sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Kultasormukset vaihdettiin rautasormuksiin

Talvisodan 80 v. muistovuosi on meneillään. Vaasaan venäläiset pommikoneet tekivät Talvisodan 105 päivän aikana 6 pommitusta.

Olen tähän blogiin tehnyt aiheesta aikaisemmin viisi kirjoitusta, viiden ensimmäisen pommituksen vuosipäivinä. Kuudes ja teeman viimeinen kirjoitus on tulossa viimeisen pommituksen vuosipäivänä 17.2. 2020.

Katso ennen ja nyt kuvia – Vaasan viides pommitus Talvisodassa, tammikuun 14 pnä 1940.

Talvisodan pommitukset Vaasassa 5

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/01/talvisodan-pommitukset-vaasassa-5.html



Tässä Vasabladetin (20.12.2009) lehtileikkeessä on kuvattuna paikat, joihin pommeja Vaasassa putosi.

Lehtileikkeestä kuvannut: AN




Vaasa -lehden kannesta kuvannut: AN


Talvisodan päättymisen (13.3.1940) jälkeen oli Vaasa -lehden etusivulla 2.4.1940 ilmoitus ”Koti-irtaimen suurkeräys siirtoväen ja pommituksissa kärsineiden hyväksi alkaa huomenna Vaasassa.
K o u l u l a i s e t ilmoittautunevat joukolla kerääjiksi.”





Kuva: AN 

Samassa Vaasa -lehdessä 2.4.1940 on sivulla 6 tämä uutinen, Kultaesineet puolustusministeriölle. Keräys alkaa tänään. Kultaesineiden keräys alkaa tänään huhtikuun 2. pnä kaikkialla maassa. keräyksen tulokset luovutetaan puolustusministeriölle käytettäväksi lähinnä ilmapuolustuksen tehostamiseen. Lahjoittajat saavat vastikkeeksi sormuksen ja heillä on tilaisuus valita joko sileä tai ”ilmapuolustussormus”.
(teksti jatkuu, klikkaa kuvaa suuremmaksi)


Nämä yllä olevat lehtileikkeet ovat tallella vaimoni isän muistojen kokoelmassa, jossa ovat myös pienessä sormusrasiassa hänen vanhempiensa rautasormukset, mallia sileä.

Tästä merkittävästä keräyksestä, kultasormusten vaihtamisesta rautasormuksiin, aiheen historiasta ja jatkumosta tähän päivään asti, kertoi koskettavalla tavalla Suomen evankelisluterilaisen kirkon entinen arkkipiispa Jukka Paarma Tammisunnuntain tilaisuudessa Vaasan kaupungintalolla 26.1.

Professori emeritus, Ilkka Virtanen, Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf. puheenjohtaja kertoi tilaisuuden avauspuheenvuorossaan tästä samasta aiheesta. Hän on myös jatkanut aiheen pitämistä esillä, mm. netissä (fb-sivusto Vaasan kuvia 1900-luvulta) ja hän on tekemässä aiheesta lehtikirjoituksia isänmaallisiin julkaisuihin tämän kevään aikana.




Kuvat: Latvala. Tammisunnuntain juhlatilaisuus 26.1.2020. Juhlapuhujana Jukka Paarma.


Tämä blogikirjoitus on tehty kahdesta syystä.

Ensinnäkin on tärkeää pitää näitä asioita toistuvasti esillä, säännöllisin välein, jotta nykypolvet saavat näistä tietoja. Senkin jälkeen, kun omat isovanhemmat eivät ole enää näistä kertomassa.

Ja toiseksi, monille meistä tällaiset ikivanhat lehtileikkeet ym. aarteet ovat ns. vaikeasti säilytettävää, pölyisten laatikoiden jne. turhaa tavaraa. Rahallista arvoa niillä ei ole, ja tunnearvotkin monilla jo haalistumaan päin. Liian helposti tällaiset päätetään unohtaa, jopa heittää pois.

Elämme digitaalista aikakautta. Vähintä mitä tulisi tehdä, on ottaa hyvät kuvat, dokumentoida edes jollain tavalla näitä löytyviä aarteita. Apua voi kysyä myös muilta. Jos oikein hyvin sattuu, niin kuvat, esineet, dokumentit, kuten tuo yllä esittelemäni Vaasa lehden numero, voi kelvata jollekin museollekin!

Vaasa ennen ja nyt blogi on myös kaikille avoin paikka julkaista juttuja ja kuvia. Apua on myös saatavissa mm. skannaukseen, kuvaamiseen jne. Pidetään yhteyttä!

Aimo Nyberg

Eläkkeellä oleva kuvisope
Paikallishistorian harrastaja
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...