sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Söderfjärdenin AURINKOKUNTAMALLI

Söderfjärden, Suomen kaunein kraatteri, on myös ainutlaatuinen, kaikille avoin – planeettaopin koulu!

Kuvasin nämä alla olevat kuvat, kun ajoimme eilen lauantaina vaimon kanssa linturetkellä läpi Söderin eli Söderfjärdenin peltojen.

Meteoria – Meteoriihi näyttelyihin ei nyt pääse tutustumaan, sillä koronavirusepidemian takia luennot ja aukioloajatkin ilmeisesti peruutetaan tältä keväältä.

Katso lisää, tarkemmat tiedot täältä

http://www.meteoria.fi/fi
 

Mutta ulkona voi ja saa liikkua, kun huomioimme näissä poikkeusoloissa saamamme ohjeet. Avaruuden asioita, mm. aurinkokuntamme planeettojen ja asteroidivyöhykkeen etäisyyksiä, kokojen suhteita ym. faktaa voi hyvin havainnollisesti oppia Loisketiellä, jolla AURINKOKUNTAMALLI sijaitsee.Kuvassa Meteoriihen ja lintutornin välissä, infotolpan päässä on valkoinen pallo, joka on AURINGON pienoismalli. Se on oikeassa koko- ja etäisyyssuhteessa Loisketielle pystytetyissä infotolpista löytyviin PLANEETOJEN pienoismalleihin.
Tässä esimerkkinä JUPITERLoisketie ei ole liian pitkä käveltäväksikin. Tie on tarkoitettu myös autoille, eli tätä kautta on sallittua ajaa Meteoriihelle. Tietä pidetään kunnossa, - nyt se oli vielä jäinen, ja helppokulkuinen. Hiekkainen ja savinenkin tie voi huhtikuussa olla myös märkä ja paikoin liejuinenkin. Lenkkarit tai saappaat ovat oikea varustus.Tässä URANUSViimeisenä, tai ensimmäisenä kun kääntyy kaupungista tultaessa Loisketielle, eli heti peltoaukean alkaessa on NEPTUNUS.
Pienoismalli ja ohessa valtavan hyvin selostettua tietoa NEPTUNUKSESTA.

Kukaan ei uskoakseni opi täälläkään kerralla kaikkea. Tarjolla olevaa tietoa pystyy kyllä hyvin omaksumaan, liian vaikeaa se ei ole.

Ei muuta kuin paikan päälle hämmästelemään!Näissä meteoriittikraatterin maisemissa jos missä voi nauttia auringosta. Aurinkolaseja ja suojavoiteita on syytä kyllä käyttää uv-säteilyn minimoimiseksi!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...