lauantai 4. toukokuuta 2019

Ylittämättömät kuvaparit, Vaasa ennen ja nyt

Todellakin, kuvat puhuvat, kertovat enemmän kuin tuhat sanaa!

Kai Martonen ja Österbottens traditionsarkiv käynnistivät 10 vuotta sitten, v. 2009 projektin, jossa vertailtiin Vaasan kaupunkikuvaa, esittämällä samasta kohteesta kuvattuja valokuvia 1960 -luvulta (Vasabladetin kuvaaja Rafael Olin) ja vuosilta 2009 – 2012 (Kai Martonen).

Näihin kuvapareihin kannattaa tutustua. Ja jos on ne aikaisemmin nähnyt, niin kuvaparit kannattaa katsoa taas uudestaan! Muutos kun on jatkuvaa, kaupunkikuva elää päivästä toiseen.

Mitään lähellekään tämän tasoita kaupunkikuvan muutoksen dokumentointia ei Vaasassa ole kukaan muu tehnyt.

http://www2.sls.fi/olin/


Kuva: Kai Martonen / Rafael Olin


Tiistaina 7.5. 2019 klo 18 – 19 ARBIKSELLA, Kirkkopuistikko 15

esitetään pienimuotoinen 20 kaupunkikohteen DÅ OCH NU – VAASA ENNEN, NYT powerpoint-esitys.

Tule mukaan katsomaan, keskustelemaan ja miettimään miten voisimme koota yhteen, kaikkien käyttöön, vaasalaisen kaupunkikuvan muuttumisesta kertovan aineiston.

Nettisivustoksi ainakin tämä on toteutettavissa, jos vain vanhaa kuvamateriaalia saadaan käyttöön, niin yksityisiltä ihmisiltä eli kotialbumeista, ja tietenkin myös täällä olevista laadukkaista arkistoista.

Ja sitten tarvitaan tietenkin vielä näitä tämän päivän kuvia, - eli digikuvaajia ja kuvankäsittelyn osaajia.

Asukasyhdistyksemme, Vaasan kantakaupungin asukasyhdsitys VKA ry – Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf, sai vuosi sitten lahjoituksena rouva Alice Stolpelta valokuvakokoelman. Nämä kuvat, ja muidenkin Vasaa vuosikymmenet kuvanneiden valokuvaajien, harrastajien ja ammattilaisten, valokuvat ovat inspiroineet yhdistystämme ryhtymään yritykseen tehdä jotain sen eteen, että kotikaupunkimme muutoksista vuosikymmenten varrella tallentuu ainakin merkittävimät kaupunkikuvassa tapahtuneet muutokset. Ja että tietoa näistä asioista olisi helppoa löytää tulevinakin vuosikymmeninä.

Tästä siis lisää tulevana tiistaina, - nähdään Arbiksella klo 18.


Muoti-ilmiö

Täällä Vaasassakin kaupunkikuvaaminen on monen harrastus. Ihan vaan tässä nyt, mutta myös historiallinen perspektiivi huomioon ottaen.

Jälleenvalokuvaus on termi, jota lyhyesti sanottuna käytetään tilanteesta, jossa valokuvataan samassa paikassa, josta joku muu on aikaisemmin ottanut valokuvan.

Näin termin määrittelee hienosti Heikki Kastemaa, Suomen Wikimedian nykyinen puheenjohtaja.

Lainaus

”Kun menee samalle paikalle, jossa joku on seissyt aikaisemmin ottamassa valokuvaa, tuntee hyvin yksityisen kokemuksen. Jälleenvalokuvaamiseen liittyy ikään kuin salainen linkki tai liittolaissuhde alkuperäisen kuvan ja uuden kuvaajaan välillä. Minä kuulun yhteen jonkun tuntemattoman kuvaajan kanssa, meitä yhdistää paikan ja tilan samuus, sama kuvauskulma. Ikäänkuin ainoa asia, joka meitä kahta valokuvaajaa erottaa, on aika.”


Tee Sinäkin kulttuuriteko!

Etsi käsiisi jokin valokuva vuosikymmenten takaa, ja käy kuvaamassa sama kohde tänään!

Voit tehdä sen luovasti, omilla ”korostuksillasi”, tai sitten mahdollisimman uskollisesti alkuperäistä kuvaa, sen kuvakulmaa, rajausta jne. noudattaen.

Jaa kuvaparisi sitten omilla foorumeillasi, tai anna kuvasi jakoon esim. tälle vaasaennenjanyt -sivustolle! Tänä asukasyhdistyksemme blogi, Vaasa ennen ja nyt, on oivallinen paikka muutenkin julkaista kaikkea Vaasaa koskevaa, meitä vaasalaisia kiinnostavia pieniä tai isompia juttuja.

Lähetä kuvasi, ja mahdollinen lyhyt selventävä teksti s-postilla allekirjoittaneelle, aimonyberg[at)gmail.com


Näin kirjoitin asiasta viime syksynä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/09/jalleenvalokuvauksesta-vaasassa.html


Vanhojen valokuvien nostalgiaa

Vaasassa on tänä päivänä edelleen vain voimistuva, valtava buumi jakaa ja kommentoida vanhoja valokuvia erilaisilla nettifoorumeilla, kuten fb:ssa

Näitä ovat mm.  
Vaasan kuvia 1900-luvulta (Suljettu fb-ryhmä, jäseniä toukokuussa 2019 on noin 19 736)
Vaasan kuvakeskus – Vasa bildcenter (Suljettu fb-ryhmä, jäseniä toukokuussa 2019  313)
Valokuvia Vaasasta – Fotodrafier från Vasa (Suljettu fb-ryhmä, jäseniä toukokuussa 2019 191) Vaasan historia- Vasas historia (Suljettu fb-ryhmä, jäseniä toukokuussa 2019 395)

Lisäksi netistä / facebookista löytyy melkoinen joukko esilaisiin teemoihin, kuten luontoon, ajankohtaisiin keskusteluihin, tavaroihin, kirppiksiin ym. liittyviä fb-sivuja, joilla on ajoittain esillä myös Vaasaan liittyviä vanhoja asioita. Myös kotiseututyötä tekevät yhdistykset, kuten oma asukasyhdistyksemme Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys, pitävät enemmän tai vähemmän aktiivisesti esillä oman alueensa historiaa / nykyhetkeä / tulevaisuuden näkymiä.

Aimo Nyberg, VKA ry, varapj. ja tiedottaja
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...