keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Marianpuisto ja Museokatu ennen siiloja


Kuvalainaus fb-ryhmästä Vaasan kuvia 1900-luvulta. Alkuperäinen kuva on lähteen mukaan: Vaasan Höyrymylly 1939. Veljekset Karhumäki.


Kuvan ajankohta on siis yli 80 vuoden takaa. Rauhallinen kesäinen kuva. Muutaman kuukauden päästä marraskuun lopulla syttyi Talvisota, ja Vaasaakin venäläiset pommittivat useaan kertaan.

Tässä idyllisessä ilmakuvassa näkyvät rakennukset ja rantamaisemat ovat suurimmalta osaltaan edelleen olemasssa ja hyvin tunnistettavissa.. Merkittävin kohde, jota ei tuolloin vielä ollut, on Vaasan Höyrymyllyn 50-luvun lopulla rakentamat viljasiilot.

Nostalgiaa – kyllä

Sanon tämän Vaasan kaupunkikuvan esteettisiä arvoja puolustavana asukasaktiivina, ja luonnon- ja ihmisläheisten kaupunkitilojen puolestapuhujana, että aika upeata olisi palauttaa Museokatu jatkumaan koko leveydellään rantaan asti, ja kunnostaa Pohjanmaan museon merenpuolinen puistoalue, Marianpuisto, entiseen loistoonsa. Muuta ei tähän mielestäni tarvita. 


Siilojen purku on edessä. Kuinka pian, sitä en ryhdy tässä veikkaamaan.

Vaasan kaupungin, ainakin poliittisten päättäjiemme vahva tahto on ollut järjestää purku siten, että kaupungin/veromaksajien kulut minimoidaan myymällä edullisimman tarjouksen tekevälle rakennusfirmalle ”kokonaispaketti”, joka pitää sisällään siilojen purkamisen ja uuden kerrostalon rakentamisen määriteltyjen kaava- ym. ehtojen sanelemissa puitteissa.

Poliitikkojemme tahtotilan voi toivoa olevan vahva, kun lopputulosta jossain vaiheessa järjestettävän arkkitehtikilpailun ja rakennuttajien jättämien tarjousten jälkeen pyritään lopullisesti arvioimaan. Asiaan perehtymisen toivoisi silloin olevan hyvin perusteellista.

Raha, taloudelliset tosiasiat painavat aina ratkaisuja tehtäessä. Tietenkin, sekä kaupungilla että rakennusfirmoilla, kuin myös niillä perheillä ja muilla tahoilla, jotka mahdollisesti ostavat rakennettavasta uudisrakennuksesta asuin- ym. huoneistoja.

On muitakin arvoja kuin raha. Näistä olisi hyvä puhua ja kirjoittaa paljon enemmän kuin mitä nyt viime vuosina on tehty.

Yllä esitetty visio siitä, että siilojen mahdollisen purkamisen jälkeen niiden tilalle ei tarvita yhtään mitään, oli (ja on) Vaasassa ns. kielletty ajatus. Ajatusta on toki tuotu esille, usealtakin taholta, mutta tämä vaihtoehto nimenomaan on todettu mahdottomaksi, mm. Vaasan kaupunkisuunnittelun taholta.

Mitä mieltä vaasalaiset ovat asiasta nyt?

Asiaan tutustumista varten, ja mielipiteen esille tuomiseksi on avattu nimienkeräys kuntalaisaloite.fi palveluun.

Katso, tutustu ja allekirjoita, jos koet asian olevan tärkeän!

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/13987

Ps. linkkiä ja tietoa tästä aloitteesta saa vapaasti jakaa eteenpäin!


Aimo Nyberg, VKA ry – ICV rf hallituksen jäsen
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...