sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Talvisodan pommitukset Vaasassa 6

Lainaus kirjasta VAASA 105 Vasa. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989.

”Vaasa joutui kuuden pommituksen kohteeksi. Kaupunkiin pudotettiin noin 800 pommia. Hyökkäyksiin osallistui 82 konetta. Kaupungin väestöstä kuoli 21 ja haavoittui kuutisenkymmentä henkilöä. Palopommit aiheuttivat 56 tulipaloa ja 29 rakennusta paloi perustuksiaan myöten. Kaiken kaikkiaan tuhoutui taikka vahingoittui 130 taloa." 

Pommituspäivät 

Joulukuun 20. 1939 
Joulukuun 29. 1939 
Uudenvuoden aatto 31.12.1939 
Tammikuun 12. 1940 
Tammikuun 14. 1940 
Helmikuun 17. 1940 

Ensimmäisessä pommituksessa, 20.12. pommeja kyllä Vaasaan pudotettiin, mutta vahingoilta silloin vielä vältyttiin. 

Toisessa pommituksessa, 29.12. Klemetinkatu 10 sai täysosuman, ja se vaati ensimmäiset kuolonuhrit Vaasassa. Kymmenkunta henkilöä haavoittui. 

Kolmannessa pommituksessa 31.12. venäläisten tarkoituksena oli Vaasan teollisuuslaitosten tuhoaminen: Suomen Moottori, Rautateiden työpaja, Wärtsilä, Vaasan Puuvilla, Suomen Sokeri. Palosaaren siltakin oli aikomus tuhota. 

Neljännessä pommituksessa 12.1. Vaasassa oltiin varauduttu aikaisempaa paremmin. Pari päivää aikaisemmin olivat saapuneet ilmatorjuntatykit. Tämä johti siihen että 3500 metrissä saapuneet kahdeksan pommikonetta nousivat vielä korkeammalle. Noin 80 pommia pudotettiin kaupungin eteläisiin osiin aiheuttamatta vakavampia vaurioita. Muutama talo sortui, ja pienempiä tulipaloja syttyi. Varuskunnan erääseen muonavarastorakennukseen tuli täysosuma. Ensimmäisten koneiden poistuessa saapui kaksi konetta idästä. Nämä koneet pudottivat kymmenkunta pommia Wickströmin moottoritehtaan lähistölle ja muuanne Vaskiluotoon. Vaskiluodon ratapiha sai osuman, jolloin yksi raide katkesi.

Viidennessä pommituksessa 14.1. Vaasassa koettiin kaikkein kovimmat tuhot. Maa tärisi pommiräjähdyksistä niin voimakkaasti, että ikkunaruudut helisivät kymmenien kilometrien päässä kaupungista. 
 ”Klo 12.21 annettiin hälytys, ja muutamia minuutteja sen jälkeen ilmoitettiin Korsnäsistä että 15 konetta oli matkalla pohjoissuuntaan. Seitsemän minuutin kuluttua koneet olivat kaupungin yllä. ” 
”20 minuuttia niiden jälkeen tuli 13 konetta lisää yhtä korkealla lentäen. Pommeja putosi ennen kaikkea Koulukatua pitkin.” 
”Kaikkiaan pudotettiin 220 pommia, jotka mm. aikaansaivat n. 30 suurempaa tulipaloa. Kymmenen henkilöä kuoli, joista kahdeksan rautatieaseman viereisessä sirpalesuojassa.” 

Kuudennessa pommituksessa 17.2.1940 

Lainaus s. 62 

”Norrskäristä ilmoitettiin klo 12.08 venäläiskoneiden olevan matkalla Vaasaan. Pari minuuttia myöhemmin kaupungin valvonta-asemat totesivat ilmoituksen paikkaansa pitäväksi. Kolme konetta tuli kiilamuodostelmassa 2.700 metrin korkeudessa. sekä kevyt ilmatorjunta että raskaat konekiväärit avasivat tulta, ja tällä kertaa majuri Bengtssoninkin Hietalahden puistossa oleva patteri yhtyi leikkiin. Koneet pudottivat pomminsa Vaskiluotoon, etenkin sen länsiosaan, aikaansaamatta mainittavia vaurioita. Sitten ne hävisivät länteen Rönnskärin väylää pitkin. Gåsgrundin kohdalla yksi pommi pudotettiin parisataa metriä majakasta. Tämä oli viimeinen Vaasan alueella räjähtänyt pommi. Tunnin verran myöhemmin ilmestyi viisi konetta lisää. Ne eivät kuitenkaan lentäneet kaupungin ylle, vaan pudottivat pomminsa Ylistaroon.”

Lainaus päättyy

KATSO

myös aikaisemmat tässä blogissa julkaistut Talvisodan pommitukset Vaasassa kirjoitukset:

Talvisodan 1. pommitus Vaasassa, 20.12. 1939
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/12/talvisodan-pommitukset-vaasassa-1.html

Talvisodan 2. pommitus Vaasassa, 29.12. 1939 
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/12/talvisodan-pommitukset-vaasassa-2.html

Talvisodan 3. pommitus Vaasassa, 31.12.1939
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/12/talvisodan-pommitukset-vaasassa-3.html

Talvisodan 4. pommitus Vaasassa, 12.1. 1940 
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/01/talvisodan-pommitukset-vaasassa-4.html

Talvisodan 5. pommitus Vaasassa, 14.1. 1940
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/01/talvisodan-pommitukset-vaasassa-5.html

Tämä blogikirjoitus, Talvisodan 6. pommitus Vaasassa, 17.2. 1940


Tässä Vasabladetin (20.12.2009) lehtileikkeessä on kuvattuna paikat, joihin pommeja Vaasassa putosi. 


