perjantai 28. kesäkuuta 2019

NUORUUDENLÄHDE

Nuoruudenlähde, suihkulähde Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynnin edustalla.

Paljastettu 29.8. 1986, VKS 30 v. juhlassa.

Sairaalan pääsisäänkäynnin edessä on tehty piha-alueen muutostöitä ja liikennejärjestelyjä, tämän takia Tea Helenelund-Suomisen kaksi veistosta olivat pois paikoiltaan parin vuoden ajan. Piha-alue on saatu valmiiksi kesäkuussa 2019, ja Nuoruudenlähde ja Luonnonpalvoja -veistokset ovat nyt entistä näyttävämmin esillä!







Kuvat 1-5: AN, 16.6.2019

Nuoruudenlähteen ympäristöä on saatu avarammaksi poistamalla puita, ja myös uusilla istutuksilla.


Muutama kuva vuoden 1986 elokuun lopulta





Kuvat: VKS:n arkisto. Teoksen paljastustilaisuus 29.8. 1986 VKS 30 v. juhlassa.


Lainaus Vaasan keskussairaalan Instagram sivuilta


https://imgbars.com/vasa_centralsjukhus

”Nu kan man igen njuta av konst och porlande vatten framför huvudingången. Den fontän som tillfälligt avlägsnades undan för byggarbetena har igen tagits i bruk. Fontänen och den flicka som badar i vattnet har varit en del av centralsjukhusets gatubild från och med år 1986, då den avtäcktes på sjukhusets 30-årsfest. Verket som skapats av Tea Helenelund-Suominen reflekterar, liksom verkets namn Ungdomskällan, ungdomlighet och livsglädje. Förhoppningsvis förmår den skänka det också till alla förbipasserande! 

Pääsisäänkäynnin edessä päästään taas nauttimaan taiteesta ja veden solinasta. Rakennustöiden vuoksi tilapäisesti paikaltaan poissa ollut suihkulähde on jälleen toiminnassa. Suihkulähde ja siinä kylpevä tyttö ovat kuuluneet keskussairaalan katukuvaan jo vuodesta 1986 lähtien, jolloin se paljastettiin sairaalan 30-vuotisjuhlissa. Teos on Tea Helenelund-Suomisen käsialaa ja se kuvastaa Nuoruuden lähde -nimensä mukaisesti nuoruutta ja elämäniloa. Toivottavasti se myös tuo sitä jokaiselle ohikulkijalleen!”

Lainaus päättyy

Wikipediasta löytyy toistaiseksi vain vähän tietoa Tea Helenelund-Suomisesta
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tea_Helenelund
 
Lainaus

Tea Helenelund 

Tea Regina Emilia Helenelund (18. helmikuuta 1917 Sulva – 17. joulukuuta 2010 Vaasa) oli suomalainen kuvanveistäjä. 

Tea Helenelund opiskeli Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1944 – 1947. Hän debytoi Helsingissä vuonna 1952. 

Helenelund tunnetaan muun muassa lukuisista lapsiaiheisista pronssipatsaistaan, sekä julkisista veistoksistaan. Vaasassa niitä ovat mm. Kasarmintorin Lottapatsas (2005), Inkerinpuiston Liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki (1955) ja C.A. Setterbergin muistomerkki Kirkkopuistikolla (1996), Vaasan keskussairaalan etupihan teokset Nuoruudenlähde (1986) ja Luonnonpalvoja (1998). 
Hän on tehnyt sotamuistomerkit mm. Vöyrillä ja Raippaluodossa. 
Helenelund teki paljon lapsiaiheisia, pienikokoisia pronssipatsaita. Häneltä tunnetaan yli 300 maalausta tai veistosta. Helenelund toimi myös kuvaamataidonopettajana vuoteen 1973 saakka. Helenelundille myönnettiin Vaasan kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2007. 
Hän oli Kuvanveistäjäliiton varsinainen ja kunniajäsen, sekä Kuvataiteilijaseniorit ry:n kunniajäsen. 


 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Edvard_Helenelund

Vanhemmat: Edvard Helenelund oli varsinaiselta ammatiltaan maanviljelijä. Hänen puolisonsa oli Emilia Helenelund (o.s. Smeds), jonka kanssa hän avioitui vuonna 1914. Kuvanveistäjä Tea Helenelund (s. 1917) on heidän tyttärensä. Isä oli poliitikko. Hänen puolueensa oli Ruotsalainen kansanpuolue. Hän toimi kansanedustajana kolmeen otteeseen, huhtikuusta 1919 huhtikuuhun 1924, syyskuusta 1927 heinäkuuhun 1929 ja lokakuusta 1930 huhtikuuhun 1945. Hänet valittiin eduskuntaan seitsemissä vaaleissa, 1919, 1922, 1927, 1930, 1933, 1936 ja 1939, Vaasan läänin eteläisestä vaalipiiristä 

Lainaus päättyy


Mistä lisätietoa?

Tea Helenelund – Suomisen taiteesta ja merkityksestä on tehty ainakin tämä Pro gradu tutkielma:

Skulptören Tea Helenelund-Suominen (1917-2010), en aktör på konstfältet i Vasa Pro gradu Sirén, Janna, författare. Åbo Akademi 2014.




Kuva AN

Tämä blogikirjoitus on osa Rojekti X= hanketta.

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Nuoruudenlähde, suora linkki fb-kohteen kommentointiin

TÄÄLLÄ

Rojekti X = sivusto
 
https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com
 

Tämän blogikirjoituksen viimeisin päivitys on tehty 5.8.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...