maanantai 11. helmikuuta 2013

Harri Nieminen vastaaKysymyksen esittää: Aimo Nyberg
Vastauksen antaa: Harri Nieminen, Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti

Taustatietoja:
Vaasan yleiskaava 2030 hyväksyttiin Vaasan valtuustossa joulukuussa 2011. Tehtyjen valitusten takia se ei ole vielä lainvoimainen. Päätöksiä Vaasan Hallinto-oikeudesta odotetaan piakkoin, tämän kevään aikana.

KYSYMYS:

Otetanko Vaasan yleiskaava 2030 nyt työnsä aloittaneen uuden valtuuston käsittelyyn? Entä tämä AIRIX Ympäristön tekemä visio, Vaasan Tulevaisuudensaaristo 2080-hanke, joka siis on jo yleiskaavaa seuraava, tarkempi kaavoitusvaihe?

Ainakin Vaskiluodon osalta on näiden kahden kaavatason merkintöjä ja piirustuksia vertailtaessa todettava hämmentäviä ja ristiriitaisia seikkoja.
Yleiskaavassa 2030:ssä Vaskiluodon metsään sallitaan kyllä asuntorakentaminen Niemeläntien varteen ja nykyisen leirintäalueen kohdalla, mutta muu osa metsää sen mukaan säilytetään. Kaupungin vastauksissa tehtyihin valituksiin on kerrottu metsästä häviävän tällä tavalla vain 5 %.
AIRIX Ympäristön suunnitelmassa näkyy metsässä myös uusi tie, joka siis lähtee Reininkadulle suunnitteilla olevasta liikenneympyrästä kohti pohjoista, läpi nykyisen metsä- ja virkistysalueen, yli kuntopolkujen, hiihtolatureittien, suosittujen mustikkamaiden, kohti leirintäalueen tilalle tulevaa piensatamaa ja mahdollista asuntoaluetta. Ja siitä sitten tie vie eteenpäin, tunneliin tai lautoilla ja siltoja pitkin?
Toki muistettakoon, että toteutus on mahdollisesti vasta jossain 50 – 100 vuoden päässä. Siinä vaiheessa on oletettavasti nykyistä luotettavampaa tietoa niin maankohoamisilmiöstä kuin myös ilmastonmuutoksen myötä ennustetusta merenpinnan kohoamisestakin.

Kysymys kuuluu siis, meneekö asia vielä uuden valtuuston käsittelyyn ja päätettäväksi? Vaihtoehto, että asiat vaan lyödään lukkoon tällaisenaan, eli Vaasan yleiskaava 2030:n ja AIRIX Ympäristö Oy:n kaavailujen mukaisesti, on mielestäni sekä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia, että kunnallista päätöksentekojärjestelmää väheksyvää, ja siis ei-toivottavaa toimintaa.

VASTAUS:

Hei, tässä vastauksia minun osaltani:

Yleiskaava
Hallinto-oikeuden päätöksestä riippuu kaavan jatkokäsittely. Jos hallinto-oikeus hyväksyy kaavan pääpiirteissään, se menee tiedoksi kaupunginhallituksen suunnittelujaostolle ja kuulutetaan lainvoimaiseksi. Jatkossa harkitaan yleiskaavan käsittelyä valtuustokausittain ja myös sisällön mahdollista tarkistusta.

Tulevaisuuden saaristo
Kaupunginhallituksen suunnittelujaosto palautti 22.1.2013 suunnitelman. Gerby-Västervikin osalta suunnitelmaa tulee tarkistaa. Tuo Vaskiluodon läpi menevä yhteys korjataan myös, ei ole tarkoitus johtaa sinne autoliikennettä. Kun tarkistukset on tehty laitetaan suunnitelma vielä nähtäville.

Terveisin Harri Nieminen

Vastauksesta kiittää, Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...