kiikarilla voi erottaa myös Venuksen vaiheen, joka on lähellä täyttä. Venuksella on samantapaiset vaiheet kuin Kuulla.
Kohtaaminen on toki vain näennäinen, sillä todellisuudessa planeetat sijaitsevat toisistaan hyvin kaukana avaruudessa. Jupiter sijaitsee noin 660 miljoonan kilometrin päässä Venuksesta. Venus on maapallon radan sisäpuolella kiertävä, liki Maan kokoinen kiviplaneetta, jonka sakea pilvikerros heijastaa tehokkaasti Auringon valoa. Jupiter puolestaan on aurinkokunnan suurin planeetta ja tyypiltään kaasujättiläinen. Nämä seikat yhdessä tekevät kaksikosta yötaivaan tämän hetken kirkkaimmat planeetat. Mars voi lähimmillään olla vielä Jupiteriakin kirkkaampi, mutta tällä hetkellä pienehkö punainen planeetta on meistä varsin kaukana ja siksi jo varsin himmeä.”
Lainaukset päättyvät
Kuvat: AN 2.3.2023. Planeetat näkyvät kuvissa, Venus ylempänä, Jupiter alla. Jupiterin kuita en tänään kuviin onnistunut saamaan.
Vuoden 2021 lopulla onnistuin paremmin.
Kuva: AN 20.12.2021. Näin hyvällä pakkaskelillä taivas oli auringonlaskun jälkeen kirkas, ja pilvetön.
Sain otettua kuvia pitkästä aikaa jopa Jupiterista. Valot kaupungissa kyllä haittaavat tähtitaivaan kuvaamista, mutta nyt nämä kohteet olivat otollisissa kohdin.
Kuva: AN 20.12.2021. Suurimpana kuvassa näkyy Jupiter ja sen kuista ainakin kolme.
Kuvien lataaminen nettiin valitettavasti heikentää kuvien tasoa.
Avaruuden, taivaan ilmiöiden kuvaaminen on vaativa valokuvauksen laji. Parhaiten onnistuu, kun valmistautuu huolella ja pitkäjänteisesti. Tietoa kyllä on saatavilla etukäteen, jos vaan aikaa ja intoa tähän riittää. Ja sitten tarvitaan myös onnea ja kykyä sietää epäonnistumisia. Sääolosuhteille kun emme kukaan voi mitään.
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti