perjantai 17. heinäkuuta 2015

Etsi ja löydä


Kuva: Aimo Nyberg, 14.7.2015

Antero Toikka: Jumalan palikkaleikki. Mäntän Serlachius Museot, paviljonki.

Elämyksiä laidasta laitaan 

Minulla oli alkuviikosta ilo käydä tutustumassa Mäntän taidetarjontaan, mukavassa seurassa, ilman kiirettä ja tarjonnasta nauttien.

Tunteita nousi mieleen, kauniita, kiitollisia mietteitä siitä, mitä taide on meille suomalaisille antanut yli sadan vuoden aikana.

Toisaalta ajankuvat, yhteiskunnallisen rakennemuutoksen karmivimmat todistusaineistot ihan tästä päivästä saivat olon tuntumaan ajoittain jopa vastenmieliseltä.

Näin kuvataidenäyttelyiden tuleekin toimia, hyvä taide koskettaa kokonaisvaltaisesti: ajattelua, tunteita, ja omaa tahtoa toimia mahdollisuuksiemme mukaan, ottaa vastuuta tässä ja nyt.

Tarjontaa oli yllin kyllin, niin vanhempaa taidetta kuin nykytaidettakin. Tyylisuuntia, ns. ismejä löytyi realismista abstraktiin, sekä paljon muuta. Upeita Suomen kultakauden maalauksia ja piirroksia vanhalla puolella, entisen pääkonttorin tiloissa, ulkona luonnossa suurikokoisia veistoksia, herkkiä pieniä yksityiskohtia maastoon kätkeytyneinä. Ja uudessa Paviljongissa huima kattaus valokuvataidetta, installaatioita ja jopa kokonainen omakotitalo uudelleen koottuna ja sisustettuna suurimmassa näyttelysalissa.

Paviljonki on uuden puuarkkitehtuurin helmi, viime vuonna valmistunut valtava puinen ja lasinen uudisrakennus. Miten jännittävästi se onkaan yhdistetty vanhaan! Paviljonki on saanut, aivan ansiosta, kunniamaininnan Vuoden museo 2015.

Serlachiuksen Museot

"Mäntässä, Serlachiuksen mailla mennyt kietoutuu nykypäivään ainutlaatuisella tavalla. Taidemuseo Göstassa suuret mestarit lyövät kättä uusien tulokkaiden kanssa ja Gustafissa kulttuuri avautuu elämysten kautta."

Mänttään asti menijöiden on syytä varata aikaa perillä oloon. Majoittuminen on syytä varata etukäteen, vaihtoehtoja on, hyvinkin eritasoista, mutta rajoitetusti.

Tätä unohtamatta

Tämän päivän Pohjalaisessa (17.7.2015) Maaria Niemi kertoo sanoin ja kuvin Mäntän 20. kuvataideviikkojen näyttelystä Uusi nykyisyys, joka on esillä Mäntän Pekilossa ja kaupunkitilassa 31.8. 2015 asti.

Mäntän kuvataideviikot 2015Abstraktin ajattelun alkulähteillä 

Yllä oleva tämän blokikirjoituksen aloituskuva on pienoismalli.

Siinä on esillä idea, ajatus.

Maastonmuotoihin ja ilmansuuntiin asetettuna, mittasuhteet, korkeuserot, teoksen väri, varjon / valon suhteet esittävä idea, - suunnitelma toteutusta varten.

Äärimmäisyyksiin viety taideteoksen pelkistäminen yhteen perusväriin ja-muotoon, voi tavallisesta taiteenkuluttajasta tuntua aivan liian yksinkertaiselta, jopa tyhmältä, tarpeettomaltakin ja katsojaa aliarvioivalta taiteelta.

Suosittelen kuitenkin nauttimaan tällaisestakin taiteesta. Näitä ”Jumalan palikkaleikkejä” on meidän ihmisten ihan hyvä kokeilla joskus ihan itsekin. Ilman suurempia paineita, ja ymmärtäen, että täydellisyyteen jää aina pieni matka, olemmehan ihmisiä, ja kiinni materian mahdollistamassa ja rajoittamassa todellisuudessa.

Mitä jos tekisit tutkimisretken nykytaiteeseen täällä Vaasassa?

Aivan ilmaiseksi, ja pienellä vaivalla voit kokea taide-elämyksen, saada oivalluksen yksinkertaisuudesta, helppoudesta, lähelle täydellisyyttä pääsemisestä. Voit tuntea olevasi yhtä jonkun idean kanssa, joka on vain se mitä se on – eikä turhaa selitystä, ei jotain puolinaista.

Vaasan patsaita ja muistomerkkejä / Kultiva
Kuva: AN, 21.11.2014.
Veera Onkilahden rannalla Palosaarella

Taideteos sijaitsee Onkilahden keskuspuistossa Palosaaren sillan puoleisessa päässä. Se on hollantilaissyntyisen Lucien den Arend’in ideoima. Toteutus on vaasalaisten metallialan ammattilaisten toimesta tehty (tekijät olivat muistaakseni Wärtsilästä, - tietääkö kukaan nimiä?)

Teos koostuu suuresta ympyränmuotoisesta teräskiekosta, joka on halkaistu keskeltä ja puolikkaat on taivutettu erilleen. Teoksen koko on 424 x 849 x 424 cm. Teos on punaiseksi maalattua terästä. Teokseen liittyy olennaisesti kohdevalaisimet. Teos paljastettiin ja luovutettiin Vaasan kaupungille 5.2.1999.

MENE patsaan luo avoimin mielin

KIERRÄ se eri etäisyydeltä, useampaan kertaan

KATSO itse teosta, ja myös sen läpi eri korkeudelta

LÖYDÄ ”täydelliset” perusmuodot: kolmio ja ympyrä

KEKSI muita sinua puhuttelevia asioita, yksityiskohtia ym. jotka teoksen kohtaaminen tuo mieleesi


Kuvat ja teksti Aimo Nyberg
Vöyrinkaupungin koulun kuvataiteen lehtori

Jälkikirjoitus: 

Tämän blogisivuston sisältö painottuu ainakin ajoittain sivuston ylläpitäjän henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiin. Taideasiat ovat esillä enemmän kuin ehkä olisi tarpeen.

Kesäloman jälkeen uskoisin asioiden ja kirjoitusten olevan taas enemmän asukasyhdistystoimintaan liittyviä.

Vaasa ennen ja nyt- sivusto on joka tapauksessa mennyt eteenpäin viime vuodesta, lukijoita on selvästi enemmän kuin ennen. Nöyrät kiitokset tästä.

Muiden tekemiä juttuja on ollut kovin vaikeaa saada julkaistavaksi. Myöskään kuvia ei jostain syystä juurikaan tarjota. Arvoisat lukijat, tekstit ja kuvat lähes mistä vaan ovat todella tervetulleita. Lupaan julkaista niitä nopeallakin aikataululla, joko kirjoittajan nimen kera tai vaikka nimimerkillä. Jos haluat kommentoida, esittää asiasta erilaisia näkökulmia, se on mahdollista alla olevaan tilaan.

Ota yhteyttä: aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...