lauantai 20. maaliskuuta 2021

Meri Merenkurkussa ennen ja nyt

 

 

Tässä linkissä on hyvin selkeä visuaalinen esitys maankohoamisesta 10 000 vuoden ajalta. Esitys alkaa siis ajalta, jolloin Seinäjoki ei ollut vielä edes suo, vaan ei mitään keskellä aavaa merta.

Viimeisten satojen vuosien muutosta on suorastaan häkellyttävää katsoa. Rantaviivan siirtymistä Vaasan seudulla ja Merenkurkun toisellakin puolella Korkeallarannikolla on tosi mielenkiintoista arvioida ja samalla arvuutella mitä "pintaan nousee". Samalla voi miettiä missä ja miten menneet sukupolvet ovat noina aikoina eläneet.

Katso

https://landupliftanimation.highcoastkvarken.org/?fbclid=IwAR0-bkH2fBEbGRnYCSTzp2x8BfgIYOwyrGQVJI5kczgpWswrlGPOP7jtiao 

Lainaus sivulta

This interactive application is created for visual exploration of land uplift and the consequent raised shorelines from 10000 years before past to the present day. Issues a user should be aware of and understand are

  • The used present day digital elevation models (DEM) contain surface forms, which did not exist when the land was submerged.
  • In some locations close to the present day shoreline appear triangular "islands". These exist due to quality issues of bathymetric (sea bottom) data and are visual artefacts in the modelling process.
  • Although the application allows for zooming and shows very detailed shorelines at exact points in time, the user should be aware of the inherent uncertainties in the model and visualization.

 

 

Aiheesta olen itse kirjoitellut aikaisemminkin, joitakin omakohtaisia havaintoja mm. blogikirjoituksessa 6.5.2017, Yxgärde

Uskottava on – meri on joskus ollut täällä?

Missä on ollut Vaasan rantaviiva ennen, - ja nyt?

Maankohoamisilmiötä havainnollistetaan ansiokkaasti Merenkurkun maailmanperintöalueella. Vähemmälle huomiolle on jäänyt asian havainnointi ja ilmiön esiin tuominen mantereella. Millä vauhdilla rantaviiva onkaan siirtynyt Vaasan seudulla, sitä ei oikein tajuta. Sitä kun ei voi päivittäin nähdä, eikä dokumentoida, - sukupolvien mittakaavassa kylläkin.

Kartat todistavat tämän aukottomasti, myös mummojen ja paappojen tarinat, jopa jotkut vanhat valokuvat osoittavat muutosten olleen huomattavia. Maisemat olivat aivan toisenlaiset satoja vuosia, jopa sata vuotta sitten. Kun Vaasan lentokenttää tehtiin, kerrotaan, että meri oli kovin lähellä. Moottoritein valmistumisen aikoihin paikoin taisi olla jopa vaarana, että tulviva vesi saattaisi katkaista tieyhteyden kaupunkiin.

 

Mikäs se tuolla ylhäällä kiven päällä on?

 

Tämän kiven päällä olevaan rautapyörylään on ilmeisesti vuosisatoja sitten kiinnitetty veneitä? Onko asia näin, siitä ei minulla ole esittää faktaa. Jos jollain on, niin olisi mahtavaa saada kuulla lisää. Paikka on siis Vanha, Vaasa, Yxgärde, Eteläisen Tullituvan takana.

 

Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kuvisope, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...