keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Tuttu ja tuntematon Vapaudenpatsas

Teemakirjoitukset Suomen Vapaudenpatsaasta jatkuvat nyt tammikuussa 2020. Edelliset löytyvät tästä blogista marras-joulukuulta 2019. Olen rohjennut pyytää muutamilta (neljältä) tästä teemasta minua paljon enemmän tietäviltä, historiaan perehtyneiltä kirjoittajilta, tutkijoilta, lyhyttä tai pidempää blogikirjoitusta liittyen Vaasan Kauppatorilla olevaan Suomen Vapaudenpatsaaseen. Eli muistomerkin historiasta, symboliikasta, ja yksityiskohtien allegorioista jne. Toistaiseksi en ole lupauksia kirjoituksista keneltäkään heiltä saanut.

 Aihe on iso, ja mahdollisti vaikeakin lähestyttäväksi. Toivoisin itse kuitenkin, että kirjoituksia teemasta vielä saadaan. Pohdintoja nimenomaan eri näkökulmista tarvitaan. Kukaan tuskin pystyy väittämään olevansa ehdottomasti kaikkitietävä, ja edustavansa yksin lopullista totuutta.

Aihepiiri kiinnostaa minua, ja uskoakseni monia muitakin täällä Vaasassa, ja koko Suomessakin. Aion siis ainakin itse jatkaa kirjoittelua, ja juttujen ”kerjäämistä” myös muilta. Itse olen kirjoitellut näitä juttujani, pohdintojani ja koonnut perusfaktoja ensisijaisesti vain etsimällä aineistoja kirjoista ja netistä, omia tulkintoja tietoisesti vältellen.

Nyt voisi ainakin yrittää syventää otetta. Myös haastatteluja olisin valmis tekemään, jos kiinnostuneita tällaiseen löytyy, eli jakamaan omia muistojaan aiheesta Suomen Vapaudenpatsas.

Olen sitä mieltä, että on turha yrittääkään löytää yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa tällaisissa, näinkin suurissa asioissa. Jokaisen meidän omat kokemuksemme, eletty elämämme, määrittelevät suhteemme menneisiin aikoihin. Kannamme mukanamme tiedonsirpaleita, asenteita ja ennakkoluuloja enemmän kuin itse tunnustammekaan. Elämänarvojemme vaakakupeissa on aina sekä arvokasta että arvotonta painolastia. Teemme jokainen omaa matkaamme tässä päivässä niin hyvin kuin kykenemme. Arjessa ja juhlan hetkinäkin on parasta pysyä vain omana itsenään. Muita loukkaamatta, ja aina kanssakulkijoitamme kuunnellen ja arvostaen.

Jaa Sinäkin muistojasi, omia tuntemuksiasi Suomen Vapaudenpatsaasta

Vanhat valokuvat ym. dokumentit, jos niitä jollain on tallella, olisi hyvä jakaa. Tuoda näkyville jollakin tämän ajan mahdollistamilla tavoilla. Otetaan vaan rohkeasti käyttöön fb-sivustot, blogit, yleisötilaisuuksien kuvanäytökset jne. Lupaan olla avuksi, jos esim. kuvien skannausta tarvitaan. Samoin juttujen kokoamisessa, jos aineistoja vaan jollain on.

Tulossa, tässä blogissa, useita kirjoituksia, joissa aiheena on Suomen Vapaudenpatsas.

Mm. kiistoista Vaasan ja Helsingin välillä, kumpaan kaupunkiin Vapaudenpatsas kuuluu?

Miksi Yrjö Liipolan patsaskilpailun voittanut ehdotus ei kelvannut Wäinö Aaltoselle?

Miten Vapaudenpatsaan leijonan maahan polkema lohikäärme liittyy Partioliikkeeseen ja Pyhään Yrjänään?

Mahdollisesti myös muiden kirjoittajien itse valitsemiaan näkökulmia ja aiherajauksia.







Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...