Arbiksella 7.5. 2019 Då och nu, ennen ja nyt – Vaasan kaupunkikuvan muutoksia esittelevässä asukasillassa käytiin läpi 19 kuvaparia, eli samassa osoitteessa aikaisemmin ollutta, ja tänään siinä olevaa kohdetta.
Kohteet on lueteltuna tämän blogikirjoituksen lopussa.
Kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj. Birgitta Långin johdolla paikallaolevien noin 30 vaasalaisen kanssa muisteltiin vuosikymmenten takaisia rakennuksia, sekä jo purettuja, että myös muutamia kohteita, jotka ovat saaneet ns. uuden elämän, eli ko. rakennus on siirretty uuteen paikkaan, pelastettu löytämällä sille uusi käyttötarkoitus.
Asukasyhdistyksemme tavoitteena on koota nämä noin parikymmentä kohdetta, ja muutama muukin vielä lisää, kaikkien asiasta kiinnostuneiden käyttöön, tietopaketiksi nettiin.
Kohteista valitaan ennen – ja nyt kuvapari. Kaupunkikuvasta hävinneistä, siis pois siirretyistä, puretuista, palaneista kohteista kerrotaan molemmilla kotimaisilla kielillä perusfaktat: alkuperäinen arkkitehti, valmistumisvuosi, tiedossa olevat merkittävimmät muutostyöt/lisärakentaminen, ja lopuksi rakennuksen purkuvuosi tai mahdollisesti siirtäminen toiseen osoitteeseen.
Kuvaparin toisesta kuvasta, eli tilanteesta nyt, esitetään lähinnä vain se, miltä samassa osoitteessa tänään näyttää. Nykypäivän rakennuksillakin on tietenkin suunnittelijansa, arkkitehtinsa, ja oman aikakautensa ominaispiirteet, rakentamisajankohtana vallinneiden rakennustyylien ja sen ajan muotivirtausten mukaisesti.
Näitäkään faktoja ei ole tarkoitus unohtaa, mutta tämän kuvagallerian alkuvaiheessa keskitymme selvittämään, ja myös palauttamaan mieliimme, mitä kaikkea on Vaasan kaupunkikuvasta kadonnut niinä vuosikymmeninä, kun meidänkin kotikaupungissa pantiin surutta vanhaa matalaksi uuden tieltä.
Nykymittapuun mukaan korvaamattoman arvokkaita, kauniita rakennuksia on kadonnut Vaasasta kymmenittäin. Ilmiö ei valitettavasti ole kuulunut vain menneiden sukupolvien käytöstapoihin. Rakennetun ympäristön suojeluasioissa on joiltain osin menty hyvin eteenpäin, mutta myös meidän aikamme kohtelee paikoitellen meidän kaikkien yhteistä rakennettua ympäristöämme yksinomaan taloudellisen voitontekemisen mahdollistajana. Silloin ovat vaarassa jäädä toissijaisiksi esteettiset, eettiset ja ekologiset arvot.
Yksilön suhteesta rakennettuun ympäristöön
”Humanistinen suhtautumistapa rakennettuun ympäristöön vaatii perinteen kunnioittamista ja kulttuurin jatkuvuuden korostamista. Menneisyyden tosiasiallista olemassaoloa nykyisyydessä, historiallisen perinteen ymmärtämistä ja vaalimista.
Jokainen rakennus, uusi suunnitelma, on olemassa olevan ympäristön saneerausta.
Ihmisen elintavat, asumistottumukset, sosiaalinen kanssakäyminen, esteettinen taju ja asenteet muuttuvat hitaammin kuin tekniset ja tuotannolliset tekijät.
Samaistuminen, hahmottaminen, tunnistettavuus ja turvallisuus ovat niitä ihmisen hyvänolon edellytyksiä, joihin fyysisellä ympäristöllä voidaan vaikuttaa, ja joissa kulttuurin jatkuvuudella on tärkeä sijansa. Arkkitehtuurissa, kaikessa rakentamisessa on osattava pitää yhteydet menneisyyteen, - jotta voi myös löytää tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja.”
Lainaus: Ihminen ja ympäristö, oppikirja 1970-luvulta (hieman päivitetty/AN)
Kuvat: AK, 7.5.2019. Arbis, esitys on alkamassa…
DÅ OCH NU – ENNEN JA NYT
Kuvagalleriaan suunnitteilla olevat
KOHTEET
1. Hovioikeudenpuistikko 20, Laurellin talo / Laurellska huset
2. Ylätori, Wolffin talo / Wolffska huset
3. Hovioikeudenpuistikko 17, C Finnilän talo / C Finniläs hus
4. Kauppapuistikko 6, Roseliuksen talo / Roselius´ hus
5. Hietasaarenkatu 3, Stenforsin talo / Stenfors´ hus
6. Rantakatu 15, Kajaaninlinna / Cajaneborg
7. Koulukatu 10, Bruunin talo / Bruunska huset
8. Rantakatu 9, Paratiisi / Paradiset
9. Pitkäkatu 53 Vaasan Työväenyhdistys
10. Kirjastonkatu 11, Elvan, Vasa svenska arbetarförening
11. Koulukatu 47, 1880-luvulla rakennettu tiilitalo
12. Raastuvankatu 25, Pelastusarmeija, musiikkiyhd, Rrälsningarmen, musikförening
13. Rantakatu 1, Vaasan Höyrymylly / Vasa Ångkvarn
14. Koulukatu 8, Hemmerin talo / Hemmers hus
15. Koulukatu 64, puutalo, siirrettiin sisäpihalle, flyttats och tillbyggts vis brandgatan
16. Vaasanpuistikko 24, Sundin polkupyöräliike / Sunds cykelaffär
17. Kirvesmiehenkatu, Kapsäkki / Kappsäcken
18. Vaskiluoto, Niemelän kahvila / Uddnäs café
19. Räätälinsaari 1910 – 1970: Vaasan Moottoritehdas (Sarin), Skräddargrund, motorfabrik
Materiaali on suurin piirtein jo kasassa. Lisää kuvamateriaalia otetaan edelleen kiitollisena vastaan.
Samoin kaikki apu, hyvät neuvot, vinkit nettisivuston kokoamisesta, rakentamisesta niin, että se kestää aikaa, ja on helposti kaikkien käytettävissä.
Aimo Nyberg
VKA ry:n vara pj, tiedottaja
aimonyberg(at)gmail.com
Sitoutumaton ja vapaa kaupunkiblogi. Myös Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
LUITKO JO TÄMÄN?
Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!
Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti