torstai 16. tammikuuta 2020

Osoite ja ajankohta?

Helena Kemppaisen luvalla jaan alla olevan mielenkiintoisen kuvan. Valokuva on ajalta ennen Talvisodan pommituksia.

Lainaus saamastani s-postista

”Isälläni Jaakko Kemppaisella oli postimerkkiliike Vaasassa - kuva ohessa. Postimerkkiliike ja varasto tuhoutui pommituksessa. Liikkeen katuosoitetta en tiedä - ehkä Kirkkopuistikossa. Olisin kiinnostunut vuodesta ja katuosoitteesta. Harmi, että asiat alkavat kiinnostaa vasta 77-vuotiaana.” 


Arvoisat vaasalaiset vanhoihin valokuviin perehtyneet asiantuntijat, pystymmekö auttamaan Helenaa? Siis missä osoitteessa tämä Vaasan postimerkkiliike toimi? Ja miltä vuodelta valokuva mahdollisesti on?Valokuvan ajankohta ja paikan osoitekin tuntematon / Helena Kemppaisen valokuva-arkisto

Mahdolliset yhteydenotot Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ps. Voisiko rakennus olla Kauppapuistikolla ollut, ja 14.1. 1940 tuhoutunut Iiriksen talo? Se oli silloisen Vaasan tunnetuimpia kivitaloja.Tätä blogikirjoitusta on täydennetty 17.1.2020 

Lainaus käydystä S-postikeskustelusta: Helena Kemppainen ja Aimo Nyberg (17.1.2020)

Aimo: Laitoin kuvasi luvallasi myös fb-ryhmään Vaasan kuvia 1900-luvulta. Tästä fb-ryhmästä tuli heti yksi merkittävä tieto (Christian Olsson), että Vaasan puhelinluettelossa 1936 -1937 Vaasan postimerkkiliike olisi ollut osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 7, eli Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon risteyksessä, Topeliuksen patsaan kohdalla. Siinä on ollut 40 - 50 luvun vaihteesta alkaen komea Suomen Pankin talo, joka nykyään on jo muussa käytössä. Tästä osoitteesta on siis voinut Talvisodan pommituksissa kadota maantasalle edelliset rakennukset. 

Kysyn vielä valokuvastasi. Se on neliön muotoinen, oletko rajannut sitä. Onko koko kuvaa mahdollista saada? Rakennuksessa näyttäisi olevan mielenkiintoisia yksityiskohtia, ja niistä voisi paljastua lisää tietoja, jos talosta näkyisi enemmän. 

Helena: Kiitokset viestistä. Auttoi hyvin. Sisareni 87-vuotta muistaa hämärästi, että Hovioikeudenpuistikko on varmasti oikea osoite. Liike on todennäköisesti muuttanut myöhemmin. Sain serkultani viestin (isän veljen tyttö - veli Reino Heikkinen työskenteli myös liikkeessä), että Vaasan postimerkkiliike - jossa myytiin myös leikkikaluja, sijaitsi Vuorikadun ja Pitkänlahdenkadun kulmassa. Silloin varmaan pommi osui varastoon, joka tuhoutui täysin. Todella mielenkiintoisia asioita tuli selville. Äitini, tätini ja isoveljeni olivat "vanikkatehtaalla = kovaleipäannoksia sotilaille" töissä Vaasassa näihin aikoihin. Kuva liitteenä. Eli luultavasti pommitus 29.12.1939 tai 14.1.1940 tuhosi varaston. 

P.S. Minulla ei ole alkuperäistä kuvaa Vaasan postimerkkiliikkeestä. Sain sen skannattuna. Kyselen jos saisin uuden kuvan.

Terveisin 
Helena Kemppainen 

Lainaus päättyyKuva: Helmi vanikkatehtaalla / Helena Kemppaisen valokuva-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...