sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vaskiluotoon lisää matkailuvetovoimaa.


Pohjalaisessa 22.1.2015 Jaakko Vainionpää kirjoitti: ”Vaskiluotoa pitää ruveta suunnittelemaan ja rakentamaan olemassa olevien toimintojen pohjalle”. Näinhän on nimenomaan suunniteltu; olemassa olevaan Rantasipi-tontille suunnitellaan pilvenpiirtäjää! Vaikka olen sitä mieltä, että matkailijat eivät tule nimenomaan pilvenpiirtäjää katsomaan, kannatan hanketta lämpimästi, vihdoinkin joku satsaus Vaasan Matkailukeskukseen! Vaasan Matkailukeskus on Vaskiluodossa ja se pitää sisällään muun muassa: Wasalandian, Tropiclandian ja Rantasipin, tähän alueeseen ei ole pitkään aikaan tehty isoja panostuksia, niinpä matkailuvetovoima on hiipunut.

Keväällä 2010 Vaskiluodon penkereelle ja kaupunginrantaan tehtiin puistosuunnitelmia. Kaupunki kyseli mielipiteitä ja tulevaisuuden toiveita. Ehdotin tanssilavaa Paratiisisaarelle, loistava nimi ja paikka! Keskustelu alkoi vaasalaisia info nettifoorumissa ja avattiin nettiadressi. Keskusteluissa kirjoitettiin muun muassa: ”Vaasassa ei ole pitkään aikaan keksitty yhtä hyvää ideaa parantamaan asukkaitten vapaa-ajanviettomahdollisuuksia”. Paperiadressiin kerättiin yli tuhat nimeä. Kuntalaisaloite jätettiin syksyllä, aloitteessa muun muassa tanssiseurat Rolling ja – Viuhka, ehdotettiin monitoimitoteutuksena tanssilava+kesäteatteri, sillä alueelta puuttuu suuren yleisön tanssipaikka. Tanssi on maailman paras liikuntalaji ja se sopii kaikenikäisille.

Kaupungin päättävissä elimissä aloite on edennyt positiivisissa merkeissä; ”Vapaa-aikalautakunta pitää ajatusta tanssilavan toteuttamista kannatettavana ja katsoo sen tukevan muita alueen vapaa-aika-aktiviteetteja”. ”Kulttuurilautakunta on sitä mieltä, että lavatanssikulttuurin edistäminen Vaasassa on erittäin tärkeätä, asia on tarpeellinen ja aloitteessa esitetyt perustelut puoltavat tanssilavan rakentamista”. ”Kaupunginhallitus päätti syksyllä: ”Tanssilavatoiminnalle haetaan toimija ja toimija ja kaupunki neuvottelevat yhteistyössä tanssilavatoiminnan harjoittamisen edellytyksistä, lavan sijoituspaikasta sekä muiden toimintojen mahdollisesta sijoittamisesta tanssilavan yhteyteen”. Vasabladetissa 30.5. julkaistiin iso juttu: ”Danspaviljong, utescen, vassfritt vill Vasaborna ha vid stranden”. Vaasan Ikkunassa oli juttu: ”Paratiisisaaren tanssilavaa puuhataan Vaasaan”. Pohjalaisessa 25.11. julkaistiin iso juttu: ”Paratiisisaareen tanssimaan”. 2011 keväällä perustettiin toimija: Vaasan Paratiisi ry – Paradiset i Vasa rf. Yhdistyksessä on edustus Tanssiseura Rollingista ja – Viuhkasta sekä Ylioppilasteatteri Rampista. Yhdistys informoi tontinomistaja CapMan:iä ja vastaanotto oli kannustavaa. Vaasan Paratiisin ykköstavoite on: ”Suomen kaunein ja paras tanssilava sekä katettu kesäteatteri merenrantaan” Muut tavoitteet ovat: kaikenikäisten suosittu kohtaamispaikka / tilat orkestereille, yhdistyksille, seuroille, kuoroille / vetovoimaa lisää Vaasan Matkailukeskukseen / kansainvälisen Energiaklusterin esittelykohde / kahvila ja sauna merenrannalla / ympäristöystävällinen rakennus. Vasabladetissa 1.5. julkaistiin iso juttu: ”Dans och teater hittade varandra”. Pohjalaisessa 30.7. julkaistiin iso juttu: ”Tähän Suomen kaunein lava”.

