maanantai 19. tammikuuta 2015

MAAMERKKEJÄ JA MUUTA SELLAISTA VASKILUODOSSA

Rakennusliikkeet ovat vuosikymmeniä himoinneet Vaskiluotoa temmellyskentäkseen. Ne eivät hae kaupungin hyvää. Ne hakevat vain omaa hyväänsä. Kaupungista ja kaupunkilaisista viis. Tähän asti Vaskiluoto on säilynyt jotenkuten. Pientä murenemista on tapahtunut. Pahin uhka oli rantarockin aikeet. Sen tiimoilta perustettiin Kantakaupungin asukasyhdistys jarruttelemaan. Rantarock tuli ja meni kuten muuallakin, missä se oli häärinyt.

Rakennusliikkeet ovat olleet sitkeitä ja laulelleet seireenilaulujaan, joihin kaupunki on uskonut ja sallinut rakennusliikkeen kaavoittaa leirintäalueen ja Niemeläntien varren. Kaupunki kaavoitusmonopolin haltijana on katsellut sivusta tumput suorina eikä ole asettanut rakennusliikkeelle mitään omia ehtojaan. Onneksi muuan yksityinen pariskunta löysi laillisen porsaanreijän, jonka avulla hanke meni jäihin. Nyt ongessa on jälleen uusi täky: pilvenpiirtäjä Vaskiluotoon. Hurraa!

Mielestäni kaupungilla, päättäjillä ja virkamiehillä, pitäisi olla selkeä näkemys kaupungin kehitys- ja kasvusuunnista, mutta kun ei ole. Kaupungin toiminta on sinne tänne suunnittelua ja poukkoilua rakennusliikkeitten ehdotusten mukaan. Niin näyttää nytkin olevan. Pilvenpiirtäjä otetaan riemuiten vastaan. Korkiaa sen pitää olla: sanotaan sumeilematta ja kritiikittä. Pisteitä kerätään. Tulevaisuudesta ei ole suurta väliä.

Vaasanpuistikon liikennettä itketään. Erityisesti raskasta liikennettä. Rakennetaan vain Vaskiluotoon pilvenpiirtäjiä ja muuta, niin saadaan lisää liikennettä, kun vaskiluotolaiset suhaavat kantakaupungin läpi isoihin ostoskeskuksiin ja Ikeaan. Tuskin keskusta paljon hyötyy. Ei sitimarkettiin moni pysähdy.

Kuvitteleeko joku, että Vaskiluoto on Vaasan kasvusuunta? Enpä usko. Kyllä kasvusuunta on muualla, vaikkapa Seinäjoen suunnalla. Kantakaupungistakin kannattaa pitää hyvää huolta myös teoissa eikä vain puheissa.

Vaskiluodossa on kiva pieni metsä harrastaa, ulkoilla, oppia ja nauttia kasvillisuuden runsaudesta. Vaskiluodossa on merta ja merellisyyttä. Siellä on pursiseuroja. Siellä on turisteille vetonauloja. Siellä on leirintäalue, jota ollaan monien retkeilijöiden harmiksi laiminlyömässä pahoin. Siellä on satama ja teollisuuden jäljiltä jonkin verran asuntojakin. Öljysäiliöt ja voimalaitos eivät kuulu Vaskiluotoon, mutta minkäs teet.

Vaskiluotoa pitää ruveta suunnittelemaan ja rakentamaan olemassa olevien toimintojen pohjalle eikä suinkaan suuren rahan toiveitten ja vaatimusten mukaisesti.

Monikymmenmetrinen kolossaalinen asuinkerrostalo Vaskiluodon maamerkkinä on täysin absurdi ajatus ja idea. Vaskiluodon maamerkki kertoo jotain itse saaresta. Se voisi olla vaikkapa monikymmenmetrinen, siro, purjetta mukaileva näkötornimainen rakennelma tai jotain. Märssykorista jokainen voisi ihailla Vaasan hienoa saarimaisemaa ja kaupunkia.

MOTTO: TAVOITTEET ENSIN, ja KEINOT TAVOITTEITTEN MUKAAN.

Vaasa 19.1.2015

Jaakko Vainionpää

Arkkitehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...