maanantai 1. joulukuuta 2014

Uumajan VävenKuva: AN, Kulttuuritalo Väven Uumajassa 1.11.2014.

Kulttuuritalo avattiin yleisölle 21. marraskuuta.

Tämän blogisivun alalaidassa on kuvasarjoja. Katso kuvasarja Uumajasta. Siinä on lisää Vävenkuvia, eli miltä rakennus näyttää eri suunnista.

Asukasyhdistyksemme kävi paikan päällä tutustumassa marraskuun alussa uumajalaisiin ja myös paikalliseen rakennuskulttuurin. Tapasimme siellä Föreningen för byggnadskultur i Umeån jäseniä.  Väven oli yksi keskustelumme aiheista.

Väven on saanut arkkitehtuuripalkinnon!

Korkea rakentaminen herättää Uumajassakin keskustelua. Samoin vanhan ja uuden yhdistäminen. Myös kulttuuritalo Väven Stora Hotellin kyljessä on jakanut mielipiteitä.

Lainaus, Helsingin Sanomat, 1.12.2014: ” Uumajan uusi kulttuuritalo Väven on valittu tämän vuoden Kasper Salin -palkinnon saajaksi. Vuodesta 1962 jaettu palkinto on Ruotsin merkittävin arkkitehtuuripalkinto.
Uumajajoen rannalla sijaitsevan suuren valkoisen rakennuksen on piirtänyt norjalainen arkkitehtiyritys Snöhetta ja sen sisätilat ovat ruotsalaisen White-arkkitehtitoimiston käsialaa. Snöhetta tunnetaan myös Alexandrian kirjaston ja Oslon oopperatalon suunnittelemisesta. Palkintoperusteluissa Uumajan kulttuuritalon todetaan olevan uusi määritelmä sille, mitä kulttuuritalo voi olla: se yhdistää kulttuuria ja kaupallista toimintaa, kertoo Dagens Nyheter.
Tuomaristo kehuu kulttuuritalon ulkomuotoa, joka uskaltaa tulla esiin maisemasta ja rikkoa siten tyypillistä pienen mittakaavan kaupunkimiljöötä. Kulttuurikeskuksen sanotaan muodostavan yhtenäisen pinnan muun muassa kaupunginkirjaston, taidehallin, kahden elokuvasalin ja maan ainoan naishistoriallisen mu-seon kanssa. Ne kaikki sijaitsevat samalla 24 000 neliömetrin kulttuurialueella.
Uumaja on tänä vuonna toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista, ja uusi kulttuurikeskus on rakennettu juhlavuoden kunniaksi.”

Uumaja ennen ja nyt

Vuosikymmenten varrella Uumajassa käyneet huomaavat kyllä muutokset, ja sen suunnan. Muutosta kuvaa hyvin luonnehdinta koivukujien matalasta kaupungista kohti korkeuksia kurottavaa, eteenpäin pyrkivää,  kaikin puolin aktiiveksi liike-elämän ja kulttuuritoimien keskukseksi haluavaa kaupunkia.

Uumajan vuotta 2014 on hienosti siivittänyt lentoon Euroon kulttuuripääkaupunkina oleminen.
Myös täältä Vaasasta on Uumajaan päin tehty yhteydenottoja, tutustumiskäyntejä, kaikilla tasoilla. Oikein hyyvä näin.

Niin entiset kuin nyt alkuun saadut uudet kontaktit ovat tarpeen jatkossa. Merenkurkun yli kehittyvä yhteistyö toivottavasti luo monenlaista hyvää sekä Suomen että Ruotsin kansalaisille.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...