maanantai 15. toukokuuta 2017

Vaskiluoto mielessäin 11/12


Linnut ja Vaskiluoto


Kuva: AN, 14.4.2017. Sinitiainen aurinkoisessa mutta koleassa huhtikuun säässä Vaasan leirintäalueella.

Vaskiluoto mielessäin -kirjoitussarja lähenee päätöstään. Tämä ja viimeinen kirjoitus kuukauden päästä ovat luontoaiheisia. Nyt siis lintuteemasta, ja viimeisenä tulee kasviaiheinen juttu.

Kuukausiteemojen julkaisupäivät:

Heinäkuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon historiaa 1
Elokuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon historiaa 2
Syyskuun 13. päivä 2016 julkaistu: Liikuntaa ja urheilua Vaskiluodossa
Lokakuun 14. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon kaavoitus 1
Marraskuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon kaavoitus 2
Joulukuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon metsä
Tammikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon rakennukset 1
Helmikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon rakennukset 2
Maaliskuu 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon satama
Huhtikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Veneily ja meri Vaskiluodossa
Toukokuussa 15. päivä 2017 julkaistu: Linnut ja Vaskiluoto

Kesäkuu 2017: Kasvit ja Vaskiluoto

Lähtökohta tähän kirjoitussarjaan oli perehtyä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti Vaskiluotoon. Kirjoitussarjasta ei tullut kovinkaan vuorovaikutteista. Sain vuoden mittaan muutamia yhteydenottoja ja linkkivinkkejä, mutta sarja on siis aika lailla allekirjoittaneen omaa ”tutkimusmatkaa” Vaskiluodon eri puoliin.

Omat motiivini tehdä tämä kirjoitussarja liittyvät toki siihen, että olen toiminut Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen pj:nä koko tämän vuosikymmenen. Vaskiluoto on yhdistyksemme toimialuetta (maininta säännöissämme) etenkin virkistysalueiden osalta. Onhan Vaskiluodon kaupunginpuoleinen alue, metsineen ja kuntoratoineen ym. aktiviteetteineen, vain muutamien satojen metrien päässä kaupungin rannasta, ja toriltakin vain 1,2 km päässä. Komeaksi kunnostettu silta Vaskiluotoon yhdistää kauniin ruutukaavakaupunkimme ja virkistystä tarjoavan monikäyttöisen, ”vihreämmän luontohelmen”.

Henkilökohtaisesti Vaskiluoto on ollut koko täällä Vaasassa asumiseni ajan hyvin tärkeä, oleellinen osa minun ja perheeni Vaasaa. Kuntoilu, mielen virkistys, rauha ja lepo, mahdollisuus luonto- ja kuvausharrastuksiin ovat olleet tuossa aivan lähellä. Merellinen Vaasa on tarjonnut meille sekä uskomattoman hienon kaupungin ranta-alueen, että Vaskiluodon alueen, jossa on ollut hienoa ulkoilla, nauttia näkemästään ja kaikesta kokemastaan.

Näistä pian vuoden mittaisesta Vaskiluoto mielessäin blogikirjoituksistani on syytä vielä todeta, että olen kyllä pyrkinyt perehtymään asioihin, niin hyvin kuin amatöörin on ollut mahdollista, mutta nämä jutut eivät ole sellaista oikeata tutkimusta, jota tehdään tieteellisellä kunnianhimolla, apurahojen ym. turvin.

Näitä minun kirjoituksiani ei ole myöskään kukaan ulkopuolinen tarkistanut faktojen osalta. Jos siis asiavirheitä ym. korjattavaa on ollut ja vielä löytyy, pyydän ystävällisesti ottamaan yhteyttä. Päivityksiä, lisäyksiä voidaan aina tehdä!

Yhteydenotot: Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com


Linnut ja Vaskiluoto 

Lähdetään alkuun asiantuntijoiden tarjoamilla tiedoilla ja kuvilla. Vaasan kaupungin sivuihin kannattaa jokaisen luontoihmisen tutustua!

Vaasan lintulajit

https://www.vaasa.fi/lintulajit-vaasassa

Lainaus:

”Näillä sivuilla esitellään tarkemmin 101 Vaasassa tavattavaa pesimälintua. Lintuatlaksen avulla voi helposti tutustua Vaasan lintuihin ja niiden elinympäristöihin. Kartoilta näet, missä eri lajit viihtyvät. Lintuatlaskartoitus on tehty vuosien 2005-2008 välisenä aikana. Vaasan kaupungin alueelta saatiin pesintään viittaavia havaintoja yli 160 lajista. Suomen pesimälinnustoon kuuluu tällä hetkellä noin 240 lintulajia.” 

