tiistai 14. huhtikuuta 2020

Kotona jotain seinillä

Kuvataidenälkä/jano on toisilla kovempi kuin toisilla. Minulla itselläni epäilemättä kyse on jopa riippuvuudesta, tosin ihan hallinnassa olevasta.

Virtuaalisia taidenäyttelyitä on toki katsottavissa netin kautta, mutta itselleni ainakin nämä suurten gallerioiden webkierrokset ovat vähemmän innostavia kokemuksia. Siinä pitää olla jonkun näytön äärellä, ja vastaan tulee valtava määrä teoksia. Pysähtyminen ja keskittyminen johonkin yhteen taideteokseen on jotenkin mahdotonta.

Museot maailmalla, meillä Vaasassakin pitävät nyt ovensa kiinni koronaviruksen takia. Kauanko tätä vielä jatkuu, sitä ei sano kukaan. Kuukausia, ensi vuoteen…

Siispä, on vaan sopeuduttava tilanteeseen ja jaksettava, pärjättävä ilman D-vitamiinia (auringonvaloa) ja voimauttavia taide-elämyksiä!


En taida kuitenkaan luovuttaa!

Huomaan, että tuossa seinällä, täällä omassa kodissamme on mielenkiintoista kuvataidetta, nyt siis kerrankin oikein ajan kanssa katsottavaksi.

Laitan tähän kuvat kahdesta taulusta. Kirjaan tämän blogijutun loppuun myös taideteosten minussa tänään herättämiä ajatuksia.

Katso sinäkin tätä ”näyttelyä”, ja kerro itsellesi mitä kuvissa näet, mitä tunnelmia ne sinussa juuri tänään nostavat pintaan sielusi syvyyksistä.

Kuvat: AN


1. Ylempi kuva on Paula Blåfieldin taideteos. Koko 51 cm x 82 cm, ruostunut teräslevy, sekatekniikka.

2. Alempi kuva, ”Maailma tulee kylään”. Maalannut Panu Hemminki. Koko 24 cm x 33 cm. Akryylimaalaus. Vuosi 2016.


Kun olet omalta kohdaltasi nämä kuvat katsellut, ja omat reaktiosi niihin ”sanoin tai mielikuvin” käsitellyt, niin lue vielä mitä nämä teokset minussa tänään 14.4. 2020 nostivat ajatuksiini, ja jotka nyt haluan jakaa sinun kanssasi. 


1. Mikro- ja makrokosmos. Nämä olemassa olevat, ihmisen silmälle "näkymättömät", käsittämättömät todellisuudet. Solujen sisäisen elämän rytmit, jatkuva muutos, alku ja loppu. Maailmankaikkeuden mustat aukot, tähdet ja planeetat, valo ja pimeys. Kosminen tanssi, jossa mekin olemme kaikkeuden osana. Tämä kuva on ihmisen mittaista todellisuutta paljon suurempi ja pienempi, yhtä aikaa. Sen aikayksikkö on ääretön, sen paikkatiedot ovat minulle tuntemattomia, se kantaa olemassaolollaan kultaista valoa, sillä on henki ja sielu, se on toivoa täynnä tässä ja nyt.

2. Maapallomme on kokonaisuus, ei vain meidän ihmisten oma ja meitä varten, vaan myös pilvien, metsien ja merien, latojen ja kirkkojen, polkujen ja teiden, riisi- ja vehnäpeltojen, ja ojien pientareiden pensaissa laulavien peltosirkkujen, albatrossien, kaikkien pörriäisten ym. Maailma on myös sinun ja minun. Yhdessä olemme kaikki tai ei mitään. Kuulen tämän taulun kuiskaavan: Think global – act local!


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...