lauantai 18. joulukuuta 2021

Pukinkonttiin kovatasoinen paketti

 

 

Hieno kirja Helsingistä, ja maininta, kuvakin myös Hartmanin talosta Vaasasta.

Suosittelen lämpimästi kaikille arkkitehtuurista ja kaupunkikuvasta kiinnostuneille.

 

Kirja ilmestyi joulukuun alussa.

JULKISIVUSTAKATSOJAT, ihmis- ja eläinhahmot Helsingin arkkitehtuurissa, tekijä on taiteilijaprofessori Juha Ilonen.

 

Lainaus, kirjan kansi

 


 

Tekstilainaus Juha Ilosen nettisivuilta

”Julkisivustakatsojat kääntää tarkkasilmäisen katseen Helsingin arkkitehtuurin yksityiskohtiin. Kirjan aiheena ovat julkisivujen ornamentit, reliefit, veistokset ja muut kuvat, ja vielä tarkemmin kuvien ihmiset, eläimet ja niiden välimuodot. Ne välittävät yleistä uteliaisuutta herättäviä viestejä ja merkityksiä: politiikkaa, valtaa, erotiikkaa, uskontoa, esoteriaa, kauhua ja huumoria. Viattoman näköisiin naisen kasvoihin, karhun päihin ja mielikuvituksellisiin hybridiolioihin liittyy tulenarkoja aatteellisia julistuksia, muinaisen Egyptin ja antiikin jumaluuksia, pilkallista anarkiaa ja sielunveljille tarkoitettuja salaviisaita viestejä.

Kirja esittelee kohteensa 1800-luvun alusta 2000-luvun alkuun, anteliaasti ja arvottamatta, jotta ilmiöstä syntyy laaja kokonaiskuva. Katse ulottuu myös Helsingin ulkopuolelle, aina Viipuria myöten. Unelmiksi jääneet ihmishahmot, erityisesti Carl Ludvig Engelin, Eliel Saarisen ja Alvar Aallon suunnitelmissa, laajentavat kuvaa edelleen. Talojen mukana puretut ornamentit kertovat vuorostaan vaikutteiden ketjusta ja silmittömästä hävitystyöstä.

Julkisivustakatsojat pureutuu väliinputoavan taidemuodon taustoihin ja nostaa esiin aiemmin tuntematonta tietoa ja varjoon jääneitä tekijöitä. Carl Eneas Sjöstrand, Walter Runeberg, Emil Wikström, Robert Stigell, Johannes Haapasalo ja Wäinö Aaltonen ovat kuvanveistäjinä Suomen tunnetuimpia, mutta heidän rakennusveistoksensa ovat jääneet osittain tuntemattomiksi. Keskeisin tekijä on Gunnar Finne, jonka mittava työsarka 1910-luvun alusta 1940-luvulle keskittyi rakennusveistoksiin. Myös keramiikkataiteilija Michael Schilkinin julkisivutyöt esitellään kirjassa laajasti. Tuntemattomampia mestareita ovat stukkatööri Nikolai Belugin, vuolukiven veistäjä Hans Uthuslien ja keinokiveä valanut John Munsterhjelm. Vielä tuntemattomampia ovat historian kirjauksissa täysin ohitetut tekijät ja teokset. Kansikuvan ilveilijä kuuluu niihin.

Kirja ilmestyy joulukuun alussa 2021, kustantaja on AtlasArt.

Juha Ilonen (s. 1959) on helsinkiläinen arkkitehti, joka tekee suunnittelutyönsä rinnalla omaehtoista tutkimus- ja valokuvaustyötä Helsingin ydinkeskustan olemuksesta. Juha Ilosen Toinen Helsinki – Kortteleiden kääntöpuolen arkkitehtuuri (1996/2014) valottaa takapihojen tahatonta arkkitehtuuria ja selvittää niiden syntyyn johtaneen historian. Olohuone Helsinki -kartoitus (2007) osoittaa kaupungin piilevien julkisten tilojen paikat ja niiden kehittämisen suuntaviivat. Kolmas Helsinki – kerroksia arjen arkkitehtuurissa (2013) tuo esiin keskustan kortteleiden kerroksellisuuden niiden julkisivujen kautta.”

Lainaus päättyy 

Kirjassa on kuvituskuvana ottamani kuva Hartmanin talon korkokuvista. Eli Juha Ilonen on luvallani lainannut kuvan ylläpitämältäni sivustolta.

C.J. HARTMANIN LIIKETALON KORKOKUVAT

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/03/cj-hartmanin-liiketalon-korkokuvat.html

 

Aimo Nyberg
Kaupunkikuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

                                                                                      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...