perjantai 31. toukokuuta 2019

Taas on tehty tärkeä kirja


Taidetta kaupunkiin! - Konst för en stad! - Pamela Andersson

Veljekset Gröndahlin Säätiö Vaasassa - Bröderna Gröndahls Stiftelse i Vasa

Tekijät: Andersson, Pamela - Björses, Frej - Gripenberg, Simon - Holm, Dan - Häkkinen, Juha - Jämsänen, Auli - Lindsten, Helena - Salminen, Erkki - Teir, Staffan - Timberg, Pia

Julkaisuvuosi 2019

Kirjassa on sivuja 175

Tekstit suomeksi ja ruotsiksi


Lainaus kirjan mainosteksteistä

Julkiset taideteokset kaunistavat kaupunkia ja kohentavat viihtyvyyttä. Vaasan kaduilla ja julkisissa rakennuksissa on runsaasti veistoksia, ympäristötaidetta ja maalauksia. 

Taidetta kaupunkiin! avaa monipuolisen näkymän Veljekset Gröndahlin Säätiön historiaan ja esittelee kiinnostavia taidehankintoja eri vuosikymmeniltä. Säätiö on tukenut Vaasan kaupungin museoiden taidehankintoja jo yli 40 vuoden ajan. 

Kirja kertoo, kuinka Vaasan julkisilla taideteoksilla on luotu merkityksiä kaupunkiympäristöön sekä vahvistettu paikallisidentiteettiä. 

Lainaus päättyy

Viimeisin hankinta on Kuntsin modernin taiteen museolle pystytetty Laila Pullisen Sibylla-veistos.

Tästä teoksesta voi lukea perusfaktat myös netissä, Rojekti X= sivuilta, eli tästä blogista

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/09/sibylla-13-syyskuuta-2017.html

Taidetta kaupunkiin kirjan kannessa on kuva Rewell Centerin päädyssä olevasta Gridlock – teoksesta. Myös se on esitelty Rojekti X= hankkeessa.
  
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/search?q=Gridlock

Eipä tällä kertaa tämän enempää ko. kirjasta. Toivotaan, että kirja saa arvoisensa paikan kotikaupunkiamme esittelevien kirjojen joukossa, ja ostajia löytyy vaasalaisista ja myös täällä vierailevista matkailijoista.

...
 
Ylläolevaan liittyen, mutta hieman aiheen vierestä, patsasasiaa kylläkin

Sisäsatamaan, Kuntsin modernin taiteen museon merenpuoleiselle pihalle, on jo vuosia sitten laadittu suunnitelmat useamman julkisen taideteoksen muodostamasta patsaspuistosta, eli ainakin neljän – kuuden (jos mukaan lasketaan Sibyllä ja Meander) teoksen rivistöstä. Usealta taiteilijalta, eri taidetyylejä, eli näyttävä kokonaisuus tuomaan vahvan lisän Vaasan maineeseen kuulumisesta koko Suomen kulttuurikaupunkien kovimpaan kärkeen.

Tästä Sisäsataman saneeraukseen kuuluneesta hankkeesta ei ole kuulunut enää mitään sen jälkeen, kun Kuntsin yhteyteen valmistui viime kesänä yrittäjä, promoottori Tommi Mäen lanseeraama Sisäsataman Terassi.

Oma näkemykseni on, että musiikkielämyksiin painottuva terassitoiminta on kyllä yhdistettävissä aikaisemman patsaspuistosuunnitelman kanssa.

Kaupungin taloustilanne huomioiden, pelivara tällaiseen ”turhaan” on monen mielestä, mahdollisesti myös päättäjien mielestä, lähes olematon. Ja tahtotilan kanssa on myös ollut puutteita. Tähän on syynä ollut ainakin toimivien ihmisten vaihtumiset niin päättäjien kuin museopuolen toimijoiden keskuudessa.

Mesenaatteja ei ole koskaan liikaa! Onneksi Vaasassa on heitä aina ollut, ja haluan luottaa siihen, että tilanne on edelleen hyvä.

 Aimo Nyberg

eläkkeellä oleva kuvisope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...