sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sundominlahti vallattu!

Viime vuosina olemme vaimoni kanssa viettäneet usein äitienpäivää – ulkona luonnossa. Linturetkillä. Näin teimme tänäänkin.

Aikaisempien vuosikymmenten äitienpäivien vietot, lounaineen ym. ovat toki muistoissamme hienoina hetkinä, mutta nyt kun olemme Vaasassa kaksistaan, niin retkieväät ja termoskahvit ovat tuntuneet suorastaan voittamattomalta elämykseltä.

Maalahdessa Gålörenin lintutornilla saimme tänään bongattua jopa ”eliksen” eli ”elämänpinnan” uuden lintulajin, jota kumpikaan ei ole nähnyt koskaan aikaisemmin. Lampivikloa kävi tänään useampikin lintubongari tällä tornilla katsomassa. Tavallisempia kahlaajia oli tornin ympäristön matalikoissa, hiekkasärkillä suuret määrät. Suokukkojen suuri määrä, keväiset rituaalit, olivat todella hienoa katseltavaa.

Munsmon satamassa käymme myös aika säännöllisesti lintujen kevätmuuton aikoihin tilannetta seuraamassa. Tänään merikotka yllätti meidät heti tullessamme rantaan tekemällä upean ylilennon poikkeuksellisen läheltä. Valtaosa pohjoiseen pesimäalueilleen matkalla olevista perinteisistä lintulajeista oli jo jättänyt Sundominlahden perukan.

Suvilahden puoleisella rannalla on sen sijaan tapahtunut ”valtaus”. Samoin on käynyt myös Eteläisen kaupunginselän pienillä saarilla. Sekä Onkikari että Juckasgrunnan on tupaten täynnä pesiviä merimetsoja. Suvilahden rannoilla ja näillä kahdella saarella on arviomme mukaan n. 50 – 100 yksilöä. Ja pesintä on käynnissä!

Merimetsoista voidaan toki olla montaa mieltä. Tosiasia on, että parissa vuosikymmenessä merimetsoyhdyskunnat ovat vallanneet uutta elintilaa ensin ulkosaaristosta, ja nyt siis myös aivan kaupungin rannoiltakin. Mm. lokit ovat saaneet väistyä osista saaria, niiden luontaisilta pesintäalueilta. Nyt ei ole enää harvinaista, että lokkipariskunnat tekevät pesänsä kerrostalojen katoillekin. Näin on myös meidän naapuritalon katolla. Seurailemme niiden puuhia mielenkiinnolla.
Kuva: AN. 11.5.2014. Tällä paikalla kannattaa käydä kiikaroimassa. Kaukoputkella näkee tilanteen oikein hyvin, kuin katsoisi TV:n luontodokumenttia! (Valitettavasti minulla ei ole riittävän hyvää optiikkaa kamerassani)

Aimo Nyberg, lintuharrastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...