torstai 30. toukokuuta 2019

Rojekti X = Päivitys 5/2019

Rojekti X = Päivitys 5/2019

Apurahoja ei saatu tänäkään keväänä 

Hankkeelle haettiin heti alkuvaiheesta alkaen myös ulkopuolista tukea. Koska sitä ei alkuvuodesta 2017 saatu, rojekti eteni ”rennosti” niillä resursseilla mitä käytettävissä oli. Vuoden 2018 keväällä tehdyt uudet tukianomukset kahdelle rahastolle, eivät myöskään tuottaneet tulosta. Mahdollisuudet edelleen löytää ja saada tukea ovat toki olemassa. Toivoa ei olla menetetty, vaikka myös tammi-helmikuussa 2019 tehdyt anomukset Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolle, ja Hedmanin säätiölle eivät tuottaneet tulosta. Tällä kertaa, tämän vuoden 2019 alussa kyse oli siis jo "soveltamisvaiheesta", eli kahden vuoden ajan kerättyä materiaalia on tarkoitus työstää mobiilipeli-ideaksi/lautapeliksi yhteistyössä Muovan/lautapeliharrastajien kanssa.


Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n yksi kotiseututyön muoto on ollut tehdä tutuiksi ja näkyviksi Vaasan patsaita ja muistomerkkejä.

Tämä teema on ollut vahvasti esillä koko oman pj. kauden eli vuodet 2009 – 2018.

Hyvissä ajoin ennen Suomen 100 v. juhlavuotta halusimme nostaa keskusteluun ja myös tekojen tasolle kaupunkimme muistomerkkien joiltain osin huolestuttavan tilanteen. Kunnostukseen oli liian vähän resursseja, niin rahoja kuin aikaa ja konservointi osaamistakin.

Yhdistyksessämme harkitsimme jopa jonkinlaisen kansalaiskeräyksen toteuttamista. Tämä jäi, - omien voimavarojemme vähäisyyden vuoksi, ja myös siksi, että rahankeruu oli muutama vuosi sitten, hyvin hankalien lupaprosessien takana. Nyt tähän ollaan saamassa onneksi parannusta, kiitos viime vuosien Juha Sipilän hallituksen.

Patsaiden kunnostus, usean veistoksen, muistomerkin kunnostaminen otettiin iloksemme myös Vaasan kaupungin agendalle, ja mikä hienointa, Vaasan kulttuuria tukevien suurten säätiöiden ja yhdistysten vuosiohjelmiin pitkäjänteisinä tukitoimina. Nämä ovat mahdollistaneet mm. helsinkiläisen konservaattori Lasse Mattilan jo useamman vuoden ajan tekemät muutaman viikon mittaiset työrupeamat Vaasassa.

Myös työssäni kuvataiteen opettajana nämä patsasasiat ovat olleet minulle vuosikymmenten ajan hyvin tärkeitä opetuksen sisältöjä. Oppilaitteni kanssa kävimme lähimmissä kohteissa, ja myös kuvasimme säännöllisesti kiinnostavia patsaita.

Asukasyhdistyksen pj:nä olen järjestänyt muutamia ”patsastreffejä” (aluksi nimellä patsasterapiaa) vuosien mittaan, näillä ideana on ollut kuulla toinen toistemme ajatuksia ko. muistomerkeistä. Vuorovaikutus on mielestäni tärkeää, toistemme kuunteleminen, ja erilaisten tulkintojen ymmärtäminen. Kokemukset muistomerkeistä ovat hyvin henkilökohtaisia.

Tällä tavalla olemme saaneet kokoon lisää faktaa ko. kohteista. Vuosina 2017 - 2019 on saatu kokoon laaja Vaasan patsaiden, muistolaattojen ja muistomerkkien kartoitus, ja kohteiden esittely tässä vaasaennenjanyt blogissa. Erikoisuutena, jopa ennennäkemättömänä ideana oli esitellä kohteita niiden paljastuspäivän mukaisessa järjestyksessä, koko vuoden kierron ajan. Tässä on onnistuttu jopa uskomattoman hyvin!


Rojekti X= hankkeen päivityslista 5/2019 

Katso listan lopusta myös leikkimeilinen tunnistamistehtävä!

Koottua, ja edelleen kuukausittain vuoden 2019 ajan päivittyvää listaa voi seurata nettiosoitteessa

https://rojektixon.blogspot.com/

Listan puutteista, virheistä, ja mahdollisesti löytyvien täydentävien kuvien osalta toivon yhteydenottoa.


Miten jatketaan?

Mukaan jo vuosi sitten saatu Vaasan kaupungin karttapalvelu on tehnyt upeaa työtä.

Vaasan kaupungin karttapalveluun on tulossa patsasreittejä, kokonaisuus (kaikki) ja useita erilaisia alueellisia reittejä. Mahdollisesti myöhemmin mukaan saadaan vielä muutamia teemareittejäkin. Vähäkyrön kohteiden kokonaisuus on edelleen kesken, mutta sekin valmistunee jollain aikataululla. 

Koeversioon pyydettiin kaikilta palautetta! Eli miltä kokonaisuus tuntuu, näyttää? Yleisilme, - onko mahdollisesti virheitä, mikä voisi olla toisin? Nyt ollaan jo siinä vaiheessa, että nämä patsasreitit julkaistaan, uutisoidaan kesäkuun 2019 ensimmäisellä viikolla! Todella hienoa.

https://kartta.vaasa.fi/patsaat/Kuva: AN

Yhteydenotot Rojekti X= hankkeeseen liittyen allekirjoittaneeseen,

 Aimo Nyberg

aimonyberg@gmail.com

Ps. Rojekti X= on myös facebookissa, käy tykkäämässä, jos siltä tuntuu!

https://www.facebook.com/rojektixon
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...