torstai 15. lokakuuta 2020

Vankilanrannan auringonlaskut

 

Kuva: AN 14.10.2020.

Vaasan vankila sijaitsee Vaasan keskustassa meren rannalla Rantakadulla. Vankilassa on paikkoja sekä miehille että naisille.

Vaasan vankilaan on sijoitettu tutkintavankeja, vankeusrangaistusta suorittavia sekä sakon muuntorangaistusta suorittavia vankeja. (Wikipedia)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_vankila 

 

Muistatko, tiedätkö Sinä syyn siihen, että kantakaupungin parhaille merinäköalapaikoille on aikoinaan päätetty rakentaa vankila?

Mietin itsekin tätä eilen auringonlaskun aikaan. Onneksi vapaalla jalalla. Kuljin upean kävelyreitin uudelta Kalastuksentalolta Vaasan keskussairaalan taakse. Matkalla kävin Räätälinsaaressa ihailemassa auringonlaskua, meri oli harvinaisen tyyni, vesi aika alhaalla. Tätä maisemaa voivat toivottavasti myös nykyiset asukkaat katsella ”Rantahotellin” ikkunoista.

Vastaus kysymykseeni on Matilda Wrede.

Matilda Wrede on syntynyt Vaasassa. Hän oli suomenruotsalainen aatelinen, joka omisti elämänsä vankien ja vähäosaisten auttamiseen.

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985

" MATILDA AUGUSTA WREDE (1864 - 1928), sisälähetystyöntekijä. hän vietti lapsuutensa talossa Rantakatu 6, kun hänen isänsä oli Carl Gustaf Fabian Wrede toimi Vaasan läänin kuvernöörinä (=maaherra) vv. 1863 - 1884.
Matilda Wrede koki uskonnollisen herätyksen 19-vuotiaana. Työ kovaosaisten, erikoisesti vankien, hyväksi muodostui hänen elämäntehtäväkseen. v 1918 jälkeen auttoi hän myös Suomeen saapuneita venäläisiä emigrantteja."

Wikipediassa tietoja Matilda Wreden elämän vaiheista

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mathilda_Wrede


 


 

Kuva AN. 4.5.2017. Matilda Wreden muistolaatta


Matilda Wreden elämäntyön kunniaksi muistolaatta on kiinnitetty talon seinään, joka oli hänen kotitalonsa. Hänen isänsä oli Carl Gustaf Fabian Wrede ja äitinsä Eleonora Wrede (o.s. Glansenstjerna) Isä oli Vaasan läänin kuvernööri.
Alun perin omaksi kotitalokseen arkkitehti C.A. Setterbergin piirtämän talon (piirustukset v. 1856) seinässä oleva muistolaatta on kiinnitetty paikoilleen 10.5.1971.
Osoite on Rantakatu 6, laatta on talon rannan puoleisessa seinässä. Talossa toimii nykyään Satamapuiston päiväkoti.
Laatan hankki Odd Fellow - järjestön "Rebecka-looshi Nr 1 Matilda Wredw". Idea ja suunnitelma oli Gretel Nymanin.
Muistolaatan on valmistanut: Th Häggqvistin valimo Vanhassa Vaasassa.

 

Loppuun vielä muutama kuva eilisestä auringonlaskusta. Aurinko laski jo kuuden jälkeen, ja sininen hetki tuli kauniina. Länsirannikolla, etenkin täällä Vaasassa meren äärellä, on mahtavaa seurata auringon vuodenkiertoa, eli miten näin syksyisin aurinko ”putoaa” päivä päivälta aikaisemmin horisonttiin. 

 


 

 

Kuvat: 14.10.2020


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Eläkkeellä oleva kuvisope
Rojekti X= hankkeen inspiraattori

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...