keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Nuorille ja konkarille stipendejä

 

 

Vaasan Jaakoon säätiön itsenäisyyspäivänä jakamat stipendit menivät Kuula-opiston opiskelijoille Ekaterina Bolotovalle ja Veeti Luomalle, sekä Vaasan kaupungin graafikolle Jouko Kedolle.

Nämä nuoremmat stipendin saaneet ovat minulle toistaiseksi jääneet tuntemattomiksi, mikä tarkoittaa sitä, että asia on korjattava. Pitääpä tässä nyt seurata tarkkaan Kuula-opiston kevään konsertteja!

Jouko Keto on jossain määrin minulle tuttu jo omalta työuraltani Vaasan kaupungin palveluksessa. Jokaiselle meille vaasalaiselle tuttuja uskoakseni ovat Jouko Kedon tekemät luontopolkujen, puistojen ja museoiden opastaulut. Etenkin Vanhan Vaasan raunioalueen opasteet ovat saaneet suurta kiitosta selkeydestään ja taiteellisesta tasostaan. Jouko Keto on tehnyt näillä opasteilla näkyväksi Vaasan historiaa, myös turisteille, mutta tunnustetaan pois, meille vaasalaisillekin. Se on nimittäin niin, että kulttuurihistorialliset kohteet eivät pelkällä olemassaolollaan kerro meille juuri mitään. Tarvitaan faktojen, ajatusten sanalliset selostukset ja myös oikeanlaiset kuvat, jotta pysähdymme ja omaksumme ko. alueen tai kohteen informaation.

Opasteita on ollut suunnittelemassa ja tekemässä enemmänkin osaavia ammattilaisia, mutta erinomaisen hyvä valinta oli antaa vuosikymmenten työstä tunnustus Jouko Kedolle.

 

Kuvalainaus: Vaasa-lehti 8.12. 2021. / Seppo Nurmi. Anne Laurila

 


 


Kuvat: AN. Pyhän Marian kirkon rauniot

Vanhassa Vaasassa on raunioalueen lisäksi monia muitakin nykypäivän vaatimukset täyttäviä monikielisiä opastauluja, mm. Risti ja Korholman linna, entinen Hovioikeus, Vanhan Vaasan museorakennus jne.

 

Lisää opasteita on tulossa!

Vaasa-lehden haastattelussa Keto kertoo, että ”Juuri viime viikolla sain painoon opastaulut, jotka tulevat Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin varrelle ensi vuonna.”

Aivan upea juttu! Hieno uusi ulkoilureitti saa siis pisteen i:n päälle, kun nämä jopa esteettömän kulkemisen vaatimukset täyttävät reitit varustetaan laadukkailla opastauluilla. Tästä kokonaisuudesta on syytä lähettää kaupungille suuret kiitokset!

Yksi reitin kohteista on Majakkakivi – Fyrsten 

 


Kuva: AN, 21.2. 2021


 

Kuva: AN, 20.11.2021

 

Tälle muinaismuistomerkkikohteelle saamme siis opastaulun tulevan vuoden aikana. Kiven viereen on syksyn aikana tehty myös levähdysalue, kanoottilaituri ja silta kanaalin yli.

Odotettavissa on, että kohteesta muodostuu ulkoilevien vaasalaisten suosikkipaikka!

 

Joitain perusfaktoja Majakkakivestä löytyy tästä aikaisemmasta blogijutusta

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2021/03/vanhan-vaasan-majakkakivi.html 


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Kotiseutuhistorian harrastaja, kaupunkikuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...