sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Vaskiluotoon asti sähköratikalla?

 


 

Kuvalainaukset netistä

1880-luvulla rautatie tehtiin Vaasaan tietenkin perille eli Vaskiluodon satamaan asti.
2000-luvulla radan sähköistyksessä ei jostain syystä haluttu toimia samoin.  

 

Kerrataan taas hieman historia.

Lainaus Wikipediasta: Vaasan rata 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_rata

Rataosa valmistui vuonna 1883 osana vanhaa Vaasan rataa Tampereelta Haapamäen kautta Vaasaan. Vaasan asemalta rataa jatkettiin Vaskiluodon ulkosatamaan vuonna 1900. Radan sähköistäminen aloitettiin toukokuussa 2010 ja saatiin valmiiksi vuonna 2011.

 

Otetaan tähän toinenkin lainaus.

Todellakin, tänään on kulunut 10 vuotta Vaasa-Seinäjoki radan sähköistämisestä.

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

Vaasa-Seinäjoki välisen junaradan sähköistämisestä jo 10 vuotta

Julkaistu: 10.12.2021 

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasa-seinajoki-valisen-junaradan-sahkoistamisesta-jo-10-vuotta/ 

”Vaasa-Seinäjoki välisen radan sähköistämisestä tulee kuluneeksi 10 vuotta. Ensimmäinen sähköjuna saapui Seinäjoelta Vaasaan 12.12.2011 ja toi tullessaan merkittävästi nopeammat junayhteydet Vaasan ja Seinäjoen välille. Nopea yhteys on lisännyt varsinkin työmatkustajien määrää.

Sähköistämisen tarkoituksena oli nopeuttaa raideliikennettä Vaasan ja Seinäjoen välillä, sillä ns. pendelöijiä eli muualla kuin kotikunnassaan työssäkävijöitä liikkuu todella paljon Vaasa-Seinäjoki välillä. Joutuisa ja mukavampi junamatka sekä tiivistyvä työssäkäyntialue olivat pääsyitä sille, miksi nopeutta haluttiin lisätä. (jatkuu)”

Lainaus päättyy

 

Tänä päivänä Vaskiluoto on uuden vaiheen edessä. alueen osayleiskaavasta 2040 voi parhaillaan antaa lausuntoja kaupunkisuunnitteluun 23.12. 2021 asti. Hiljaiseloa elänyt saari siirtyy kuvainnollisesti Sokeritehtaan aikakaudesta tälle vuosituhannelle, Wärtsilän aikaan.

Monen suusta kuuleekin nyt kysymyksen, sähköistetäänkö ja jos niin milloin rataosuus Vaasan rautatieasemalta Vaskiluodon satamaan? Ja voisiko pikaraitiotie olla oivallinen osaratkaisu kasvavan liikenteen tuomien haittojen vähentämiseksi koko Vaasassa? Onko meillä tulevaisuudessa toimiva raideyhteys Laajametsän ja Vaskiluodon välillä?

Aika näyttää. Autoilun vähentämiseen Vaasan Cityn läpi on kovat paineet. Vaasan keskustan kiertävä kehätie eli Vaasan Satamatie toivottavasti toteutetaan myös jollain aikataululla.

Harmi vaan, että aikaa näihin rata- ja tiehankkeisiin menee vielä kenties vuosikymmeniä.  

 

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...