keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Ideat toteutukseen!

Hyvä Raimo! Erinomainen keskustelunavaus sinulta tässä tärkeässä asiassa, ”kestoaiheesta” eli kevyen liikenteen kehittämisestä Vaasan ydinkeskustassa.

Puhetta Vaasasta Facebook -sivustolla on käyty viime päivinä ajatustenvaihtoa siitä voitaisiinko esimerkiksi Kauppapuistikolle saada tehtyä pyörätie bulevardin keskelle, puiden väliin? Nykyiset hiekkapolkupätkät olisi mielekästä saada yhdistetyksi oikeaksi, toimivaksi pyörätieksi. Idea ei ole ihan helppo, ja saattaa olla autoilijoiden mielestä mahdoton.

Nyt kun alustavia ideoita on saatu kirjoitettua ja piirrettyäkin, ne on hyvä saada virkamiesten tietoon, ja käsittelyyn. Eli varmistetaan ainakin kuntatekniikan johtaja Markku Litmaselta, liikennepuolelta suunnittelupäällikkö Pertti Hällilältä ja teknisen lautakunnan jäseniltä (esim. pj), että ovat näistä ajatuksista tietoisia (toivottavasti hekin seuraavat kesälomalla somea).

Myös ihan virallinen kuntalaisaloite, kuten itse kaupunginhallituksen pj. Seppo Rapo neuvoo ko. keskustelupalstalla, on syytä jättää kaupungin kirjaamoon. Näin virkamiesten, ja jossain vaiheessa toivottavasti päättäjienkin, on ”ihan pakko” joku kanta asiaan ottaa.

Pidetään asiaa esillä myös pitkin syksyä. Esim. asukasyhdistyksemme on tämän tapaiseen vaikuttamiseen, ja siis myös erilaisten mielipiteiden /näkökulmien kartoittamiseen hyvinkin valmis. Asukasyhdistykset ovat aina kiinnostuneita parantamaan kaupunkilaisten turvallisuutta ja viihtyvyyttä, ja haluavat toimia laadukkaan, kauniin ja toimivan lähiympäristön ylläpidon ja parantamisen puolesta.

Asukkailla ei tietenkään ole yhtä ja ainoata näkemystä miten asioiden tulee olla. Aivan vastakkaisiakin mielipiteitä luonnollisesti on. – myös pyöräilystä kantakaupungin alueella. Uskoisin suuren enemmistön olevan sitä mieltä, että Vaasankin keskustassa on tarvetta parantaa jalankulkijoiden ja kevyenliikenteen asemaa. Autoilua on pystyttävä rajoittamaan, ja sen ”ylivaltaa” vähentämään oikeanlaisilla toimilla. Hyviä malliesimerkkejä kyllä löytyy niin Suomesta kuin maailmalta kauempaakin. On mahdollista yhdistää autot ja pysäköintimahdollisuudet elinvoimaiseen kävelykeskustaan, myös niin, että liike-elämän tavoitteet toteutuvat. Hyvin pitkällä tässä ollaan täällä meillä Vaasassakin, - tosin suuria haasteita vielä riittää mm. Vaasanpuistikon osalta.

Tässä Raimo Vahteran esittämä idea, keskustelunavaus



Kuva: Raimo Vahteran piirros, Puhetta Vaasasta FB-sivusto 22.7.2015.

Lainaus Raimon tekstistä:

Kevyen liikenteen kehittämiseksi esitän että Vaasan puistoteitä hyödynnettäisiin tässä asiassa.

Mitä se vaatii:

Ensiksikin Pyöräilyn asetusten noudattamista kävelykaduilla, eli yli 12 vuotiaat ei saa ajaa jalankulkijoilletarkoitetuilla käytävillä.

Katujen risteyksissä on oltava pyöräilijöille tarkoitettu suojatie.

AUTOT punaisen valon takana odottavat 15 -20 sekuntia kauemmin pyöräilijöitten kadun ylitystä.

Autojen kohdalla liikenne muuten sujuu kuten ennenkin.

Niillä osuuksilla missä pyörätiet on jo olemassa, ne säilyy.

PYÖRIÄ VARTEN JALKAKÄYTÄVÄN JA AJORADAN VÄLIIN TEHDÄÄN kevyt asfaltti luiska.
Esimerkiksi Kauppapuistikon saa pyörätieksi lähes kokonaan. Vain alku ja loppupää on laitettu ruohikoksi ja on kyseenalaista niiden muuttaminen takaisin poluksi.
Järkeä käyttäen useimmista puistoista saa hyvät pyörätiet. Minne se ei sovellu sinne ei tehdä muutosta.

Ei tämä ole valmis suunnitelma mutta ehkä tästä päästään keskustelemalla alkuun?”

Raimo Vahtera



Keskustelu jatkunee ainakin Puhetta Vaasasta sivustolla.

Pyydän saada ottaa tämän asian keskusteluun myös seuraavassa asukasyhdistyksemme hallituksen kokouksessa 4.8.2015.

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...