torstai 18. joulukuuta 2014

WikipediA

Wikipedia on Internetissä usealla kielellä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoisten aktiivisuuteen. Wikipedian perustivat Internet-yrittäjä Jimmy Wales ja filosofi Larry Sanger tammikuussa 2001. Wales luonnehtii hanketta seuraavasti: ”Kuvittele maailma, jossa kaikilla on vapaa pääsy kaikkeen inhimilliseen tietämykseen. Se on tehtävämme.”

Helmikuussa 2002 avattu suomenkielinen Wikipedia on yksi sadoista Wikipedioista.
Suomenkielinen Wikipedia on artikkelimäärältään 20. suurin Wikipedia.

Nimi Wikipedia juontuu havajin kielen sanoista ”wiki wiki”, joka tarkoittaa nopeaa sekä kreikan kielen sanoista ”enkyklios paideia”, joista johtuu monissa kielissä käytetty tietosanakirjaa tarkoittava sana encyclopedia.

Lue lisää aiheesta tästä artikkelista


Vaasapedia on taas iskussa! 


Hienoa! Tapio Parkkari ja Jussi Mäntylä perustivat yhdessä Vaasapedian, joka on asennettu Wikipedia-järjestelmään 28.1.2006. Sivusto on osa www.vaasalaisia.info. palvelukonseptia.

Lainaus Tapio Parkkarin fb-sivulta:

”Vaasalaisia info kaupunkilaisten asialla sivusto toiminut 10 vuotta 2.2. 2015.”

”Tänä vuonna vaasalaisia.info uusiutui täysin ja siirtyi WordPrfess alustalle lokakuun 7 päivänä. Toinen merkittävä päivä sivuston elämässä oli 17.12.2014, jolloin kaupunkisanakirja Vaasapedia saatiin taas käyttöön. Vaasapedia oli poissa käytöstä n. 1,5 vuotta vaikean bottiongelman vuoksi. Puhdistamisen jälkeen Vaasapedia on uusidistunut sekä sisällöltään, että visuaalisesti.”


Nyt pitää toivoa, että kirjoittajia saadaan mukaan entistä enemmän.

Tämä on sen verran arvokasta kotiseututyötä, että lähden itsekin nyt innolla mukaan. Ajatus on käynyt mielessä jo pitempäänkin, mutta nyt on oikea hetki ryhtyä tähän hommaan. Jossain vaiheessa ajattelin, että eläkkeellä (vuoden päästä) tästä saa mukavan harrastuksen, mutta parasta on vaan aloittaa heti jo joululomalla!

Kirjoitan paljon työssäni kuvisopettajana, samoin olen kuvannut kaikenlaista Vaasaa yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Ja nyt myös jo viisi vuotta Vaasan kantakaupungin asukasyhdistysaktiivina olen pitänyt silmät auki liikkuessani kaupungilla.

Eli jotain voin ilman muuta kirjoittaa myös Vaasapediaan. Ja kuviakin sinne voin mielelläni laittaa!

Toivottavasti yhdistykset, eri alojen harrastajat jne. alkavat laittaa ainakin perustietojaan Vaasapediaan, ja vähitellen enemmänkin, ja näin siis tuoda julkisuuteen historiaansa kaikkien luettavaksi. Paikalliseen Wikipediaan syntyy näin ajan myötä varsinainen Vaasa encyclopedia, ”Vaasan muisti”. Myös muille kuin meille vaasalaisille tämä on tärkeää, ainutlaatuinen nykypäivän tietolähde.

 …

Tähän lopuksi vielä lainaus Vaasalaisia.infon sivuilta:

Vaasapedia on vapaasti muokattava Vaasa-aiheinen tietosanakirja.

Ryhdy ”vaasapedistiksi”

-Voit välittömästi ryhtyä töihin ja toimittaa juuri sitä artikkelia, joka kiinnostaa Sinua. Ehkä haluat paikallishistorian harrastajana lisätä ja täydentää Vaasan aikajanaa tai luoda artikkeli kuvineen omasta kotikadustasi tai lisätä ja täydentää tietoja vaasalaisista yhtyeistä ja musiikkipersoonista.

Tai ehkä sinua kiinnostaa henkilöhistoria. Vaasapediassa on kymmeniä ”tyhjiä” henkilönimiä tunnetuista, historiallisista ja nykyvaasalaisista, jotka vain odottavat täyttämistä.

Artikkelin muokkaamista varten et tarvitse käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen avulla saat Vaasapadian käyttöä helpottavia työkaluja. Voit esimerkiksi lisätä kuvia ja taulukoita.

Sivustoa voi selata ja tutkia vapaasti, joten sellaisellakin on sivustosta iloa, joka ei itse halua lisätä artikkeleita.

Luo rohkeasti

-Luo ja muuta artikkeleita rohkeasti. Huonot ja väärät lisäykset, samoin vandaalien teot poistetaan historianpalautustoiminnon avulla.

 -Vaasapedian artikkeleista muodostuu jatkuvasti parempia, koska kuka tahansa voi tarkastaa ja parantaa niitä, muistuttaa Parkkari.

Jos wikipediakonsepti ei ole sinulle jo tuttu, niin tutustu siihen hakusanalla wikipedian lunttilappu tai wikipedia ohjeita.

 …

Eiköhän lähdetä mukaan! Aimo Nyberg, kuvisope, asukasyhdistysaktiivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...