keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Nopeita ovat

Aamu-unisena olin tänään lentää selälleni, kun käänsin kodissamme upouudet sälekaihtimet auki makuuhuoneessamme (taloyhtiöömme on juuri viime viikolla asennettu uudet ikkunat ja kaihtimet).

Usvaa tuntui vielä olevan, mutta mitä tämä on?

Vaasan keskussairaalan työmaan olen kyllä huomannut, töitä on siellä tehty jo kuukausia, ja edelleenkin nosturit nostavat siellä päivittäin uusia kerroksia, vaikka koronavirus on aiheuttanut poikkeustilan koko maahamme. Rakennustyömaalla tehdään edelleen ahkerasti töitä. Aikamoisia työnsankareita hekin ovat!

Vaasan keskussairaala sai lopultakin laajanpäivystyksenstatuksen, melkoisen kamppailun jälkeen. Kiitos tästä vielä poliitikoillemme, täällä Vaasassa ja nykyisessä hallituksessamme.

Laitan tähän kuvankin, josta näette, etten taas puhu ihan mitä sattuu.Kuva: AN

Oikealla Vaasan keskussairaalan alue, ja sen välittömään läheisyyteen nouseva laajennusosa, ns. H-talo.
Kuvassa vasemmalla, uimahallin takana, entisen pesäpallokentän alueelle on nyt saatu vauhdikkaasti alkuun toinenkin rakennustyömaa, aikamoinen pikaprojekti.

Vaimo tuli apuun, ja osasi selittää mitä tämä oikein on. Hän katselee aina välillä aamuisin Ruotsin TV:tä. Hän oli aamukahvinkeiton yhteydessä ehtinyt avata TV:n, ja kuullut sieltä Uumajan paikallisuutiset.

Näin on tässä päässyt käymään, minulta ihan huomaamatta. Ruotsissa on nyt havahduttu pikaisten toimien tarpeellisuus, koronaviruksen saaneille ei koko Ruotsista nyt löydy enää riittävästi karanteeni- ja hoitopaikkoja. Tukholmaan ei muualla asuville ole enää mitään mahdollisuutta päästä saamaan apua. Pohjois- ja Keski-Ruotsin tapaukset onkin nyt päätetty hoitaa ulkoistamalla – perustamalla uusi suursairaala Vaasaan.

Vaasasta löytyy huippuosaamista, ja mikä hienointa, myös kielitaitoa. Sosiaali- ja terveyspuolelta aivan maailman huippuluokkaa. Sairaalan rakentamisesta eivät ruotsalaiset tehneet ongelmaa. He ottivat yhteyttä ensin tietenkin Vaasaan, pikaisiin päätöksiin kykeneviin poliitikkoihin, ja sen jälkeen kiinalaisiin rakennusfirmoihin. Näillä oli tuoreet kokemukset Wuhanin alueelta. Sairaala saadaan pystyyn viikossa!

Näin käy siis nyt myös meillä täällä Vaasassa. Aamun I-P lehdessä ei tästä näytä vielä olevan mitään. Uumajan paikallisuutisissa sanottiin, vaimoni mukaan, että vaasalaisia kyllä informoidaan.

Kiinalaisten rakentajien tehokkuus tuli pienenä yllätyksenä myös ruotsalaisille tilaajille. Lahden toisella puolella kyllä luotetaan, että asiat hoituvat erinomaisesti Suomesta ja Vaasasta löydettävien vastuullisten toimijoiden kanssa. Mahdollisia valitusten tekijöitä, pesäpalloilijoita eikä muitakaan, ei nyt ehditä kuunnella.

Mitä tähän nyt sanoisi? Tämä on kait mahdollisuus, - voi olla, että saadaan lisää myös helikoptereita, kaikenlaiseen pelastustyöhön. Koronapandemian jälkeen Uumajan ja Vaasan yhteistyökuviot voivat kehittyä vielä vaikka kuinka paljon?Toivotaan, että selviämme mahdollisimman vähin menetyksin tästä todellisesta tilanteesta Vaasassa ja muualla. Autetaan toisiamme, ja huolehditaan itsestämme. Tilannetta ja viranomaisten ohjeita on syytä seurata hyvin tarkkaan myös tänään huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Kuva, kuvanmuokkaus ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...