maanantai 3. helmikuuta 2020

Viisi kertomusta keskiaikaisesta Pohjanmaasta

Huikeaa historian kerrontaa! Nyt on tehty todella upeaa työtä. Österbottens Kulturfonden on tuottanut taitavien projektiryhmäläisten kanssa upeiksi videoiksi (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) 5 tositarinaa keskiaikaisesta Pohjanmaasta.

Katso Youtubesta! Valitse minkä katsot ensin!

https://www.youtube.com/channel/UCLuQNxKv0_I_nao6N3twO8g/videos?fbclid=IwAR0YzmJEuYazH2Wt76KdbNL7FLrqp1vLmwml1bi2cZZz73z68f1YVhBxM94&app=desktop

Mukana on mm. kertomus vitaaliveljiksi kutsutuista merirosvoista, jotka 1390-luvulla hallitsivat Vanhan Vaasan Korsholman linnaa. Vitaaliveljet mainitaan mm. unionikuningatar Margareetan ja aseenkantaja Sten Sturen joukkojen välisessä sopimuksessa vuodelta 1398 (Diplomatarium Fennicum 1079, säilytetään Tanskan kansallisarkistossa Kööpenhaminassa).

Kertomus vitaaliveljiksi kutsutuista merirosvoista 

https://www.youtube.com/watch?v=6mxpD6CejGE

 
Jos kiinnostut, niin katso saman tien kaikki viisi youtube videota (alla oleva teksti on lainaus Merja Salomäki-Jurkan fb-päivityksestä, kiitos tästä hienosti tiivistetystä videoiden esittelystä!)

” Tai kertomuksen ensimmäisistä pohjalaisista, joiden nimet tunnetaan: Tobbe Tiukasta, Michael Lapväärtistä ja Anders Sastamalasta. Kolmikko käy Birger-kuninkaan puheilla Tukholmassa vuonna 1303, tavoitteena puolustaa oikeuksiaan Itämeren itärannalla. 
Ihmeellinen on myös kertomus Karlabyn 7-vuotiaasta Helenasta, joka vuonna 1375 katoaa metsään mutta löytyy isän rukousten jälkeen. Ihmeselviytyminen liittyy jopa Vadstenan Pyhän Birgitan pyhimykseksi julistamiseksi. Tesittekö, että Karlaby-tilan nimi muuttui myöhemmin koko pitäjän nimeksi (Karleby eli nykyisen Kokkolan Kaarlela) 
Vauhtia ja vaarallisia käänteitä on myös kertomuksessa Turun hiippakunnan Andreas Dacus-nimisestä papista, joka 1370-luvulla syyllistyy monenlaiseen rikkomukseen, pakenee Pohjanmaalle ja joutuu Turun piispan pannaan julistamaksi. 
Ihme liittyy myös tarinaan närpiöläisistä hylkeenpyytäjistä, jotka 1420-luvulla joutuvat merihätään Merenkurkun jäillä. Pelastus koittaa, kun rukoillaan apua Tukholman dominikaaniluostarissa säilytettävältä ihmeenomaiselta pyhältä ristiltä. 
ISO KIITOS mm projektijohtaja Heidi Hummelstedtille, filmituottajille Anders Wikille ja Simons Staffansille, kuvituksen tehneelle Jenny Wiikille, musiikista ja äänisuunnittelusta Vastanneelle Anders Holmille ... ja kaikille projektiin osallistuneille. Iso urakka, upea lopputulos.” / Merja Salomäki-Jurkka

Lainaus päättyy
Kuvituskuvat: AN

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...