Olemme vaimoni kanssa ns. tavallisia lintuharrastajia, eli nautimme ulkona luonnossa kulkemisesta, ja ympärivuotisesta havaintojen tekemisestä. Laskemme nähdyt lajit, merkitsemme ylös eliksiä ja vuodareita, eli elämän aikana nähtyjä ja jokaisena kalenterivuonna nähdyt lintulajit. Seuraamme muiden tekemiä havaintoja sekä Tiira -havaintojärjestelmästä, että paikallisten harrastajien somepäivityksistä.
Näin vuoden alussa aloitimme taas, hitaasti mutta varmasti, tutuissa havaintopaikoissa käymiset. Kiikarit ja kamera mukaan, ja ulos kävelemään. Toisinaan autollakin liikkuen, Vaasassa ja lähiseudulla. Kuten tänään Söderfjärdenillä. Kovaa arvosteluakin saanut satojen kilometrien bongausreissujen tekeminen jonkun harvinaisen lintulajin näkemiseksi ei ole kuitenkaan meidän juttu. Toki suunnittelemme aina kotimaan loma- ym. reissumme pohjoiseen tai etelään huomioiden mahdollisuudet käydä myös jollakin lintutornilla ym. hyviksi havaintopaikoiksi tiedetyillä paikoilla.
Tämän vuoden alussa Helsingin reissullamme kävimme Espoossa Villa Elfvikin puistossa, ja rannan lintutornilla. Paikalla oli silloin paljon muitakin. Vuodarilistalle tuli sieltä pohjantikka, uivelo, pilkkasiipi, isokoskelo, joutsenia, hanhia, lokkeja … eli kannatti käydä.
Kuva: AN
Ensi viikonloppuna on taas pihabongaus viikonloppu.
Linnuista voi oikein hyvin nauttia niitä sen kummemmin laskematta tai havaintojaan ylös merkkaamatta. Eikä lintuharrastuksessa ole kyse kilpailemisesta.
Jos linnut kiinnostavat, suosittelen esim. tätä nettiosoitetta
https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/
Lainaus
” Osallistu Pihabongaukseen 25.–26.1.
BirdLifen Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna.
Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennaista. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.”
Lainaus päättyy
Yllä mainitulta sivusta löytyy myös hieno juliste, jossa esitellään kuvin PIHOJEN TALVILINTUJA.
Tänään sunnuntaina oli mainio ulkoilusää!
Kuva: AN, 19.1.2020 Söderfjärden, keltasirkku.
Keltasirkku on monesti ollut Pihabongauksen runsain lintu. Laji kuitenkin taantuu, ja nähtäväksi jää, saavuttaako laji kärkisijaa enää koskaan.
Kuva: AN, Söderfjäden 19.1.2020. Upealla peltoalueella (meteoriittikraatteri) on viime vuosien aikana pelto-ojien varsilla kasvaneita pensaita harmittavasti poistettu. Tällaisia risukasoja on muuallakin, niistä kun maanomistaja saanee edelleen korvauksia, vaikkei niitä taideta kovin ahkerasti bioenergiaksi voimalaitoksiin kuljettaa?
Lintujen näkökulmasta tämä on todella tuhoisaa toimintaa. Söderfjärdenillä on viime vuosien aikana huolestuttavasti vähentynyt ainakin peltosirkku.
BirdLife on valinnut vuoden 2020 linnuksi peltosirkun, joka on jo äärimmäisen uhanalainen laji.
Tänä vuonna selvitetään lajin kannan suuruus ja esiintymisalueet. Osana tätä selvitystyötä on juuri Tiira-lintutietopalvelu, johon kuka tahansa voi liittyä mukaan, ja aloittaa siellä omien havaintojensa kirjaamisen.
Katso lisää
www.tiira.fi
Kuvat: AN
ylempi, kesykyyhkyjä, eli puluja, Söderfjärden 19.1. 2020,
alempi kuva mustarastas, Riistavuori Haaga 5.1.2020
Onko paikallinen lintuharrastajien yhdistys sinulle tuttu?
Merenkurkun lintutieteellinen yhdistys r.y.
http://www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/
Toivotamme kaikille lintujen ystäville antoisaa vuotta lintuhavaintojen parissa!
Aimo & vaimo
Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti