torstai 13. helmikuuta 2020

Palokatujen nimiehdotukset

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

Kuulutus päiväys 13.2.2020

kuulutusaika 13.2. – 13.3.2020

TEKNINEN TOIMI TIEDOTTAA

Palokatujen nimiehdotukset ja Kasarmin alueen nimien korjaukset nähtävänä 

Asiakirjat ovat nähtävänä Teknisessä virastossa, Kirkkopuistikko 26, 2. krs ja kaavoituksen kotisivuilla:

www.vaasa.fi/nimisto

Nimistä voi jättää mielipiteitä kaavoitukselle 13.2. – 13.3.2020.

Sykkiikö sydämesi Vaasan paikallishistorialle? Palokatujen nimiä mietittäessä on kerätty mielenkiintoista tietoa kunkin paikan historiasta.

Palokaduille ehdotetut nimet
https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasan-palokaduille-nimet/

Palokatujen nimien tausta ja historia
https://www.vaasa.fi/uploads/2020/02/f78418ca-suunnittelujaosto-14.pdf

Lainaus päättyy
Kuvat: AN

Runsaista palokaduista täällä nykyisessä Vaasassamme saamme kiittää C.A. Setterbergiä. ”Uusi Vaasa” päätettiin rakentaa v. 1852 tulipalon jälkeen uuteen paikkaan. Setterberg sai ainutlaatuisen tilaisuuden luoda ruutukaavakaupunkinsa metsään ja rantakallioille palaneen Vaasan kaupungin ja Palosaarella jo olleen kaupungin sataman väliin, Klemetsön niemelle.

Tuohon aikaan palokatujen merkitys ymmärrettiin ymmärrettävästi erityisen hyvin.

Tämän päivän kaupungin kaavoittajat ovat halunneet nyt antaa näille palokaduille, bränkkäreille, ammatteihin pohjautuvat nimet. Hyvin jännittävä idea! Näin annetaan arvoa eri alojen osaajille, kunnioitetaan historiaa kauniilla tavalla, niin yksittäisiä ihmisiä kuin ammattikuntiakin.

Nykyisellä Vaasallamme on jo yli 150 vuoden historia. Aika ei ole kovin pitkä kaupungin ja kaupunkikuvan kehittymien kannalta. Tässä mielessä on mielenkiintoista Vaasan keskustassa kävellessä katsella ympärilleen, ja todeta miten kaupunki on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Setterbergin ruutukaava on säilynyt hyvin, rakennuskanta on nyt korkeampaa kuin sata tai jopa 50 vuotta sitten. Paljon on purettu, ja uutta kaupunkia rakennettu tilalle.

Kaupunki on viime vuosien aikana kunnostanut palokatuja yksi kerrallaan. Näin tehdään toivottavasti jatkossakin. Myös tämä palokatujen nimeäminen on minusta tärkeä, erinomaisen hyvä asia.

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...