2012 keväällä kaupunginjohtaja nimesi hankkeelle työryhmän: ”Tanssilava ja kesäteatteri Paratiisisaareen”, tavoitteeksi asetettiin muun muassa löytää sopiva paikka ensisijaisesti Vaskiluodon alueelta. Työryhmään valittiin edustajat kaupunkisuunnittelusta, kiinteistö- ja vihertoimesta, vapaa-aikavirastosta, eläkeläisneuvostosta, ylioppilasteatterista, Rantasipistä, Wasalandiasta ja Vaasan Paratiisista. Pohjalaisessa 16.6. julkaistiin iso juttu: ”Pysyvää lavaa saa vielä odottaa”. 2013 vuoden aikana työryhmä on kokoontunut kolme kertaa. Vuonna 2014 saimme lehdistä lukea, että Rantasipin tontille kaavaillaan pilvenpiirtäjää. Vaasan Paratiisi jätti mielipiteen kaavoittajalle. Kirjoitin mielipiteen Pohjalaiseen 23.11.

Tämän vuoden 15. tammikuuta hankkeesta oli kaupungin ja YIT:n tiedotustilaisuus Rantasipissä, tilaisuus onnistui erinomaisesti ja löydettiin yhteinen tahtotila Rantasipi-tontin kehittämisestä entistä vetovoimaiseksi asukkaille ja matkailijoille. Suomesta ei löydy vastaavaa kokonaisuutta ja vielä merenrannalta: hotelli, ravintola, kylpylä, leirintäalue, huvipuisto, tähän kun lisätään monitoimi-tanssilava ja katettu kesäteatteri sekä pilvenpiirtäjä niin Suomessa ei löydy tulevaisuudessakaan Vaasan voittajaa!

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kaupunki ottaisi osaa rahoitukseen niin päästäisi asiassa eteenpäin; kaupungilla on useita rahoitusmahdollisuuksia; esimerkiksi; matkailun kehittämiseen on varattu noin 300 000 vuodessa ja esimerkiksi Hedmanin rahaston varoilla rakennettiin Luontokeskus Terra Nova.

Lopuksi loppukevennys, tarina Paavo Nurmesta: Paavo Nurmi aikoinaan muutettuaan Turusta Helsinkiin, asuessaan ahtaassa alivuokralaisasunnossa Kalliossa, kävi joka viikonloppu ahkerasti ja säännöllisesti lavatansseissa. Vuokraemäntäkin sai kuulla tästä parkettien herrasmiehestä juorujen kautta…Tanssiminen meni nimittäin niin, että Paavo tanssi siististi puettuna joka ikisen tanssin alusta loppuun, ei ujouttaan puhunut partnerilleen sanaakaan ja palasi kämpilleen. Tätä menettelyä häneltä kysyttäessä hän kertoi sen kuuluvan muun muassa ehdottomaan valmennuskokonaisuuteensa…”Ja mikään muu ei venytä ja verrytä harjoittelun uuvuttamia jäseniä paremmin…ja sitä paitsi – siinä saa raikasta ilmaa ja liikuntaa, kuulee hyvää musiikkia ja rytmiä sekä saa kokea naiskauneuden lämpöä – kaikki yhdellä kertaa!”

Paratiisisaaren tanssilavasta on tehty laulu: www.youtube.com/ hakusanalla ”tanssilava Vaasaan”. Lisätietoja: www.vaasanparatiisi.fi

Pertti Salo

Vaasan Paratiisin puheenjohtaja
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...