torstai 11. joulukuuta 2014

JIIVEEN mielipide

Maamerkkejä ja muuta sellaista.

JIIVEE kirjoittaa näin:

Isoraha on ahne ja ovela. Se sanoo olevansa kaikkien ystävä. Isoraha haluaa kasvaa yhä isommaksi ja isommaksi. Se hakee koko ajan tilaisuuksia.

Isoraha miettii ja miettii. Yht'äkkiä se painaa etusormensa Waskian parkkialueen päälle ja sanoo: Tähän minä rakennan 21-kerroksisen pilvenpiirtäjän Vaasalle maamerkiksi.

Päättäjä Vaasa innostuu ja suostuu. Virkamies Vaasa laatii kuuliaisesti suunnitelmia. Moni sanoo: Kerrankin jotain suurta! Kaupunki Vaasalle maamerkki! Wau! Kaupunkilaiset Vaasa ovat epätietoisia ja ihmettelevät. Joku sanoo: wau, joku toinen: voi ei. Kukaan ei kysy eikä kyseenalaista mitään. Ollaan vain puolesta tai vastaan. Eivät kysele myöskään päättäjävaasalaiset eivätkä virkamiesvaasalaisetkaan. Ainakaan ääneen.

Vaskiluodossa on öljysatama ja lämpävoimalaitos. Molemmilla on omat maamerkkinsä öljysäiliöt ja savupiiput. Siellä on leirintäalue, monikäyttömetsä, purjehdusseurat, monipuolinen linnusto ja kasvillisuus, lenkkipolut, huvipuisto ja Tropiclandia. Kaikki monenlaista virkistäytymistä varten. Siinä on Vaskiluodon suunta.

Asuinrakennuksia Vaskiluodossa on vähän. Suurin osa on edesmenneitten teollisuuslaitosten perua. Uusia ei ole eikä toivottavasti tule.

Hotellin pihaan esitetty taivaanraapija on täysin vieras elementti Vaskiluotoon ja luultavasti muuallekin. Vaskiluotohan ei ole mikään kasvusuunta. Isorahan itselleen varaamat alueet, leirintäalue ja Niemeläntien varsi, eivät missään tapauksessa tuo kovin kaksisia kaupallisia palveluita Vaskiluotoon. Läpikulku marketeihin vain lisääntyy Vaasanpuistikolla.

Vaskiluodon maamerkki on harrastuksiin tai merenkulkuun liittyvä maamerkiksi tehty hökötys. Ei pilvenpiirtäjä.

Jos kaupunkilaisten keidas ja monipalvelualue pala palata uhrataan rahan alttarille, niin sutta tulee. Parempi olisi sen sijaan uhrata koko saari merelliseksi Manhattaniksi kaikkine vetovoimaisine palveluineen ja pyydyksineen seurauksista välittämättä. Liikennekin Vaasanpuistikolla kääntyisi toiseen suuntaan.

Taivaanraapija lienee se pikkusormi, joka vie koko Vaskiluodon ennenpitkää. Vai mitä? Sitäpaitsi rakennus on maamerkiksi väärää lajia liian massiivinen illustraation kaunisteluista huolimatta. Hyi!

Flickis.

Suunnitellut massat aivan liian suuria. Ympäristön arvorakennusten pitäisi sanella uudisrakennusten arkkitehtonisen laadun ja mittakaavan. Nyt ne on alistettu ja rusennettu illustraatioiden kuvissa uusien varjoon, vaikka uuden pitäisi sopeutua vanhan ehtoihin.

Taas on isoraha suunnitellut ja päättänyt. Kaupunki toimii puhtaaksi piirtäjänä.

Jaakko Vainionpää 6.12.2014

Stilisoimaton äkkiskirjoitus. Anteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...