keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Vaasan Taideyhdistyksen uusi sivusto julkaistu

 

 

Kuten muutkin itseään ja jäsenistöään arvostavat yhdistykset myös Vaasan Taideyhdistys ry päätti noin vuosi sitten uudistaa nettisivustonsa. Tänään, sopivasti ennen joulua työ saatiin maaliin.

Toteutus tehtiin vaasalaisin voimin, WebAulan toimesta. Alustana toimii siis tämän päivän vaatimukset hyvin toteuttava Wordpress kokonaisuus. 

 


 

Sivustolta löytyy mm. kuvia yhdistyksen taidekokoelmasta ja myös yhdistyksen satavuotishistoriikki, eli vuonna 2017 julkaistu Maisa Kannonmaan Tarinoita Taidekaupungista -kirja digitalisessa muodossa.

 

Kannattaa ehdottomasti tutustu uuteen Vaasan Taideyhdistyksen sivustoon

https://vaasantaideyhdistys.fi/

 

 


Vuonna 2017 juhlakirjan julkaisun aikaan oli Pohjanmaan museossa hieno näyttely. Kirjasta ja näyttelystä tein tuolloin blogikirjoituksen, jonka laitan tähän alle  uusintana ja toivon myös sen kiinostavan  tämän blogin lukijoita.

Tarinoita Vaasasta, taidekaupungista

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/05/tarinoita-vaasasta-taidekaupungista.html

 

Loppuun vielä lainauksia Vaasan Taideyhdistyksen vaiheista

Lainaukset kirjasta Maisa Kannonmaa/Tarinoita Taidekaupungista

”Kaikki alkoi vuonna 1917, kun vellovassa historiavaiheessa Vaasaan perustettiin Taideyhdistys 7.11.1917. Luontevaa on, että perustajajäseninä olivat kaupungin porvaristo ja sivistyneistö. Vaikka elettiin epävarmoja aikoja, uskottiin Vaasassa tulevaisuuteen. Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli ”herättää kuvaamataiteiden harrastusta Waasan läänissä, levittää taideteoksia ja kehottaa taiteen harjoittamiseen”.

Suurena ajatuksena oli perustaa yhdistyksen toimintaan kytkettävä taidemuseo ja erityinen koulu kuvaamataiteen opetusta varten. Suurta kiinnostusta perustettu yhdistys todella saavutti: ensimmäisen toimintavuoden aikana jäseniksi liittyi 38 ainaisjäsentä ja 293 vuosijäsentä.

Merkittäviä vaikuttajia olivat tohtori Karl Hedman ja kauppaneuvos Frithjof Tikanoja. Yksi voimahahmoista oli konsuli Victor Bruun, Vaasan Höyrymyllyn johtaja.

Taideyhdistyksen ensimmäinen kulttuuriteko oli heti näyttävä. Vuoden 1918 lopulla järjestettiin iso taidenäyttely, jossa oli mukana monia kotimaisia kärkinimiä ja peräti 27 Helene Schjerfbeckin teosta.

Suurten saavutusten joukkoon kuuluu taideyhdistyksen piirustuskoulun perustaminen. Koulu aloitti vuonna 1942. Vastaavia kouluja oli tuolloin Viipurissa, Turussa ja Helsingissä. Nykyään koulu on osa Vaasan kaupungin taiteen perusopetusta.

Vaasan Taideyhdistyksen noin 300 teosta käsittävä kokoelma siirtyi Pohjanmaan museolle vuonna 1998. Yhdistyksen näyttelytoiminnan ansiosta Vaasassa nähtiin viiden vuoden sisällä mm. Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin ja Wäinö Aaltosen teoksia.

Yhdistys osti näyttelyistä taidetta ja sen toimintaa tuettiin lahjoituksin ja testamentein. Esimerkiksi Waldemar Churberg lahjoitti sisarensa Fanny Churbergin maalauksia ja Gustav Beltzner testamenttasi kaikki omistamansa taideteokset yhdistykselle vuonna 1966. Yhdistyksen tavoitteena oli hankkia vaasalaisten taiteilijoiden teoksia, ja näin saatiin mm. Frans Hiivanaisen, Fanny Churbergin, Carl Johan Danielsonin, Lea Ignatiuksen ja Carl Nyman Warghin töitä yhdistyksen omistukseen.

Kokoelman peruskiviin kuuluu Helene Schjerfbeckin teos La Petite Servante. Se on hankittu tuosta ensimmäisestä näyttelystä, lähes sata vuotta sitten.

Yhdistyksen perustajien haaveena oli perustaa kaupunkiin oma taidemuseo, mutta se unelma ei koskaan toteutunut. Vuosien varrella yhdistyksen taideteoksia on sijoitettu mm. kaupunginkirjastoon, keskussairaalaan ja Svenska Klubbenille.

Vaasan Taideyhdistys

 

Kuvalainaus sivustolta, kuva:Tarja Hautamäki, kirjan kannen kuva: Aimo Nyberg

Blogikirjoitusten koonti: Aimo Nyberg
VTY:n hallituksen jäsen
Eläkkeellä oleva kuvataiteen opettaja

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...