perjantai 12. maaliskuuta 2021

Aivan mahtavasti asiaa

 

 

Vaasan kaavoituskatsaus 2021 löytyy vain netistä

Lukemista digiversiossa on useammaksikin kerraksi. Yksittäisiin kohteisiin perehtymiseen voi yllättäen vierähtää pitkäkin aika. Postiluukusta edellisinä vuosina tullut paperiversio saattoi mennä mainospostien mukana roskiin jo samalla viikolla, tätä aineistoa pääsee katsomaan aina kun haluaa.

Tietoa Vaasan kaupungin tulevasta ja meneillään olevasta kaavoituksesta löytyy siis edelleenkin, mutta tänä vuonna uudistuneella tavalla (toki aikaisemminkin kaavoituskatsaukset olivat myös netissä).

Kaavoituskatsaus 2021 on ilmestynyt, mutta nyt vain nettiversiona. Mukaan on näin saatu paljon lisäinfoa, jota paperisiin lehtiin ei ollut mahdollista laittaa. Vuosikaudet Kaavoituskatsauksia jaettiin postin mukana jokaiseen vaasalaiseen kotiin. Lehteä taidettiin jopa kutsua Asukaslehdeksi. Toive kun varmaankin oli, että asukkaat seuraisivat oman asuinalueensa suunnitelmia, ja ottaisivat osaa vaikuttamiseen vuorovaikutteisin keinoin Vaasan kehittämiseksi entistä paremmaksi paikaksi elää ja toimia. Vaasan kaupungin kaavoituksella on tällä saralla aivan merkittävää osaamista, jonka toivoisi voivan jatkua edelleenkin.

 

Lainaus Vaasan kaupungin nettisivuilta

Kaavoituskatsaus on ilmestynyt - tutustu vuoden 2021 kaavoituskohteisiin

Julkaistu: 25.2.2021

Vaasan kaupungin kaavoituskatsaus esittelee kuluvan vuoden maankäytön suunnittelukohteet. Tänä vuonna kaavoituskatsaus julkaistaan ainoastaan nettiversiona, joka mahdollistaa aiempaa monipuolisemman sisällön, kuten videoiden, 3D-mallien ja linkkien hyödyntämisen.

Maankäytön suunnittelulla ja toimivalla vuorovaikutuksella luodaan edellytykset meidän jokaisen viihtyisälle, kestävälle ja toimivalle asuin- ja elinympäristölle. Vuonna 2021 kohteet painottuvat monipuolisen asumisen turvaamiseen, infrahankkeisiin sekä teollisuusalueiden kaavoihin.

Kaavoituskatsauksessa pureudutaan tarkemmin muun muassa Sundomin kylän keskuksen kaavoitukseen sekä Kotirannan ja Kustaalan kaavamuutokseen. Infrahankkeiden puolella määritellään ja mahdollistetaan myös kävelykeskustan ja toriparkin laajentamisen tulevaisuuden suuntaviivat.

Tutustu vuoden 2021 kaavoituskatsaukseen osoitteessa 

vaasa.fi/kaavoituskatsaus2021 

Lainaus päättyy

 

Vaasan kaupungin sivuja on mielenkiintoista muutenkin aina silloin tällöin katsoa. Mm. kuulutuksia.

Mahdollisuus vaikuttaa tarkoittaa tänä korona-aikana asukkaille ym. tahoille sitä, että maankäyttö- ja rakennuslakien edellyttämiä kuulemistilaisuuksia ei toteuteta entiseen tapaan fyysisinä tapaamisina. Tällaisia iltoja, joissa kaupunki usein tarjosi myös kahvit ja pullat, voi nyt vaan muistella kaiholla. Haluan uskoa, että jotain aikaisemmista ajoista vielä palaakin, vaikka vauhdilla edenneet digitaaliset toimintatavat ovat vieneet monta asiaa myös uudenlaisten mahdollisuuksien äärelle.
 

Mm. tämä kuulutus on vielä muutamia päiviä esillä kaupungin sivuilla:

Lainaus kaupungin sivuilta

Kuulutusaika 26.2.2021–18.3.2021
MAHDOLLISUUS VAIKUTTAA
Poikkeaminen asemakaavasta: Sisäsataman kelluva saunarakennus
Bluet Oy hakee poikkeamista rakennusoikeudesta Vaasan kaupungin sisäsataman kiinteistöille 905-403-123-25 ja 905-2-9906-7 sijoittuvalle 1500 m²:n suuruiselle vuokra-alalle. Kyseessä kelluva saunarakennus ja wellness-keskus. Mahdolliset muistutukset asiasta toimitetaan kaavoitukseen18.3.2021 mennessä. Asiakirjat ovat nähtävillä kaavoituksessa ja tämän kuulutuksen liitteenä. (katso kaupungin sivuilta). Maankäyttö-ja rakennuslaki 173§maankäyttö-ja rakennusasetus 86§ Lisätietoja: www.vaasa.fi/kaavoitus, kaavoitus(at)vaasa.fi tai 06 325 1160 Kirkkopuistikko 26, 2 krs.

Lainaus päättyy

 

Olen säästänyt vuosien varrella satunnaisesti joitakin Vaasan kaupungin kaavoituskatsauksia. Näin jälkikäteenkin niissä on mielenkiintoista luettavaa. Paljon on Vaasaan saatu vuosien saatossa tehtyäkin, mutta ihan kaikkea ei. Osa näistä on ollut kiistanalaisia kohteita, joista on tehty eri tahojen toimesta valituksiakin. Osa toteuttamatta jääneistä hankkeista on vaan ”kuopattu”, joko unohdettu tai sitten niistä on tehty uusi versio.

On selvää, että kaikkea mitä suunnitellaan ei saada toteutettua. Olosuhteet muuttuvat, ja aikaa vaan kuluu, intressit muuttuvat jne. Kaavoitus on päättymätöntä jatkuvaa prosessia, joskin on toivottavaa, että se olisi pitkäjänteistä ja ennakoitavissa olevaa, toisin sanoen avointa ja toimii demokraattisen yhteiskuntamme lakien mukaan.

Kuvituskuviksi otan tähän blogikirjoitukseen kuvat vuoden 2009 Kaavoituskatsauksesta. Tuolloin yksi ajankohtaisista kohteista oli entisen linja-autoaseman tontille tuleva matalahko mutta melkoisen laajan pinta-alan vievä kauppakeskus. Tämä muistaakseni Spondan projekti ei lähtenyt liikkeelle. Samalle paikalle on myöhemmin kaavoitettu ja suunniteltu uutta ja edellistä versiota huomattavasti korkeampaa monitoimikeskusta. Sen kohtalosta ei toistaiseksi ole kuulunut mitään varmaa tietoa. 

 


 


Kuvien skannaus: AN

Blogikirjoituksen koonnut: Aimo Nyberg

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...