lauantai 17. tammikuuta 2015

Havainnekuvista

Havainnekuvia ovat esim. kaupunkisuunnittelun julkaisemat tietokoneohjelmilla tehdyt valokuvankaltaiset muokatut kuvat. Niissä on yhdistetty jo olemassa olevaa luonnon- sekä rakennettua maisemaa muihin sopiviksi katsottuihin valokuviin tai tietokonepiirroksiin.

Havainnekuvista voidaan tehdä myös animaatiota, videoita, eli liikkuvalla kuvalla saadaan suunnitteilla oleva kohde esitettyä ”aidossa ympäristössä”.

Katso esimerkki Vaskiluodon tornitaloluonnoksesta Vaasan kaupunkisuunnittelun sivuilta.

Katso myös Nytt landmarke vacker intresse i Vasa   svenska.yle.fi


Sanomalehdet muokkaavat mielipiteitä jutuillaan

Kun paikalliset sanomalehdet julkaisevat vireillä olevista hankkeista havainnekuvia, peruskansalaiset näkevät kuvassa helposti lopullisen, ja pian toteutuvan totuuden.

Näin on kuitenkin harvoin. Havainnekuvat valmistuvat ja usein julkaistaan ennen lopullisten suunnitelmien valmistumista, ja siis paljon ennen mahdollisten kaavamuutosten voimaantuloa. Tällaiset ”suurin piirtein” mallit ovat visioita, joilla hahmotetaan kohteen sijainti suhteessa ympäristöönsä. Tällaiset kuvat mahdollistavat ainakin ammattilaisille mittakaavojen ja volyymien ym. tarkastelun.

Uuden ja vanhan rinnakkain olosta

Jokainen aika luo omaa arkkitehtuuriaan. Se on parhaimmillaan aikaa kestävää, laadukasta suhteessa käyttötarkoitukseen, ja lakien säätämät määräykset täyttävää uutta rakennuskantaa. Ekologisia, eettisiä ja esteettisiä arvoja pohditaan myös aivan varmasti kaikkea uutta suunniteltaessa.

Mielenkiintoista pohdintaa voi syntyä esim. kysyttäessä tuleeko uuden rakennuksen sopeutua vanhaan, jo olemassa olevaan rakennuskantaan? Eli mennäänkö sopusoinnussa, olemassa olevan ehdoilla, vai onko rohkeutta myös hyväksyä uuden hankkeen halu nousta ikään kuin nyt vuorostaan vetovastuuseen, ja ottaa paikkansa vahvana ja itsensä esiin nostavana ”maamerkkinä”.

Erilaisia mielipiteitä tulee kuunnella, jopa houkutella esiin. Vuorovaikutus vastakkaistenkin mielipiteiden välillä on tarpeen, jotta suunnittelun varhaisessa vaiheessa saadaan esiin aluksi mitättömiltäkin tuntuvia yksityiskohtia, jotka kuitenkin voivat johtaa aivan uudenlaisiin oivalluksiin.

Väärinkäsityksiltäkään ei vältytä

Viimeisin esimerkki Vaasassa havainnekuvien aiheuttamasta väärinkäsityksestä koettiin Meijerikatu 2 – 4 asemakaavan lausuntoja annettaessa. Waasa Kiinteistöjen toimitusjohtaja Anssi-Jukka Kasin suunnitelmat sisäliikuntapuisto Hop Lopin rakentamiseksi eivät tulleet heti ymmärretyksi, ja Jupiter-Säätiön toimesta jätettiin eriävä mielipitede. Havainnekuvaa katsomalla oli saatu puutteellinen näkemys suunnitelmista. Sanomalehti Pohjalainen kertoi (16.1.2015), että asiaan on nyt perehdytty, ja eriävä mielipide on vedetty pois.

Pelkkiin havainnekuviin ei voi luottaa liikaa. Uusien kaavojen/ kaavojen muutosluonnoksiin on syytä perehtyä perinpohjin.

Kaupunkisuunnittelussa viranomaisten tulee tehdä hankkeista jopa äärimmäisen perusteellisia selvityksiä, alueen historiasta, kohteen aikaisemmista vaiheista, suojelun yksityiskohdista jne.

Kaikki selvitykset ovat esillä nykyään myös netissä. Tämä on kiitettävän hyvää palvelua kaupungiltamme. Tietoa siis löytyy, kunhan vaan varaa aikaa niihin perehtymiseen. Kotona koneen äärellä voi asioista ottaa selvää, ja sitten vaikka puolison kanssa keittiön pöydän ääressä keskustelemalla yrittää ratkoa, mitä tuleman pitää.

Jonkinmoista asiantuntija apua voi halutessaan kysellä myös oman asuinalueensa asukasyhdistykseltä. Klemettilässä ei ole vielä omaa yhdistystä, Vöyrinkaupungilla uinuva yhdistys tulisi herättää uuteen eloon.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry on toki näidenkin alueiden, kuten Vaskiluodon ja varsinaisen Cityn asioista kohtuullisen hyvin perillä. Erinomaisen hyvin asioita hoitaa myös ainakin pitkän historian omaava Palosaaren asukasyhdistys. Samoin muut omilla vastuu alueillaan, toki toimenkuvat ovat aika lailla erilaisia alueesta riippuen.

...

Lisää mielipiteitä ajankohtaisista hankesuunnitelmista on tulossa näille sivuille lähipäivinä.

Avoimeen keskusteluun ovat kaikki puoltavat, vastustavat, pohdiskelevat, epäröivät ym. kirjoitukset tervetulleita.

Vaskiluodon tornitaloluonnoksesta keskusteltiin viikolla 15.1. Kylpylähotelli Tropiclandiassa. Paikalla oli kohtuullisesti väkeä. ilmeisesti kuitenkin kovin vähän ihan tavallisia vaasalaisia. Sijoittajia oli tullut paikalle, samoin hankkeen toteuttajia, ja kaupungin suunnittelupuolen virkamiehiä. Poliitikkoja oli tosi vähän vaivautunut paikalle. On harmi, jos he katsovat, että riittää kun heille kerrotan asiasta erikseen. Vuorovaikutus ja yhteinen keskustelu ovat mielestäni tämän ajan mukainen tapa olla aktiivisesti vaikuttamassa asioiden eteenpäin menoon.

Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaaksolle kiitokset illan tilaisuuden onnistumisesta.

Aimo NybergKuva lehtileikkeestä yli 25 vuoden takaa.

Saattaa olla niin, että tulevaisuudessa ei kahveja nautita näin idyllisessä paikassa, eikä tällä tavalla maanläheisesti, ja näin intiimeissä tunnelmisiisa.

Jos Vaskiluodon tornitalohanke etenee, niin lähivuosina voi kahvitella aika paljon korkeammalla, ja tunnelmakin on uusien tapojen mukaista.

Maailman muuttuessa on erittäin hienoa, että menneiden aikojen muistoja vaalitaan, niitä arvostetaan, ja jokaisen sukupolven teot tunnustetaan vankaksi perustaksi, jolle uutta aikanaan voidaan rakentaa.

Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...