keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Luonnon kukkien päivä

Sunnuntaina 15.6. vietetään jälleen luonnonkukkien päivää!

Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilta löydät lisätietoja, ja mm. valtakunnallisen retkikalenterin, eli tietoja nyt sunnuntaina järjestettävistä retkistä. Meitä lähin paikka taitaa olla Mustasaaressa, Svedjehamnin vanhasta kalasatamasta lähtevä retki. (ilmoittauduttava etukäteen venekuljetusten takia)

Lähiluontoa ja kukkia löytyy tottakai Vaasan kaupungistakin, kotipihoilta, rannoilta, virkistysalueilta jne. Eli ei muuta kuin säänmukaiset varusteet päälle ja ulos luontoon!

Joillekin kasvien ja kukkien tarkempi opiskelu saattaa olla todella tärkeää ja mielekästä puuhaa. Jopa lajien määrittely, ja myös nykyaikainen ”kasvien kerääminen” valokuvaamalla kiinnostaa kaikenikäisiä. Minun ikäpolveni muistaa hyvin sen, kun oppikoulussa jouduimme keräämään kesälomilla kasveja. En enää tiedä, missä minun vanha kasvioni mahtaa olla. Silti kerätyt 80 lajia ovat ihme kyllä, ainakin pääosin alitajunnassa, ja on suorastaan ilo valokuvata kaikenlaisia kasveja näin alkukesästä. Tutut nimet kasveille löytyvät kasvikirjoista aika helpolla.

Kuva: AN. 11.6.2014. Luonto on todellakin nyt upeimmillaan! Niin Isompia kuin pienempiäkin kukkivia kasveja löytyy kuvattavaksi ihan kotipihalta. Kuvassa on peltotaskuruoho. Se kasvattaa siemenensä lenninsiipien sisään, jotka ovat kiinni kasvin korkealle kurottavassa varressa. Kasvin kukat ovat vaatimattoman pienet, mutta hienoja nekin, - kun vaan malttaa pysähtyä niitä katsomaan.


Kuva: AN. 11.6.2014. Vaskiluodon metsä on myös todella hieno paikka kasvien kuvaajille. Miksi mennä kauemmas, kun ihan lähiympäristössämme on monipuolinen ja jopa ainutlaatuinen kohde. Kuvassa on yksi Vaskiluodon metsän kaunotar, rönsyinen akankaali.

Kasvit ovat parhaimmillaan omassa ympäristössään. Vain todella yleisiä luonnonkukkia voi kerätä mukaansa, kotiin maljakkoon laitettavaksi. Ellei kasvia tunne, se on jätettävä kasvamaan, kukkimaan omassa ympäristössään.

Jos et sunnuntaina, luonnonkukkien päivänä, jostain syystä lähde ulos luontoon ihailemaan kasveja ja kukkia (sadettakin kun voi silloin tulla), niin netissä on hyviä sivustoja tutkittavaksi ja opiskeltavaksi.

http://www.helsinki.fi/pinkka/
Pinkka on eliöiden ja elinympäristöjen tunnistusta tukeva verkko-oppimisympäristö. Pinkan nimi viittaa nipuiksi koottuihin kuiviin kasvinäytteisiin, joihin perehtymällä kasveista kiinnostuneet ovat perinteisesti opiskelleet lajintuntemusta.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/
Hieno sivusto, jossa voi oppia tunnistamaan lajeja (kasvit, linnut, perhoset, kalat, sienet) Sivustolle voi myös tallentaa omia havaintojaan.

http://www.arctic-flavours.fi/fi/etusivu/ 
Tältä sivustolta saa hyviä vinkkejä luonnossa liikkumiseen ja myös luonnon hyötykäyttöön.

http://luonto.vaasa.fi//Suomeksi
Vaasan kaupungin luontosivuilta saa kaikenlaista tietoa paikallisesta luonnosta. Ainakin linnuista on paljon tietoa, kasveista vähemmän.

Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...