sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Perinne on voimaa – tradition är styrka


Janne Vilkuna

Suomen Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtaja

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät KOKKOLASSA 2020, ohjelmalehtinen

Kuvalainaus ohjelmalehtisestä


Janne Vilkunan teksti on niin hyvä, ytimekkäästi sanottu, että lainaan kirjoituksen tähän kokonaan.

”Kotiseutupäivien teemana on ”Perinne on voimaa – Tradition är styrka”. Nykyihmisen lajinimi on Homo sapiens eli viisas ihminen. Mikä viisas, suhteessa mihin? Kyseessä on muisti, sillä ihmisen kehityksessä olennaisinta oli ennen muuta aivojen kehittyminen siihen pisteeseen, jolloin syntyi ajantaju. Tällöin osattiin erottaa menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Samalla ymmärrettiin tapahtumien syy- ja seuraussuhteita eli mikä oli pahaksi ja mikä hyväksi. Tuon kyvyn myötä voitiin suunnitella tulevaisuutta. 

Ennen koululaitosta ja muistiorganisaatiota, eli kirjastoja. arkistoja museoita, kaikki elintärkeät tiedot ja taidot piti säilyttää yhteisön, sananmukaisesti, pääomana ja ne opetettiin seuraavalle sukupolvelle. Virolaissyntyinen kansatieteilijä Gustav Ränk totesi aikoinaan osuvasti, että ”Kulttuuri ei ole vähempää kuin perinteisiin sidottu henkinen ja aineellinen varustus, joka on ihmisen olemassaolon perusta.” 

Kotiseutuliitto on paikallisuuden puolustusliitto. Siksi on ymmärrettävä, että perinteet ovat olennainen osa yhteisön identiteettiä. Ellei kukin yhteisö vaali perinteitään, ei niistä huolehdi kukaan muukaan. Niinpä yllytän: pitäkää perinteistänne huolta! 

Janne Vilkuna, Suomen Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtaja 

Lainaus päättyy


Katso Kotiseutupäivien koko ohjelma, 13. – 16.8.2020

https://kokkola400.fi/kotiseutupaivat/etusivu/


Blogikirjoituksen koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...