Kaikkien yllä mainittujen blogikirjoitusten lähteenä on käytetty tätä kirjaa.
Kirjaa on edelleen (helmikuu 2020) ostettavissa Vaasan Sotavetenaarimuseosta.





Kansikuva: Vapaudenpatsas varustetaan sirpalesuojalla tammikuussa 1940. (Valokuva Lauri Pernu)

VAASA 105 VAASA on Nils-Erik Nykvistin ruotsiksi kirjoittama teos, joka kertoo sanoin ja kuvin Talvisodan ajasta Vaasassa, eli kolmen ja puolen kuukauden ajasta 30.11. 1939 – 13.3.1940. Suomenkielisen osuuden tekstin on kirjoittanut Nils-Börje Stormbom.


Ennen ja nyt – jälleenkuvausta!

Yllä mainitussa kirjassa, VAASA 105 VASA, on kuvituksena valokuvia Talvisodan pommitusten tuhoista. Nämä kuvat ovat Felix Westerin kuvaamia. Hän julkaisi sodan jälkeen kuvateoksen nimeltään Sotakuvia Vaasasta – Krigsbilder från Vasa.






Kirjan kansi ja ensimmäinen aukeama, kirjasta kuvannut AN


50 vuotta myöhemmin julkaistiin Nils-Erik Nykvist toimittama kirja VAASA 105 VAASA Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskillan toimesta.

Nykvist liitti mukaan kuvaamiaan valokuvia näistä samoista paikoista, joita Felix Wester oli tallentanut kamerallaan heti pommitusten jälkeen. Nils-Erik Nykvistin kirjassa on siis dokumentoituna kaupunkikuvan muutoksia jälleenkuvauksen menetelmällä.

Talvisodassa pommien tuhoamista rakennuksista vain osa korjattiin, monen tilalle haluttiin rakentaa uutta, antaa mahdollisuus kaupungin kasvulle, eteenpäin menolle, sotien jälkeisinä jälleenrakentamisen vuosina.

Itse tulin Vaasaan 80-luvun alussa. Minulle kaupunki tuli tutuksi juuri tuon näköisenä, oloisena, mitä näkyy Nils-Erik Nykvistin 80-luvun lopun valokuvissa (tarkkaa ajankohtaa ei kirjassa kuvien yhteydessä mainita).

Valokuvauksen harrastajana, nykyään myös kaupunkibloggaajana, päätin yrittää yhdistää tässä Talvisodan pommitukset Vaasassa -kirjoitussarjassa kaksi asiaa: Talvisodan traagisten tapahtumien esille tuomisen, muistamisen ja uhrien kunnioittamisen, ja toisena tavoitteena haluan oppia näkemään ja ymmärtämään omaa lähiympäristöäni sen historian kautta.

Tätä kirjoitussarjaa varten kuvasin uudelleen VAASA 105 VASA -kirjasta joitakin Felix Westerin ja Nils-Erik Nykvistin kuvasivuja, kuvapareja Vaasasta 1939/40 ja noin 1989. Lähdin itse jälleen samoihin osoitteisiin kameran kanssa, vuodenvaihteessa 2019 / 2020.

Kuvasin niin sanotusti ”kolmannen kierroksen” kiinnostavimmista kohteista.


Ilokseni minuun on otettu myös yhteyttä, ja olemme löytäneet jonkun verran kuvia myös kotialbumeista, ja osan niistä olen kuvien lähettäjien luvalla ottanut mukaan täydentämään kokonaisuutta.

Edelleenkin minulle voi lähettää Vaasaan jotenkin liittyviä kuvia, siis tähänkin teemaan liittyvää kuva- ym. materiaalia. Aihe kiinnostaa ei vain minua, vaan todella monia vaasalaisia.


Katso myös Perinneilta: Vaasan pommitukset talvisodassa

”Perinneyhdistyksen perinneilta Vaasan sotilaskodissa 27.11.2019. 
Niin hyvät jutut oli sekä Ilkassa että Pohjalaisessa että sotilaskotiin ei edes mahtunut kaikki halukkaat sisään kuuntelemaan Tapani Tikkalan esitystä Vaasan pommituksista talvisodan aikana.” 


Alla olevasta linkistä löytyy mm. yli tunnin YouTube video! (Tapani Tikkalan esitys)

https://www.vapaussotaeppy.fi/perinneilta-vaasan-pommitukset-talvisodassa/

Talvisodan koko maan historiaan, tapahtumien kulkuun voi perehtyä esim. tällä sivustolla

https://talvisota.fi/


Arvoisat lukijat!

Jos siis vanhoja valokuvia Talvisodan ajoilta joltakin teiltä löytyy, niin toivoisin yhteydenottoa. Vanhat muistot ansaitsevat tulla jaetuiksi, ja näin päästä mukaan pieniksi palasiksi yhteistä paikallishistoriaamme.

Kuvien ja tekstien koonti: Aimo Nyberg
Paikallishistorian harrastaja, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...