keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Katse Vaasan veistoksiin






















Kuva: AN. 12.6.2014, Vaasan Lyseon piha. Asko Halme, Tiedon portaat, vuodelta 2000.

Missä kunnossa Vaasan julkiset veistokset, patsaat ja muistomerkit ovat?

Uudetkaan teokset eivät pysy kunnossa ilman seurantaa ja säännöllisiä kunnostustoimia. Tästä on valitettavana esimerkkinä ainakin Gridlock-niminen teos, Hovioikeudenpuistikolla Rewell-centerin päädyssä oleva Jaakko Niemelän taideteos. Sen kunnostus on varmasti vaativa työ. Ilkivalta ja työmaavahinko ovat syynä siihen, ettei tämä häkkyrä enää pyöri.

Liikkuvat varjokuvat loivat tunnelmallista elämänsykettä keskellä elinvoimaista Vaasaa. Liike, dynaamisuus, ei mielestäni ollenkaan ole haitaksi paikallisen liike-elän ”sydämessä”, Vaasan Cityssä!

Nykytilassaan, pysähtyneenä, teos on aneeminen, voimaton, ja taideteosta tutkiskelemaan jäävälle ikävä osoitus huonosta huolenpidosta ja myös valitettavasti merkki vallinneesta välipitämättömyydestä. Ainakin, jos asialle ei tehdä mitään jatkossakaan.

Toivoa kuitenkin on!

Sekä tämä Gridlock Vaasan keskustassa, ja Palosaaren torilla oleva Eero Hiirosen Merituuli ovat Pohjanmaan museon kunnostettavien kohteiden listalla. Hieno suihkulähde olikin jo työn alla kesäkuun alussa, kun palosaarelaiset järjestivät torilla monenlaista toimintaa (mm. julistautuivat itsenäiseksi alueeksi, tosin vain kolmeksi päiväksi).

Kauppaneuvos F. Tikanojan aikoinaan kaupungille lahjoittama Tiklaspuistoon sijoitettu Elias Ilkan Peikko ja Impi veistos sen sijaan siirretään muualle. Se onkin ollut kaatumisvaarassa jo muutaman vuoden roudan aiheuttamien vaurioiden takia. Hyvä, että nyt toimiin ryhdytään.

Ainakin näitä toimia ollaan tekemässä. Varoja näihin töihin on löytynyt Karl ja Elin Hedmanin rahastosta.

Kartoitetaan puutteita, ongelmia

Puutteet, mahdolliset vauriot ym. vuosien saatossa syntyneet muutokset itse veistoksissa ja niiden ympäristöissä tulee ensin ilmoittaa, saada esim. juuri Pohjanmaan museon tietoon. Vt. museotoimenjohtaja Selma Greenin kanssa puhuin asiasta toukokuussa, ja hän pitää tällaista kartoitusta ja puutelistaa tärkeänä. Jonkinlainen lista on jo ilmeisesti olemassa tai tekeillä.

Vasta kun asiat tulevat ilmi, esille, ja varsinkin jos vaasalaiset osoittavat toimillaan välittävänsä siitä, miltä meidän puistomme ja julkiset muistomerkkimme näyttävät, niin sen jälkeen on mahdollista myös ryhtyä toimiin. Konservointityöt ovat ammattilaisten hommia, niihin menee aikaa ja rahaa, mutta tästä huolimatta täysin välinpitämättömiksi yksikään itseään arvostava kaupunki ja sen päättäjät eivät voi jättäytyä.

Valokuvat apuun

Itse kuvaan paljon Vaasassa, en systemaattisesti, mutta kaikenlaista mielenkiintoista. Kuvia on myös patsaista, jopa vuosikymmenten ajoilta. Vanhoja diakuvia on tarkoitus siirtää digimuotoon, kunhan tässä ehditään. Valokuvat kertovat ajan kulumisesta, normaalista elämän kulusta. Kaiken kehittymisestä, jos niin halutaan sanoa. Myös elämän rytmeistä, omasta vanhenemisesta sen parhaiten huomaa.

Myös muutokset omassa lähiympäristössämme paljastuvat yllättäen, kun katselee kuvia vuosikymmenten takaa.

Patsaita on helppo kuvata, ne kun eivät juokse karkuun. Erilaisia ilmiasuja niille toki saa valokuvauksen eri keinoja, kuten rajauksia, olosuhteita varioimalla. Sama kohde kesällä ja talvella on mielenkiintoinen kuvapari.

Ihmiset patsaan kanssa samassa kuvassa luovat aivan uuden ulottuuden kuviin. Suomen Vapaudenpatsas Vaasan Kauppatorilla on varmaankin yksi tärkeimmistä kohteista, jonka juurella ihmiset haluavat tulla kuvatuksi, kaverin ottamana tai sitten selfienä.

Jos Sinä haluat saada täältä Vaasasta ottamiasi patsaskuvia nettiin kaikkien ihailtavaksi, niin olen valmis julkaisemaan kuviasi tässä blogissa!

Kuvia ja mahdollisia kertomuksia voit lähettää osoitteeseen aimonyberg@gmail.com

Lopuksi vielä

Yksi esimerkki siitä, että tarve veistosten kunnostukseen ei koske vain vanhoja teoksia on tämä Asko Halmeen kanssa käymäni s-posti keskustelu.

Asko: ”Itseäni harmittaa että edes nykyisen Kuntsi-museon edessä olevan ja Nandor Mikolan sinne aikanaan halunneen veistokseni valaistusta ei viitsitä hoitaa. Kaupunki säästää niin että palanutta hehkulamppua ei ole varaa vaihtaa. Lyseon veistos "Tiedon portaat" pystytettiin 2000 lyseon juhlavuoden kunniaksi ja Veli Ekroosin ja lyseon ent. rehtorin Markku Rintasen ehdottamana. Pihan valaisinpylväisiin olisi helppo liittää veistokseen suunnattu lamppu. Joitain vuosia sitten oli jokin projekti jossa haluttiin kehittää kaupungin julkisivuvalaistusta. Isojen rakennusten valaiseminen on työlästä ja ehkä kallistakin. Mutta on koomista jos yhtä lamppua kaipaavat veistokset katoavat illalla pimeyteen. Vanhojen patsaiden lisäksi uudemmat veistoksetkin tulisi hoitaa eli valaista.”

Asukasyhdistyksemme teki kevätkokouksessa 15.5.2014 mm. tämän kannanoton:

Julkisten veistosten ja muistomerkkien puolesta

VKA ry esittää aloitteen varainkeräyshankkeen käynnistämiseksi Vaasan julkisten veistosten ja muistomerkkien kunnossapitämisen puolesta.
Yhdessä muiden mukaan tulevien tahojen kanssa toteutetaan vuoteen 2018 asti kestävä haastekampanja, jonka tavoitteena on saada yhdistyksiä ym. tahoja tekemään lahjoituksia ko. tarkoitukseen.
Vaasalla tulee olla merkittävä asema ja myös vastuu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin liittyvissä toimissa.


Siis tämä hanke on pitkäkestoinen, vuosien projekti. Emmekä usko omin voimin tähän pystyvämme. Tarvitsemme mukaan muita yhdistyksiä ym. tahoja.

Jatketaan tästä, konkretisointiin kaikki ideat ovat tervetulleita!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...