Sitoutumaton ja vapaa kaupunkiblogi. Myös Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi!
torstai 12. kesäkuuta 2014
Ja laji on...
Kuva: AN. 6.6.2014. Vaasan automuseon piha-alue.
Kuvassa on, kaikkihan sen tunnistavat – voikukkia! (Onhan tuo menopelikin todella komea ilmestys)
Kuva: AN. 11.6.2014. Vaskiluodon metsässä kasvaa hienoja kukkia.
Kuvan Syylälinnunherne kuuluu ns. sotatulokkaisiin, joiden siemeniä saattoi saapua Vaskiluotoon hevosten rehuksi tarkoitettujen heinäpaalien mukana. (Lähde: Pertti Ranta ja Eija Piispala, kirjoitus Lutukka 22/2006 -lehdessä, s. 43)
Lainaan tähän myös tekstiä (Vaasan kaupungin kasvillisuusselvitykset 2004, Ympäristötutkimus Oy Metsätähti), jossa ko. kasvin esiintymää Vaskiluodossa kuvataan näin:
Syylälinnunherne (Lathyrus linifolius)
”Syylälinnunherne on nätkelmän sukuun kuuluva hernekasvi, jota Suomessa kasvaa alkuperäisenä Lounais-Suomessa. Yleisimmillään syylälinnunherne on Varsinais-Suomen lehdoissa.
Syylälinnunherne on aikainen kevätkukkija. Vaskiluodon tutkimusalueen länsiosasta löytyi laaja, noin hehtaarin laajuinen syylälinnunherneen kasvusto. Etelä-Pohjanmaalta on syylälinnunhernettä tavattu aiemminkin harvinaisena, vakiintuneena uustulokkaana. Vaskiluodon vakiintunut suurkasvusto sijaitsee lajin pohjoisrajalla Suomessa. Kasvupaikka on valoisassa, ruohikkoisessa sekametsässä.
Syylälinnunherneen alkuperästä Vaskiluodossa ei ole tarkempaa tietoa, mutta ei liene sattuma, että kasvia kasvaa saaressa, jossa on satama.”
Tulevan sunnuntain luonnonkukkapäivän kunniaksi kyselin Vaasan kaupungin kaavoituspuolen ympäristöinsinööri Jan Nymanilta kommentteja, vastauksia muutamaan kysymykseen.
1. Mitä laki sanoo kasvien poimimisesta toisen maalla? Vaskiluodon metsässä on myös harvinaisuuksia, millaisia ohjeita annat siellä liikkuville?
2. Mikä on tilanne tänään? Ainakin 10 vuotta sitten on tehty Vaasassa kasvillisuus selvityksiä, onko seurantaa ollut?
3. Ovatko ohjeistukset kasvillisuuden huomioimiseksi toimineet? Alueella on tehty mm. metsänhoidollisia toimia, voimalinjoja uusitaan parhaillaan, kuntorataa on levennetty, polkujen ja kulkureittien varsia niitetään jne.
Terveisin Aimo Nyberg, kuvisope ja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj.
Jan vastasi näin:
Hei,
Vastaan mielelläni, mutta en taida tietää vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Kaavoituksen kasviasiantuntija, ympäristönsuojelubiologi Malin Henriksson on paikalla taas maanantaina 16.6. Hänelle voi osoittaa myös nämä kysymykset.
Vastauksia:
1. En tunne lakia tarkemmin, mutta toisen mailla tapahtuvaan toimintaan pitänee olla maanomistajan lupa. On lisäksi otettava huomioon mitä luonnonsuojelulaissa sanotaan luonnonvaraisten kasvien poimimisesta. Vaskiluodon metsissä voi yleisillä alueilla kulkea jokamiehen oikeudella, kunhan muistaa lain oikeudet ja velvoitteet. Eli luonnosta voi nauttia katsellen ja kuunnellen ja myös niin, että kulkee luonnon ehdoilla ja luontoa kunnioittaen.
2. Aikanaan Vaskiluodon kasvillisuusselvitys tehtiin alueen asemakaavan pohjatiedon keräämiseksi (Maankäyttö- ja rakennuslain 9 §). Selvityksen jälkeen osasta Vaskiluotoa on tehty tarkentavia selvityksiä, varsinaista seurantaa ei ole ollut ainakaan kaavoituksen toimesta.
3. Ohjeistuksia lienee annettu Vaskiluodon kasvillisuusinventoinnin tekijän toimesta vuonna 2004. Hoitotoimenpiteistä alueella vastaa Vaasan kaupungin viheralueyksikkö. Metsänhoidolliset toimet on pääsääntöisesti kirjattu kaupungin metsien monikäyttösuunnitelmaan, joka on laadittu vuosille 2011–2020. Viheralueyksikkö tekee vuosittaiset työt tämän suunnitelman mukaisesti. Suunnitelma on tehty konsulttityönä, ja suunnitelmassa on inventoitu kaikki kaupungin omistamat metsän kuvio kerrallaan. Voimalinjojen uusimiset ja kuntoradan levennykset tarvinnevat erillisen suunnitelman, jossa pyritään ottamaan huomioon alueen kasvillisuus ja muu luonto. Näistä hoitotoimenpiteistä kaupungin viheralueyksikkö osaa antaa tarkempaa tietoa, samoin erillissuunnitelmista.
Toivottavasti näistä vastauksista oli jotain hyötyä. Mukava, että viihdyt ja nautit luonnossa liikkumisesta. Näin kesällä luonto näyttää lajirikkaimman puolensa!
Ystävällisin terveisin
Jan Nyman
Ympäristöinsinööri
Kiitos Jan, että vaivauduit vastaamaan. Luonnossa on todella mukava liikkua, ja onneksi Vaasassa meillä on tähän todella hienot, monipuoliset mahdollisuudet!
Siispä vielä kerran, toivotan kaikille HYVÄÄ LUONNONKUKKIEN PÄIVÄÄ 15.6.
Aimo
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
LUITKO JO TÄMÄN?
Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!
Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti