sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Piilossa ihan turhaan

 

 

Lainaus Ilkka-Pohjalaisesta 14.3. 2021

”Suomen tunnetuimman arkkitehdin kädenjälki näkyy monessa paikassa myös Vaasassa, mutta harva tietää siitä – Nyt kaupungissa on herätty pohtimaan, miten piiloon jäänyttä kulttuuriperintöä voitaisiin hyödyntää.”

Seinäjoella tilanne on tämä:

Ilkka-Pohjalainen 12.3.2021

”Museovirasto ja Alvar Aalto-säätiöltä tylyt lausunnot Seinäjoen kaupungille – ”Saattaa mällätä pahimmassa tapauksessa koko maailmanperintöesityksen.”

Seinäjoen tilanne kertoo paljon siitä, miten merkittäviä asioita kaupunkikuvaan liittyvät rakentamispäätökset ja arvokkaiden kulttuuriympäristöjen kunnossapitotoimet ovat. Ongelmatonta tämän tapaisten asioiden hoito ei ole ollut Vaasassakaan.

 

Menen tuohon ensimmäisessä I-P:n lainauksessa mainittuun haasteeseen tehdä näkyväksi Vaasan piiloon jäänyttä kulttuuriperintöä.

Aallosta Setterbergiin!

Nämä kaksi nimeä ja kymmenkunta muuta merkittävää arkkitehtia löytyy helposti, jos halutaan esitellä Vaasan komeita rakennuksia, niin liike-, teollisuus- kuin asuntorakentamisenkin osalta.

Ei muuta kuin mainostamaan Vaasan komeaa kulttuuriperintöä Visit Vaasan sivuille! Jo nyt valmiiksi upeita nettisivuja kannattaa täydentää näyttävällä kuvakoosteella ja liittää oheen perusfaktat myös arkkitehdeistä. Hyviä kuvia itse rakennuksista on varmaan jo olemassakin, mutta uuttakin kuvamateriaalia saa helpolla. Eikä vaan yhtä kuvaa per rakennus, vaan muutama erilainen kuva. Yksityiskohtia myös, ja ehkä yläilmoistakin kuvattua näkymää. Eri vuodenaikojen ja myös vuorokauden aikoina kuvatut laadukkaat kuvat voivat luoda hyvinkin merkittävän houkutuksen turisteille, jopa maailmanmatkailijoille tulla tutustumaan Vaasaan. Erilaisten tapahtumien lisäksi matkailijat toivovat tänä päivänä kohteiltaan kiinnostavuutta myös paikan arkkitehtuurin suhteen.Tässä mielessä Vaasalla on kyllä mitä näyttää.

Painetut esitteet alkavat olla jo mennyttä aikaa, sen sijaan digitaalinen monipuolinen materiaali on IN, ja osoittaa katsojalle, että kaupunki on kehityksessä mukana, trendikäs ja positiivisella tavalla ylpeä saavutuksistaan ja siitä miltä katukuvassa näyttää!

Näyttävien kuvien löytämiseksi voisi olla paikallaan pyytää aivan tavallisiakin digikuvaajia mukaan, eli tarjoamaan kuviaan esim. jonkinlaiseen valokuvauskilpailuun. Osaamista ja halukkuutta tällaiseen uskoakseni meiltä vaasalaisilta ja miksei täällä matkaileviltakin löytyisi. Palkintoakin rohkenen tässä ehdottaa – jotain mikä varmasti houkuttelisi osallistumaan – eli esim. pääpalkintona kahden hengen risteilyä Vaasan ja Uumajan välillä uudella M/S AURORA BOTNIA laivalla. Arvonta kaikkien osallistujien kesken, ja kaikkina kolmena kesäkuukautena!   

 

Kuvituskuviksi tähän kirjoitukseeni laitoin kansikuvan Länsi-Suomen ympäristökeskuksen julkaisusta nro 96 / Anri Linden: Alvar Aalto, Tuotanto Pohjanmaalla. Julkaistu 1998 Vaasassa.

Tämän tapaiset selvitykset ovat aivan liian usein jääneet vain arkistoihin virastojen hyllyille. On jo aika tehdä toisin, digiloikkaaminen on päivän sana, ja se tarkoittaa minun mielestäni ennen kaikkea jakamista eteenpäin, ja kaiken kauniin, hyvän ja toden näkyväksi tekemistä toinen toisillemme. 

 

 

 

Aimo Nyberg
Kaupunkikuvaaja
Kuvisope, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...