torstai 23. toukokuuta 2019

Patsastreffit Vaasan Cityssä

Olin eilen 22.5.2019 vetäjänä Patsastreffeillä Vaasan Cityssä. Järjestävänä yhdistyksenä oli tällä kertaa Tikanojan taidekodin ystävät ry, pj. Marion Lepistön johdolla. Kierroksen jälkeen oltiin vielä nautinnollisilla kahveilla Sweet Vaasassa.

Tutustu, Tikanojan taidekodin ystävät ry

https://vaasankaupunginmuseot.fi/tikanoja/museo/tikanojan-taidekodin-ystavat/

Suosittelen kahvilaa, Sweet Vaasa, Hovioikeudenpuistikko 11, Vaasan kävelykeskusta

http://www.sweetvaasa.fi/


Lähdimme liikkeelle Suomen Vapaudenpatsaan luota ja kiersimme tällä kertaa yhteensä 17 kohdetta. Mukaan oli tullut lähemmäs kolmekymmentä Vaasan keskustan patsaista ja muistomerkeistä kiinnostunutta. Parin tunnin tapaaminen oli antoisaa yhdessä kokemista, silmien avautumista kauniin kaupunkimme kulttuurikohteille.Kuva: PM, Lehtileike Pohjalaisesta vuodelta 2011

Yllätyin tänään aamulla, kun yöllä oli tullut s-postiini tämä muisto.

Lehtileike on Pekka Mellerin arkistoista, ja siis aivan ensimmäisiltä järjestämiltäni patsaskierroksilta. Silloin kutsuin näitä kävelyjä Patsasterapiaksi. Pekka kysyikin eilen, mihin tällä kertaa ovat jääneet lehdistön edustajat? No, ei näitä ”patsasteluja” ole tuon ainoan kerran jälkeen lehtien sivuilla esitelty.

Näiden yleisökierrosten nimikin on muuttunut. Patsasterapia sanaa käytin alussa, mutta koska en ole terapeutti, en tätä ammattinimikettä oikein voi liittää tapahtuman nimeen mukaan. En ole auktorisoitu opaskaan, vaikka kursseja olen käynytkin, siksi en puhu opastuskierroksistakaan.

Patsastreffeiksi näitä kokoontumisia voitaneen hyvin kutsua.
Avaan tässä vielä hieman mitä tämä sana mielestäni voisi tarkoittaa.

PATSASTREFFIT

Olen kerännyt perusfaktat kaupunkimme julkisista patsaista, muistomerkeistä ja muistolaatoista. Yhteensä kohteita on jo 150, ja niistä on tehty myös esittelykirjoitukset ylläpitämääni blogiin vaasaennenjanyt. Ja koottuna sivustolle Rojekti X=.

https://rojektixon.blogspot.com/

Patsastreffeillä tutustutaan kerralla 1 – 20 kohteeseen. Valmistaudun vetämään sovitun patsaskierroksen, eli esitän perustiedot kohteista, joiden luona käymme.

Tämän lisäksi ideana on kohdata toinen toisemme jonkun patsaan, muistomerkin, muistolaatan luona. Kuunnella mukana olevien omia, erilaisia ajatuksia, muistoja, mielipiteitäkin – jotenkuten ko. kohteeseen liittyen.

Ihan niitä näitä ei ole tarkoitus toisillemme kertoa, mutta kuitenkin niin, ettei ole olemassa mitään etukäteen oppaan tai kaupungin, valtion, sanelemaa yhtä ja ainoaa oikeaa tietoa, tulkintaa historian kulusta jne. Vaan viisaus on meissä, jokaisen rajallisissa muistoissamme, koetussa elämässämme, opituissa käsityksissämme, ja kaikki nämä ansaitsevat tulla kuulluiksi, olla näkyvissä, yhteisen tietoisuutemme rakennuspalikkoina.

Haluan olla tämän matkamme inspiraattori – toiveeni on tehdä mukaan lähteneet uteliaiksi – saada meidän silmänne ja mielenne pysymään auki, avoimina jatkossakin kulkiessanne kauniissa kotikaupungissamme, vaikkapa Vaasan Cityssä.


MIKSI PATSAITA ON?

Tästä voisi kirjoittaa pitkänkin jutun, - ehkä joskus vielä niin teenkin. Nyt vain lyhyesti.

Vaasassa on merkittävän paljon patsaita, muistomerkkejä, muistolaattoja kaikkien nähtävillä, ts. julkisia taideteoksia. Nämä on jo melko hyvin esitettynä Wikipediassakin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4

Teosten suhteellisen suuri määrä kertoo siitä, että tänne on asettunut elämään ja vaikuttamaan voimakastahtoista väkeä. On oltu aktiivisesti mukana historiallisissa tapahtumissa, merkittävissä vaiheissa. On myös luotu vaurautta, niin materiaalista kuin henkistäkin rikkautta. Saavutukset on koettu niin merkittäviksi, että on oltu valmiita tekemään muistomerkkejä, ikään kuin ”viestikapuloiksi” siirtämään muuten unholaan jäävät tiedot ja elämänkokemukset lapsillemme ja tuleville sukupolville.

Vaasassakin on tätä kaikkea nähtävillä, jos on halukkuutta nähdä, kuunnella patsaita ym. muistomerkkejä. Ongelmana meillä nykypäivän katujentallaajilla on se, ettemme juuri koskaan pysähdy näiden taideteosten äärelle. Ei ole aikaa nyt, - joskus myöhemmin ehkä?

Kesä on parasta aikaa myös omaan kotiseutuun tutustumiseen. Vaasan kaupungin karttapalvelun kanssa on yhteistyö sujunut kuluneen vuoden ajan oikein mallikkaasti. Heidän työnsä tuloksena on mahdollista harrastaa omatoimista patsaisin ja muistomerkkeihin tutustumista. Yksin tai yhdessä sopivalla porukalla.

Koeversio on jo auki netissä, kaupungin karttapalvelun sivuilla.

https://kartta.vaasa.fi/patsaat/

Rojektin matka jatkuu.


Kuva: Pekka Melleri, Teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...