”Yhteenvetona voidaan todeta Vaasan olevan houkuttelevaa seutua linnuille. Kaupungin sijainti meren läheisyydessä boreaalisella kasvillisuusvyöhykkeellä, on sekä eteläisen että pohjoisen lajiston kohtauspaikka. Vaasassa voi nähdä samalla retkellä sekä pohjoisia että eteläisiä lajeja. Saaristossa pesivät useimmat rannikon pesimälinnut. Vaasan retkeilyalueiden metsistä löytää monilajisen metsälinnuston. Kaupunkilinnusto on lisäksi helposti tavoitettavissa. Kevätaamuna voi suunnata retkelle rantapuistoon, lähimetsään tai pellonreunaan. Lintujen laulua löytyy varmasti, samoin elämyksiä ja kokemuksia lähiluonnosta.” 


Vaskiluoto on lintuharrastajille näin keväällä erinomainen paikka. Upeita havaintoja voi tehdä heti jäiden lähdettyä, etenkin rannoilla ja vedessä. Upeiden joutsenten lisäksi Vaskiluodon rannoilla ja erityisesti Eteläisellä kaupunginselällä, on vuosi vuodelta havaittu yhä enemmän eri lajeja. Myös määrät ovat myös kasvaneet vauhdilla, -enkä puhu nyt vain merimetsoista.

Havaintoja on helppo myös tehdä Vaskiluodon monipuolisessa metsässä, kun puissa ei ole vielä lehtiä. Metsässä kuulee uskomatonta linnunlaulukonserttia, - ja vaikken läheskään kaikkea tunnistakaan, nautin suuresti, kun erotan äänien sävyjä, sävelkulkuja, toistoja. Varsinkin kun paremmin äänistä lintulajeja tuntevat kertovat minulle mistä lajista on kyse.

Lähellä kantakaupunkia, aivan kävelyetäisyydellä, tai mukavan pyörämatkan päässä, meillä Vaasan keskustassa asuvilla on todella hieno paikka nauttia luonnosta, kuten lintujen tarkkailusta.

Luontokuvausta harrastaville Vaskiluoto on myös tuttu paikka. Oikeastaan kaikkina vuodenaikoina kuvattavaa riittää. Itse pidän mielenkiintoisimpina niitä hetkiä, kun on tapahtumassa jokin muutos, kun ollaan tavallaan rajapinnalla. Vuodenajat käyvät taistoa, - esim. kuvaan mielelläni ”syksyn periksi antoa”, kun talvi ottaa paikkansa, - joskus rajusti ja nopeasti, toisinaan haluttomasti, kuin sen ei kuuluisikaan tänne enää tulla. Tai vain yhtä hetkeä, kun aamu valkenee, - näin keväällä ihanasti joka aamu aina vaan aikaisemmin. Myös maa- ja vesielementin rajassa tapahtuu aina pieniä ihmeitä, joita kuvaamalla ilmiön voi ns. pysäyttää, tehdä sitä ihmissilmillä ymmärrettäväksi. Elävä luonto on ihmeellinen.

Luontokuvaus on harmittavasti kiinni myös välineistä, kamerasta, objektiiveista ym. Lintukuvaukseenkin tarvitaan mielellään tosi hyvät laitteet. Näitä minulla ei ole. Olen koittanut pärjäillä ns. yleiskameroilla, jopa kännykällä olen kohtuullisen onnistuneesti kuvannut lähelle pyrähtäneitä lintuja.

Vaasan leirintäalueella huhtikuussa vaimoni ja minun yli lentänyttä merikotkapariskuntaa en ehtinyt kuvata. Uivelo pariskuntaa oli myös mahdotonta saada kameralla tallennettua, -kaukoputkella tarkastelu kyllä oli hieno näky.


Muutamia kuvia haluan tässä julkaista


 




















Kuvat: AN. Huhtikuu – toukokuun alku 2017 (lajimäärittelyt jätän lukijan iloksi)

Ajanjakso on ollut ilmeisesti tilastollisestikin erityisen kylmä.

Nyt kesän alkaessa lintujen pesintä etenee vauhdilla. Pian saamme seurata poikueita rantaruovikoissa ym. Vältetään turhaa häirintää, myös kuvaamista liian läheltä.

Loppuun voisin suositella mm. tätä FB-sivustoa
Vaasan seudun luonto – Naturen i Vasanejden (julkinen ryhmä)

https://www.facebook.com/groups/1198147800213494/

Lintujen ääniin, ja lajimäärittelyyn on netissä erilaisia sivustoja nykyään jo melkoiset määrät. Myös alan opaskirjat ovat edelleen hyvin suosittuja. Uusiakin, entistä parempia on julkaistu viime vuosien aikana useita.

Ei muuta kuin ulos, lintuja, luontoa tarkkailemaan!

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...