maanantai 20. joulukuuta 2021

Kuvien välillä 2 tuntia

 

 

Tänään 20.12. 2021 oli Vaasassa aurinkoinen päivä. Huomenna on talvipäivänseisaus, jolloin auringon kaari horisontin yläpuolella on maapallon pohjoisilla alueilla vuoden lyhyin. Vaasassa päivän pituus oli tänään 4 tuntia 40 minuuttia. Tänään maanantaina 20.12.2021 aurinko nousi Vaasassa klo 10:10 ja laski klo 14:51.

Olen ikuistanut kamerallani tätä talvipäivänseisauksen auringonlaskun hetkeä useana vuonna aikaisemminkin. Huomenna saattaa olla pilvistä, joten otin kuvia jo tänään.

Ensimmäinen kuva auringonlaskusta ennen kolmea ja toinen kuva samasta maisemasta ennen viittä. Kuvien välillä ei siis ole kuin 2 tuntia. 

 


 

Kuvat: AN 20.12. 2021

Asuntomme parvekkeelta auringonlaskuja kuvatessa osuu vuoden lyhyimmän päivän auringonlasku kuvaukselliseen kohtaan: Vaasan keskussairaalan vanhan osan ja uudisrakennuksen väliin.

Tämän päivän yllätys oli huomata auringonlaskun kuvaamisen jälkeen tuossa samassa sairaalarakennusten aukossa jotain muuta.

Tarkistin Tähtitieteellisen yhdistys Ursan sivuilta mistä taivaanilmiöstä nyt oikein onkaan kyse.

https://www.ursa.fi/etusivu.html 


Venushan se siinä pikaisesti kävi samassa kohdin, jossa aurinko oli juuri meidän ihmisten ja Maan näkökulmasta laskenut, vajonnut horisontin taakse. Venus teki hieman loivemman laskun, mutta katosi aika pian minun ja kamerani ulottumattomiin sairaalarakennuksen taakse. 

 

Kuva: AN 20.12.2021

Venus keskellä kuvaa. Kuvan keskellä ylhäällä taitaa näkyä myös kentokone?

Vieläkin kiinnostavampaa tähtitaivaalta löytyi!

Eteläisellä taivaalla suoraan  siinä edessäni näkyi kirkkaana – planeetta Jupiter.

 

 

Kuva: AN 20.12.2021

Näin hyvällä pakkaskelillä taivas oli auringonlaskun jälkeen kirkas, ja pilvetön.

Sain otettua kuvia pitkästä aikaa jopa Jupiterista. Valot kaupungissa kyllä haittaavat tähtitaivaan kuvaamista, mutta nyt nämä kohteet olivat otollisissa kohdin. 

 

Kuva: AN 20.12.2021. 

Suurimpana kuvassa näkyy Jupiter ja sen kuista ainakin kolme.

 

Kuvien lataaminen nettiin valitettavasti heikentää kuvien tasoa.

Avaruuden, taivaan ilmiöiden kuvaaminen on vaativa valokuvauksen laji. Parhaiten onnistuu, kun valmistautuu huolella ja pitkäjänteisesti. Tietoa kyllä on saatavilla etukäteen, jos vaan aikaa ja intoa tähän riittää. Ja sitten tarvitaan myös onnea ja kykyä sietää epäonnistumisia. Sääolosuhteille kun emme kukaan voi mitään.

Tänään minulla oli hyvää tuuria.

Aimo Nyberg
Eläkkeellä oleva kuvisopettaja, valokuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...