perjantai 16. toukokuuta 2014

Kevätkokous pidetty


Vaasan hovioikeuteen tutustumassa
Kuvat: AN. Tämä vanha raamattu on ollut käytössä, kun tuomarit vannoivat valansa.Kuvat: AN. 15.5.2014. Vaasan hovioikeus on tutustumisenarvoinen kohde. On harvinaista herkkua päästä mukaan tällaiselle kulttuurihistorialliselle kierrokselle! Isäntien lisäksi kiitokset Anders Bouchtille järjestelyistä.

Onnistunut ilta

Eilinen (15.5) asukasyhdistyksemme kevätkokous onnistui taas hienosti. Olemme mielestäni aidosti historiaa ja kulttuuria arvostava kotiseutuyhdistys, ja samalla myös asukkaiden elämänlaatua, kaikinpuolista hyvää elämää puolustaja ja edistävä yhdistys.

Mukaan asukasillan vierailuun Vaasan hovioikeuteen ja munkkikahveille Sotilaskotiin olisi toki mahtunut, ja toivottu enemmänkin väkeä, jäseniämme ja ystäviämme. Tarjolla oli nimittäin jopa ainutlaatuinen vierailukokemus, kun Vaasan hovioikeuden presidentin työt jättävä Olli Varila yhdessä uuden isännän, hovioikeuden presidentin Tapani Vasaman kanssa opastivat meitä rakennuksen historiallisista vaiheista, ja kierrättivät meitä hovioikeuden upeissa tiloissa.

Oli todella hienoa kuulla Vaasan hovioikeuden vaiheista, Vanhan Vaasan, siis Venäjän vallan ajoilta alkaen, ja tämän uuden Setterbergin piirtämän uusgoottilaisen tyylin, tiiligotiikkaa edustavan mestariteoksen alku-ajoista ja sen jälkeisistä historian vaiheista (sähköistyksestä ja mm. lämmitysratkaisuista, kaakeliuunien poistamisista jne.)
Viime vuosikymmenten aikana on osattu arvostaa menneisyyttä, ja konservointityötä on tehty sellaisessa määrin, että uskon Olli Varilan jättävän työpaikkansa, presidentinlinnansa, kohtuullisen hyvillä mielin seuraajalleen Tapani Vasamalle. Oli todella hienoa saada myös hänet mukaan tälle meidän kierroksellemme. Suuret kiitokset molemmille presidenteille.

Sotilaskodissa munkkikahvit

Jokin asia maailmassa sentään pysyy entisellään! Sotilaskodin munkit ovat aina vaan yhtä muhkeita ja herkullisia.
Kuva: AK. Pj. Aimo Nyberg kertoi käyneensä vaasalaisessa suklaapuodissa. Tämä sai esiintyjiemme suupielet hymyyn.

Jo perinteeksi muodostuneen tavan mukaan asukasillan ohjelmassa oli myös taiteellinen osuus. Helena Bexar lauloi loistavasti, monella kielellä, jopa venäjäksi, Marianne Slobodeniouk säesti ja tunnelmoi pianolla taidokkaasti. Kiitoksia taas molemmille!

Illan päätti varsinainen sääntömääräinen kevätkokouksemme.

Kevätkokouksemme hyväksyi vuoden 2013 toimintakertomuksen ja tilit, ja hallitus sai vastuuvapauden. Toimintakertomus 2013 on esillä yhdistyksemme viralliselle sivulle http://vkaicv.nettisivu.org/

Tällä kertaa kevätkokous antoi myös kannanottoja, yhteensä 5 kpl.

Alla näkyvistä kannanotoistamme neljä ensimmäistä ovat ns. perinteisempää, tuttua VKA ry:n mielipidettä. Kantakaupungin liikenne ja pysäköintiasiat eivät tule tietenkään koskaan täydellisen hyvin hoidetuiksi. Uskoamme kuitenkin, että parannuksia saadaan, askel askeleelta, kun asioita pidetään asiallisilla kannanotoilla ja parannusehdotuksilla esillä, ja ongelmakohdista kerrotaan niin päättäjille kuin kaupungin virkamiehillekin.

Eniten kokousväkeä puhutti viides kannanotto, varainhankinnan käynnistäminen Vaasan julkisten veistosten ja muistomerkkien kunnossapitämisen puolesta. Tai oikeammin ihmetystä riitti tämän hyvän ja kannatettavan, yksinkertaisen idean toteuttamiseen liittyvä byrokratia.

