tiistai 12. helmikuuta 2013

Totta on!Kuva: Asko Halme

Totta se on! Yläilmoista näkee erittäin selvästi Vaskiluodon ja Palosaaren pohjoispuolella olevan Vaasan saariston muodostuvan kymmenistä, isommista ja pienemmistä, toinen toisissaan lähes kiinni olevista, satojen kapeiden salmien rajaamista saarista.

Vuosien saatossa maankohoamisen myötä, kun sitä kerran vielä oikeasti tapahtuu, käy niin, että saaret kasvavat kiinni toisiinsa, vähitellen – ikään kuin kenenkään sitä huomaamatta. Veneväylät kapenevat, mataloituvat, rannat kasvatat täyteen kaislaa, maisemat muuttuvat…

Tähän muutokseen varaudutaan Vaasan Tulevaisuuden saaristo 2080-hankkeessa.

Totta on sekin, että Palosaaren edessä oleva Mansikkasaari on kovin pieni. Vaikka ilmaperspektiivikuva jossain määrin liioittelee lähellä olevaa etualaa, ja pienentää kohteita kauempana, ei Mansikkasaaren kannattane kovin massiivista rakentamista toteuttaa.

Uskoakseni Asko on tuon yllä olevan ilmakuvan ottanut todistaakseen Vaskiluodon metsän uskomattoman komeuden, ainutlaatuisuuden, tärkeyden ja jopa kauneuden!

Vaskiluodon metsä, miten uskomattoman hieno se on!

Näin ilmasta nähtynä tämän oivaltaa oikeasti! On helppo ymmärtää, miksi Vaskiluodon metsän puolesta on haluttu korottaa ääntä, nostaa sen arvo korvaamattomaksi erityisesti kantakaupungin asukkaiden lähivirkistysalueena.

Oman kokemuksensa Vaskiluodon metsästä saa tietysti erityisen vahvasti menemällä maanpinnalla ”metsän sisään”, hiihtoladulle / kuntoradalle, tai metsän monille poluille, tai uskaltautuen jopa metsän siimekseen, keskelle hyvin moninaista, rikasta kasvi- ja eläinmaailmaa. Kaikkina vuodenaikoina metsässä voi kokea monenlaisia luontoelämyksiä, siellä voi liikkua kuntoilumielessä, tai vaikka vain kulkea omaksi ilokseen, yksin, kaksin, porukalla, siellä voi kohdata monia muita ulkoilusta nautiskelijoita, tuttuja ja tuntemattomia. Syksyisin metsässä moni myös marjastaa ja sienestää.

Metsää aivan kaupungin vieressä ovat puolustaneet myös kaupunkimme koulut, erityisesti liikunnan ja biologian opettajat, joille alue toimii mitä parhaimpana opetustilana.

Metsän merkitys on suuri monessa muussakin asiassa. Elinvoimainen, vahva havumetsä on erinomainen puskuri niin merellisen ilman kuin Vaskiluodon Voiman jonkinasteisten päästöjenkin tullessa tuulen mukana kohti kaupunkia.

Vaskiluoto kokonaisuudessaan on huippuhieno esimerkki myös siitä, miten eri toiminnot erillisine alueineen luovat aidon vaikutelman vahvasta ja hyvin monipuolisesta alueesta. Kontrastit voimistavat toisiaan, täydentävät ja tarvitsevat toisiaan.

Vaskiluodossa on merkittävä satama, sen vieressä ovat alueet yrityksille, teollisuusalueet, on monenlaisia asuntoja kerrostaloista yksityistaloihin, täältä löytyvät suuret alueet huvipuistolle, hotellille, turistien kiittämä leirintäalue upealla paikalla, useita menestyviä veneseuroja, urheilu- ja virkistyspalveluja, - ja tämän kaiken rajaamana, keskellä Vaskiluotoa, riittävän kokoinen, myös aitona metsänä toimiva luontokohde. Tästä kaikesta sopii mielestäni olla tosi ylpeä!

Asukasyhdistyksemme on pitänyt Vaskiluotoa kokonaisuudessaan yhtenä tärkeimmistä toiminnan kohteista. Kaavoitustilannetta on jatkossakin syytä seurata tarkasti. Millaisen muodon Vaasan yleiskaava 2030 lopulta tulee saamaan, ja miten sen jälkeen edetään mm. Vaskiluodon kaupungin puoleisen osan kanssa, jää nähtäväksi. Sataman ja sen lähialueiden kaavoituksesta on jo selkeät, hyvät suunnitelmat.

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...