keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Mustavarikset ovat täsmällisiä

 

 

Muutamia yksilöitä on Vaasassakin jaksanut sinnitellä yli koko talven. Lintuharrastajina olemme vaimoni kanssa seuranneet eri lintulajien kevätmuuttoa jo vuosikymmeniä.  Kiinnostuksemme ja ihmettelymme kohteena tämä tosiasia on ollut jo pitkään: Vaasaan mustavaristen suurempi populaatio saapuu aina, vuosi toisensa perään, maaliskuun puolessa välissä.

Näin kävi taas tänäkin keväänä. Hyvä, että näinä epävarmuuden aikoina maailmassa on jotain pysyvääkin.

 


 Kuva: AN, 14.3.2021

 

Lainaus Suomen Riistakeskuksen sivulta

Mustavaris (Corvus frugilegus) 

Tuntomerkit: Variksen kokoinen. Aikuisella linnulla nokan tyvellä harmaa höyhenetön alue, joka erottuu melko kauas linnun ruokaillessa pellolla. Muuten lintu on kiiltävän musta. Mustavariksen pyrstö on kiilamainen, mutta pyöreähkökärkinen (korpin kiilamainen pyrstö teräväkärkisempi). Lento on keveämpää kuin variksella ja korpilla. Nuorilla mustavariksilla nokantyvi on höyhenpeitteinen, joten koko lintu on musta. 

Esiintyminen: Mustavaris pesii yhdyskuntina laajojen peltoaukeiden läheisyydessä. Satakunnassa ja Pohjanmaalla sijaitsevat suurimmat yhdyskunnat. Levinneisyys on kuitenkin hyvin paikallista. Pesä on huonommin rakennettu kuin variksen. Pesä on korkealla männyssä tai lehtipuussa ja pesiä voi olla useampiakin samassa puussa. 

Muuta: 
Rauhoitettu. 

Lintuharrastuksesta kiinnostuneita suosittelen tutustumaan Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen nettisivuihin.

www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...