Kokous antoi yhdistyksemme hallitukselle valtuudet kuitenkin yrittää, yhdessä mahdollisesti muiden yhdistysten ja tahojen kanssa, - tarmokkaasti ja periksi antamatta, vaikkapa useamman vuoden aikana saada jotakin aikaan. Kuitenkin sellaisella aikataululla, että Suomen 100-v juhlilla on jotain mistä voidaan iloisina, tehdystä työstä ylpeinä, esitellä vaikka koko valtakunnalle.

On ilmeistä, että kansalaisten mukaan saaminen mitä erilaisimpiin SUOMI TALKOISIIN, edellyttää varainkeruun lainsäädäntöön merkittäviä uudistuksia. Millä aikataululla niitä tullaan näkemään, jää nähtäväksi.

Tässä VKA ry:n 15.5.2014 kevätkokouksen kannanotot:

1. Vaasan satamatie

Vaasan satamatien suunnittelua on kiirehdittävä, ja hanke on saatava mukaan rahoitettavien hankkeiden listalle. Uusi tieyhteys Vaskiluodon satamasta Sundomin kautta kaupungin ulkopuolisille valtaväylille on välttämätön, jotta Vaasan kantakaupungissa raskaan liikenteen läpiajo tulevaisuudessa saadaan vähenemään.

Liikennejärjestelyt tässä ja nyt

Jo nyt tulee ryhtyä raskaan liikenteen järjestelyihin kehittämällä sen toimivuutta, sekä Vaasan ydinkeskustassa läpikulun osalta, että rakentumassa olevalla Vaasan Sundomin alueella. On huomioitava erityisesti liittymien liikenneturvallisuus Sundomin puolella, jonne kaupunki suunnittelee lisää asutusta.

Kantakaupungissa läpikulkuliikenteen asuin- ja kaupunkimiljöölle aiheuttamia vakavia liikenneturvallisuus-, melu-, pölyhaittoja, sekä terveydelle haitallisia ilman pienhiukkaspäästöjä tulee ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti. Asukkaille on ensiarvoisen tärkeää terveellinen, viihtyisä sekä turvallinen kevyen liikenteen ympäristö.

Nykyisen liikenteen aiheuttaman poikkeuksellisen suuren ympäristörasituksen johdosta Vaasanpuistikon ja Koulukadun alueen olosuhteista tulee kaikilla päätöksenteon tasoilla sekä kaupunkisuunnittelussa kantaa erityistä huolta. Asukkaiden esittämä huoli liikenteen haitoista on otettava vakavasti.

2. Vaskiluodon rautatie

Vaskiluodon sataman ja Vaasan päärautatieaseman välinen rautatie on säilytettävä, sen kunnossapito nyt, ja kehittäminen tulevaisuudessa on ehdottomasti turvattava.

3. Pysäköinti

Kantakaupungin alueella on käynnistettävä asukaspysäköintimallien selvitys- ja kehitystyö. Vaasan keskustassa asioivien pysäköintimahdollisuuksiin tarvitaan uusia, sekä maksullisia, että myös ilmaisia pysäköintilaitoksia ja -alueita.

Keskustaan ollaan rakentamassa lisää asuntoja. Tiivistettäessä kaupunkia pysäköinti on otettava riittävästi jo ennakkoon huomioon kaavoituksessa.

Alueiden asukkaiden asiantuntemus on otettava huomioon.

4. Vaasa – Uumaja kontaktit

VKA ry haluaa kannustaa Vaasaa ja kaupungin virkamiehiä, sekä yhdistyksiä, että meitä kaikkia vaasalaisia etsimään ja löytämään, ja edelleen kehittämään jo olemassa olevia kontakteja Uumajaan kaupunkiin ja sen asukkaiden kanssa, Uumaja 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunki vuoden innostavassa hengessä.

5. Julkisten veistosten ja muistomerkkien puolesta

VKA ry esittää aloitteen varainkeräyshankkeen käynnistämiseksi Vaasan julkisten veistosten ja muistomerkkien kunnossapitämisen puolesta.

Yhdessä muiden mukaan tulevien tahojen kanssa toteutetaan vuoteen 2018 asti kestävä haastekampanja, jonka tavoitteena on saada yhdistyksiä ym. tahoja tekemään lahjoituksia ko. tarkoitukseen.

Vaasalla tulee olla merkittävä asema ja myös vastuu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin liittyvissä toimissa.


Kevätkokouksen asiat ja tunnelmat kirjasi
VKA ry:n hallituksen puolesta, Aimo Nyberg, pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...